Tres homes ferits, embolicats amb bosses de plàstic translúcides van arribar a l'Hospital Clínic Regional d'Arjangelsk. Si bé és cert que l'estat dels pacients feia sospitar que es tractava d'una cosa greu, ningú els va advertir que el que tenien davant eren víctimes d'un accident nuclear. De fet, l'únic que sabien és que hi havia hagut una explosió en un lloc militar proper aquell migdia. Així ho explica el The Moscow Times aquest diumenge. "Ningú, ni els directors de l'hospital, ni els funcionaris del Ministeri de Salut, ni els oficials regionals ni el governador, van notificar al personal que els pacients tenien radiació", ha explicat un dels cirurgians al diari rus. "Els treballadors de l'hospital tenien les seves sospites, però ningú els va dir que es protegissin".

Tot plegat, va passar el dia 8 d'agost, quan una explosió en una instal·lació militar de proves de reactors a Severodvinsk, al nord de Rússia va provocar que cinc científics i dos militars morissin a l'instant. Les autoritats de la regió on es troba la base, i fonts del Ministeri de Defensa van assegurar que l'incident no havia provocat contaminació radioactiva i que el nivell de radiació era "normal". Dos dels pacients que van ser atesos a l'hospital no van arribar ni a Moscou. Van morir de camí a l'aeroport.  

​El Servei Federal d'Hidrometeorologia i Vigilància Ambiental de Rússia (Rosgidromet) va informar aquesta mateixa setmana que els nivells de radiació a Severodvinsk havien augmentat considerablement i per un temps curt després de l'explosió accidental del motor nuclear d'un míssil de creuer, detallava l'agència de notícies russa TASS. I aquest reconeixement, que va arribar dimarts, havia estat el primer reportat per les autoritats municipals. Ara bé, tot i l'intent tranquil·litzador de les autoritats, Rosgidromet va registrar nivells de radiació gamma (una de les més poderoses i perilloses) que oscil·laven entre 4 i 16 vegades per sobre dels valors normals, quan es va produir l'explosió, segons recull la mateixa agència de notícies. Els nivells van tornar a ser normals 90 minuts després.

Informació fragmentada i contradictòria

I més silenci. Les autoritats russes mantenen les circumstàncies que envolten l'explosió rodejades de misteri. Segons recull el mateix The Moscow Times, les agències governamentals publiquen informació fragmentada i contradictòria. Des del diari rus, hi troben similituds en la reacció i comportament posteriors al de Txernòbil, l'accident nuclear que va tenir lloc a Ucraïna l'any 1986. Tal com recorda, al principi la reacció oficial va ser negar que la radiació hagués augmentat, després van dir que el poble més proper, Nyonoksa, seria evacuat. Però més tard, van aparèixer informacions dient que no s'havia ordenat l'evacuació de civils. D'aquesta manera, la manca d'informació ha portat molta confusió entre els habitants del país. Cal recordar que, es van esgotar les existències de iode, fet servir per contrarestar els efectes de la radiació. 

Cinc membres del personal de l'hospital, incloent metges y caps de la unitat, han confirmat al mateix diari rus que agents del FSB (antic KGB) van fer que els seus companys firmessin acords de confidencialitat i que un dels metges està contaminat. El quiròfan on van ser atesos va estar tancat fins el dia 13 d'agost, segons recullen mitjans locals i se'n fa ressò El Mundo, que segons detalla, els serveis de seguretat van arribar a l'hospital el dia següent de l'accident i van requisar i eliminar informació sobre l'incident que estava als registres de l'hospital.

D'aquesta manera, al centre es va celebrar una sessió informativa amb els metges i infermeres el dia 12 d'agost. Tot i que molts es van queixar de que les seves preguntes no van tenir resposta. En aquell moment, se'ls va oferir anar a Moscou per fer-se proves. Segons recull The Moscow Times, uns 60 sanitaris haurien acceptat la proposta. Va ser aleshores que es va descobrir que un dels metges tenia al su cos cesi-137, un isòtop radioactiu que s'acumula als músculs durant al menys 30 anys i multiplica la possibilitat de tenir tumors. 

Segons detalla el mateix diari rus, ara són els especialistes de Moscou que s'han traslladat fins a la regió per avaluar els danys. El risc d'exposició pels habitants depèn de la quantitat i de com d'actiu estigui el cesi-137. En una entrevista al rotatiu, l'experta sobre els efectes de la radiació al cos de la Universitat de Leicester Yuri Dubrova explicava que els pacients que van portar a l'hospital segurament tindrien dosis elevades d'aquest isòtop. El perill depèn de la seva exposició, detalla. "Si la dosi no fos molt elevada, la persona hauria de poder recuperar-se completament en una setmana si se li dona menjar i aigua potable", va dir. Tot i això, també assenyalava que la manca d'informació hauria posat en perill al metge. "L'exposició al Cesi-137 és força evitable: tot el que s'ha de fer és rentar bé el pacient". I subratlla que els metges van ser vulnerables a la radiació perquè "no se'ls havia explicat el que havia passat".