Una explosió en una instal·lació militar de proves de reactors a Severodvinsk, al nord de Rússia dijous passat ja ha provocat 7 morts i diversos ferits. Les autoritats de la província de Arkhànguelsk, on es troba la base, i fonts del Ministeri de Defensa van assegurar que l'incident no havia provocat contaminació radioactiva i que el nivell de radiació era "normal". Ara, 6 dies després, Rússia ha admès un augment del nivell de radiació i ha recomanat abandonar la zona. 

El Servei Federal d'Hidrometeorologia i Vigilància Ambiental de Rússia (Rosgidromet) ha informat aquest dimarts que els nivells de radiació a Severodvinsk havien augmentat considerablement i per un temps curt després de l'explosió accidental del motor nuclear d'un míssil de creuer, segons ha informat l'agència de notícies russa TASS. Aquest ha estat el primer reconeixement d'un fet que ja havia estat reportat per les autoritats municipals. 

D'aquesta manera, s'havia aconsellat als 450 habitants de Nyonoksa, un poble a 30 quilòmetres de Severodvinsk, –que hauria estat el més afectat per l'incident per la seva proximitat a la base militar–, que abandonin el municipi a partir d'aquest dimecres, quan es faran feines al centre de proves de míssils nuclears on va passar tot, segons recull l'agència privada russa Interfax. Aquesta recomanació hauria arribat després que els rumors d'una possible evacuació comencessin a circular a través de les xarxes socials.

Guerra d'informacions

Ara bé, segons detalla El Mundo, el govern hauria dit que l'evacuació no tenia res a veure amb l'accident i que era per unes operacions militars que finalment s'han cancel·lat. Així doncs, finalment, no hi haurà evacuació. 

Aquesta però no és la primera evacuació que hauria tingut lloc a Nyonoksa. Els seus habitants acostumen a ser desallotjats sovint davant d'assajos i obres programades, per la seva proximitat a la base. Així ho han recordat alguns experts, segons recull Infobae. D'aquesta manera, resulta difícil saber si aquest és un cas d'emergència ambiental fruit de la radiació dels míssils. 

Radiació alta

Ara bé, tot i l'intent tranquil·litzador de les autoritats russes, Rosgidromet va registrar nivells de radiació gamma (una de les més poderoses i perilloses) que oscil·laven entre 4 i 16 vegades per sobre dels valors normals, quan es va produir l'explosió, segons recull TASS. Els nivells van tornar a ser normals 90 minuts després.

Tot i això, el mateix dia de l'accident, el cap de defensa civil de Severodvinsk, Valentin Magomedov, va anunciar que els seus equips havien registrat tres vegades el nivell permissible de 0,6 microsieverts per hora. En total, aquest fet va durar uns 40 minuts segons aquest departament i va portar a la població local a esgotar les existències de iode, fet servir per contrarestar els efectes de la radiació. 

Les autoritats russes asseguren que els sensors radioactius van detectar un augment i posterior disminució. El pic màxim va ser de 0,11 microsievert per hora, no superant el màxim permès de 0,60 microsievert. Així i tot, han decidit tancar tota la zona afectada pròxima al mar Blanc durant un mes, temps durant el qual cap humà podrà trepitjar la zona. Per tant, segons la BBC, la zona estarà tancada al transport civil fins el mes que ve