Les protestes a Gaza i Cisjordània contra el trasllat de l'ambaixada dels EUA a Jerusalem el dia en què Israel compleix 70 anys s'han saldat amb 55 morts, set d'ells menors, i més de 2.700 ferits, en una jornada en què unes 40.000 persones van participar en marxes cap a la divisòria a la Franja palestina.

Malgrat que el president nord-americà, Donald Trump, assegura que el trasllat de la seva legació i el reconeixement de Jerusalem com a capital israeliana "servirà per avançar cap a la pau", la jornada d'inauguració de la legació ha estat sagnant, amb el major nombre de morts en un dia des de 2014.

Segons el Ministeri de Salut palestí, en les protestes han mort 55 persones, majoritàriament joves d'entre vint i trenta anys i set d'ells adolescents.

A més, 2.771 persones han hagut de ser ateses, més de la meitat d'elles per ferides de bala o metralla, de les quals 54 estan en estat crític, altres per cops i contusions (algunes d'elles de les llaunes que contenen els gasos lacrimògens) i la resta per asfíxia a causa de la seva inhalació.

A Ramal·lah es van congregar més de tres mil persones, que van marxar cap al punt de control militar israelià de Qalandia, on es van registrar aldarulls amb 35 ferits i atesos per asfíxia, i també hi va haver manifestacions menors a Hebron, Nablus i Betlem.

"Marxarem cap a Jerusalem contra el trasllat de l'ambaixada nord-americana. Jerusalem és la capital dels palestins i tots estem units contra la decisió dels EUA", va dir Efe Isam Baqer, participant de la marxa de Ramal·lah.

Els organitzadors de la Gran Marxa del Retorn, que es va iniciar el 30 de març i en la qual han mort 104 palestins, van assenyalar a Gaza que "insten" el seu poble "a mantenir tots els fronts de lluita oberts contra l'ocupació". "I considerem als Estats Units i a l'ocupació responsables de la sagnant matança d'avui a Gaza", van subratllar.

Estava previst que la marxa acabés demà, dia en què els palestins commemoren la Nakba (Catàstrofe) que per a ells va suposar la creació d'Israel, fa avui setanta anys, però el comitè organitzador ha assenyalat que "demà serà un dia de duel|dol i de dolor, per recompensar als esperits dels màrtirs", i ha suspès les protestes previstes.

"Seguiran les protestes fins que tornem a les nostres llars i ciutats a Palestina"

Suha Seder, una dona de 42 anys que va participar en les protestes a l'est de Gaza capital, va assenyalar a Efe que ha anat cada divendres des que van començar "per exigir el legítim dret al retorn", i va assegurar: "Seguiran les protestes fins que tornem a les nostres llars i ciutats a Palestina".

"Jerusalem és la nostra capital i Trump no té dret de moure l'ambaixada del seu país a la ciutat. La meva família va venir d'Ashkelon (avui a Israel) fa 70 anys i els meus fills i jo tornarem abans o després. El que se'ns ha tret per força ha de ser recuperat per força", va sentenciar.

El tinent coronel Jonathan Conricus, portaveu de l'Exèrcit israelià, va assenyalar en conversa amb un petit grup de periodistes que "aquesta és la vuitena setmana de la violència orquestrada per Hamas, i que hi ha hagut un nivell de violència sense precedents, en el que han provat de plantar explosius a la tanca en tres diferents punts i intentat penetrar a Israel".

Els islamistes, va assegurar, envien a civils a la frontera perquè els seus operatius entrin després a matar civils israelians, i també són culpables de cremar i destruir la part palestina de l'encreuament|cruïlla de Kerem Shalom, va assegurar.

Al seu entendre, "Hamas està matant a Gaza" i es pot veure "un clar patró" per empitjorar la situació humanitària a la Franja, mentre que Israel el que intenta fer és "defensar les seves llars|cases".

"No permetrem cap infiltració en Israel ni riscos per als civils israelians per part de membres de Hamas o d'hordes de gent que prova|tracta de trencar la tanca", va advertir.

L'exèrcit ha realitzat diversos atacs aeris a infraestructures militars de Hamas allunyades dels punts de les manifestacions, que Conricus va assegurar que no són tals, sinó "aldarulls violents".

El portaveu castrense considera els esdeveniments d'avui com els més "ferotges i violents, tant per la quantitat de persones com per la multiplicitat de llocs (tretze en comptes dels cinc habituals) i pels continus intents de centenars d'amotinats de trencar la tanca en diversos punts diferents".

Assegura que ningú no va aconseguir travessar la divisòria i que no hi va haver danys més enllà d'un soldat ferit lleu per metralla en un cas que s'està investigant.

Respecte als ferits palestins, va dir que la majoria ho són per inhalació de gas i que no es pot confiar en les dades que dóna Hamas sobre ferits i morts.

A més, considera que "el nivell de violència que Hamas utilitza és l'únic factor que determina la quantitat de víctimes".

El general de Brigada Ronen Manelis, per la seva part, va declarar que Israel "no pot tolerar aquest tipus d'accions terroristes, i seran respostes amb força".