"Les coses es posaran difícils. Això portarà molt, molt temps". Aquestes paraules del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, van ressonar per tota una sala plena de membres de l'elit política i cultural de Rússia el passat mes de desembre. Segons explica el The Guardian, es tracta d'una trobada secreta, un sopar, on polítics i empresaris confiaven a tornar a la normalitat aviat. Però, per ara, no està sent així. El brindis de Peskov va ennegrir l'ambient. Tal com descriu el diari, molts dels convidats en aquest sopar, del qual no n'han sortit més noms, estan en contra de la guerra. "Va ser incòmode escoltar el seu discurs. Estava clar que advertia que la guerra es quedarà amb nosaltres i que hem de preparar-nos a llarg termini", explicava un convidat que no ha volgut exposar públicament la seva identitat. 

❌ Bielorússia: ostatge nuclear de Rússia?

❌ Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té
 

La informació tot just surt publicada aquest dijous, que fa 400 dies que va començar la guerra a Ucraïna. La planificació russa exposava que la guerra duraria unes setmanes, però el govern de Vladímir Putin està enfrontant la societat russa amb Occident i els prepara, des de fa mesos, per a un conflicte de llarga durada. 

De fet, el líder rus va presentar la guerra com una batalla existencial per a la supervivència de Rússia. Ho va fer davant de treballadors d'una fàbrica d'aviació a la regió de Buriatia. "Per a nosaltres, això no és una tasca geopolítica, sinó de supervivència de l'estat rus, creant condicions per al desenvolupament futur del país i dels nostres fills", exposava. Una guerra que s'ha convertit, segons diuen, en protegir Rússia dels interessos de l'OTAN. Durant el discurs sobre "l'estat de la nació" fa un mes, Putin ressaltava tot allò que feia que anés contra els interessos d'occident i va emfatitzar que Moscou estava lluitant per una supervivència nacional i que, finalment, guanyaria. 

Putin ja no parla de la guerra

Segons un estudi dels discursos del president fet pel mitjà de comunicació rus Verstka, Putin va mencionar per última vegada els combats a Ucraïna el 15 de gener i va dir que la dinàmica del seu exèrcit era positiva. Des de llavors no se n'ha parlat més. Un fet que, tal com destaca el diari britànic, podria implicar la incomoditat del Kremlin cap a la situació de la guerra. “És més fàcil no parlar dels esforços de guerra quan el teu exèrcit no avança”, destaca el professor de política russa a la Universitat de Helsinki Vladimir Gelman, i recull el The Guardian. “Però reduir l'escalada no és una opció per a Putin; això significaria admetre la derrota".

❌ La missió secreta dels soldats ucraïnesos a la ciutat de Bakhmut
 

Després de reclutar prop de 300.000 homes a la tardor passada, s'esperava que Moscou iniciés alguna contraofensiva important. Però els combats que van començar al febrer, han portat al Kremlin uns guanys mínims i, per ara, cap victòria destacable. Els funcionaris occidentals creuen que hi hagut fins a 200.000 baixes o ferits al costat rus. "Rússia simplement no té les capacitats ofensives per a una gran ofensiva", ha comentat l'expert militar nord-americà Rob Lee. D'aquesta manera, subratlla que menys del 10% de l'exèrcit rus a Ucraïna és capaç de fer operacions ofensives, i la majoria de les seves tropes ara són reclutes amb entrenament limitat.

Els moviments de Rússia

Rússia ha deixat d'informar els Estats Units sobre les seves activitats nuclears, incloent-hi llançaments de prova de míssils després que Moscou hagi suspès la seva participació al tractat de control d'armes New Start el mes passat, segons ha dit el viceministre de Relacions Exteriors de Rússia, Sergei Ryabkov. La Casa Blanca ha dit el dimarts que els EUA havien dit a Rússia que deixarien d'intercanviar algunes dades sobre les forces nuclears després que Moscou es negués a fer-ho. 

En aquest context, el Kremlin ha començat a fer exercicis amb el sistema de míssils balístics intercontinentals Yars i diversos milers de soldats, ha dit el dimecres el Ministeri de Defensa. Vladímir Putin s'ha proposat fer el sistema de míssils Yars, que substitueix al sistema Topol, part de les "armes invencibles" de Rússia i el pilar del component terrestre del seu arsenal nuclear.

Per altra banda, s'ha informat també d'una explosió prop de la base aèria militar russa a Crimea, la península del Mar Negre, annexionada per Rússia a Ucraïna el 2014, segons imatges compartides a les xarxes socials. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en un despatx del Kremlin / Efe