Unes 35.000 persones, segons estimacions de l'Ajuntament, s'han manifestat aquest dijous a Varsòvia convocades per l'oposició ultraconservadora per mostrar el rebuig a govern del centrista Donald Tusk, tot just quan compleix un mes al poder. Sota el lema "protesta dels polonesos lliures", el partit de l'oposició, Llei i Justícia (PiS) ha convocat la primera gran mobilització per denunciar les polítiques del nou executiu, que van totalment en contra de les del govern de Mateusz Morawiecki. Entre la multitud s'han vist banderes poloneses, pancartes amb el logotip del sindicat Solidaritat, que va lluitar per la democràcia durant la dictadura comunista, pancartes i eslògans contra Donald Tusk, Alemanya i la Unió Europea.

Crisi per la detenció de dos diputats del PiS

Al descontentament general del sector ultraconservador cal sumar-li la indignació provocada per l'empresonament aquest dimecres de l'exministre d'Interior, Mariusz Kamiński, i el seu viceministre, Maciej Wasik, actualment diputats del PiS. Es tracta de dos polítics que havien estat condemnats per abús de poder el 2015, quan dirigien l'Agència Anticorrupció, però que van ser indultats pel president, Andrzej Duda, malgrat que el Tribunal Suprem va invalidar aquesta decisió. El cas es va reactivar a finals del 2023, quan el Tribunal del Districte de Varsòvia va sentenciar-los a dos anys de presó i va emetre una ordre de detenció, que es va fer efectiva dimarts, quan 16 policies van entrar al palau presidencial per detenir-los. 

La detenció d'ambdós polítics ha suposat un desafiament al president, que no ha trigat a reaccionar. En un discurs televisat poc abans de l'inici de la manifestació, Duda ha anunciat "l'obertura d'un procés d'indult" per a ambdós polítics —que s'han declarat en vaga de fam— als quals ha definit com "els primers presos polítics" de Polònia des de 1989, quan va arribar la democràcia al país.

El president ha comparegut juntament amb les dones dels polítics, i ha insistit que la seva detenció suposa una "amenaça a la Constitució". Duda ha argumentat que els indults permetran "evitar una escalada dels esdeveniments" i "calmar la tensió" al país, però el seu discurs només ha donat més ànims als manifestants. En la protesta, el líder del PiS, Jaroslaw Kaczynski, ha afirmat que "en aquest moment s'està trencant l'estat de dret, s'està violant la Constitució i s'està trepitjant la llei" per part de l'actual govern, així com de la Unió Europea (UE), que vol "liquidar la nostra pàtria" amb la connivència de Tusk.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!