Els líders de la Unió Europea (UE), reunits aquest dimecres en la cimera del Consell Europeu, han fet una crida aquest dimecres a la "màxima moderació" als països de l'Orient Mitjà, després dels darrers atacs creuats entre Israel i l'Iran, amb l'objectiu d'evitar que s'estengui una escalada bèl·lica per tota la regió. El passat 1 d'abril, Israel va bombardejar el consolat de l'Iran a Damasc (Síria), deixant una desena de víctimes mortals, entre les quals hi havia generals i altres oficials d'alt rang de la Guàrdia Revolucionària iraniana. Com a resposta, aquest cap de setmana passat l'Iran va llançar una ofensiva amb drons i míssils cap a territori israelià, que van ser interceptats pels sistemes antiaeris de l'Estat sionista i amb el suport dels seus aliats occidentals.

La resposta dels estats membres d'Europa ha estat l'esperable, en tant que són potències occidentals aliades dels Estats Units: una condemna ferma a l'Iran i fer costat a Israel amb un toc d'atenció fent una crida a la contenció. Els caps d'Estat i de Govern comunitaris han condemnat “enèrgicament i inequívocament” l'atac de l'Iran contra Israel, Estat al qual han reiterat la seva “plena solidaritat” i compromís amb la seva seguretat. “El Consell Europeu fa una crida a l'Iran i als seus representants perquè cessin tots els atacs i insta a totes les parts que actuïn amb la màxima moderació i s'abstinguin de tota acció que pugui augmentar les tensions a la regió”, han indicat els 27, poc després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, hagi avisat que ningú li ha de dir com ha de respondre a l'atac iranià.

Sancions a l'Iran 

A més, els líders europeus han obert la porta a noves sancions cap a l'Iran: “La Unió Europea adoptarà noves mesures restrictives contra l'Iran, en particular en relació amb els vehicles aeris no tripulats (drons) i els míssils”, han indicat. Alguns països com Bèlgica han insistit en la seva petició d'incloure la Guàrdia Revolucionària iraniana en la llista de grups terroristes de la UE, una opció que només es pot dur a terme si ho demana una autoritat nacional d'un estat membre, cosa que no ha succeït fins ara. No obstant això, l'alt representant de la UE per a Afers exteriors i Seguretat, Josep Borrell, ha dit que estudiarà si existeix una altra possibilitat legal en el dret comunitari per poder dur a terme la mesura. Alemanya també secunda estudiar la mesura si se sosté amb base jurídica.

Alto el foc a Gaza

En paral·lel, els líders europeus han reiterat el seu compromís de treballar amb els seus socis per posar fi sense demora a la crisi de Gaza i aplicar la resolució 2728 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, “en particular mitjançant l'assoliment d'un alto el foc immediat i l'alliberament incondicional de tots els ostatges”. "És la posició que alguns països, com Espanya i Bèlgica han adoptat des de fa ja molt temps. Estem contents de veure un ‘alto el foc immediat’. Abans parlàvem de ‘pausa humanitària’, i aquí està en el text de forma molt clara. Que estigui en el text és una cosa positiva, però l'important és que la violència s'aturi", ha dit el primer ministre belga, Alexander De Croo, en declaracions a la premsa. A més, també hi ha consens per un “accés ple, ràpid, segur i sense traves” a l'ajuda humanitària per als palestins necessitats. “La Unió Europea segueix fermament compromesa amb una pau duradora i sostenible basada en la solució dels dos Estats”, han postil·lat.

Més armes per a Ucraïna

Els líders europeus també han subratllat aquest dimecres "la necessitat de proporcionar urgentment a Ucraïna defenses antiaèries", en un moment en el qual Kíev demana sistemes de míssils Patriot als seus aliats per poder contrarestar els bombardejos russos. "El Consell Europeu subratlla la necessitat de proporcionar urgentment sistemes de defensa a Ucraïna i d'accelerar i intensificar el lliurament de tota l'assistència militar necessària, inclòs munició i míssils", han acordat els caps d'Estat i de Govern de la UE.

En el mateix sentit s'ha expressat davant els líders europeus el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant la seva intervenció per videoconferència en la cimera. Zelenski ha recalcat que la "necessitat clau actual" d'Ucraïna és "la necessitat de defensa aèria" i d'armament perquè el seu país pugui repel·lir els atacs "terroristes" de Rússia. "Això només pot detenir-se mitjançant la defensa aèria, mitjançant sistemes específics com Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Sistemes que vostès tenen. Són necessaris a Ucraïna ara mateix, necessaris per impedir que Putin usi mètodes terroristes", ha dit Zelenski.

Relació "estratègica" amb Turquia

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) finalment han ressaltat també aquest dimecres el seu "interès estratègic" a desenvolupar una relació de cooperació i "mútuament beneficiosa" amb Turquia, i també han destacat la importància de reprendre les converses sobre la reunificació de Xipre. "La Unió Europea té un interès estratègic en un entorn estable i segur en el Mediterrani oriental i en el desenvolupament d'una relació de cooperació i mútuament beneficiosa amb Turquia", han indicat després de la cimera, en la qual han mantingut un "debat estratègic" sobre les relacions entre els Vint-i-set i Ankara: per cooperació en comerç, inversió i política migratòria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!