Totes les cultures gastronòmiques han desenvolupat algun enginy gastronòmic per tal d'aprofitar el pa ressec i no haver-lo de donar a les gallines o als porcs (que al cap i a la fi, tampoc és una mala opció). Els arrebossats i fregits amb farina de pa en són un bon exemple, com també les migas que es mengen arreu d'Espanya (des d'Extremadura a Andalusia, passant per València o Castella). Els catalans, per la nostra banda, es diu que vam inventar el pa amb tomàquet per vivificar unes llesques assecades que amb el pas dels dies havien perdut la seva esponjositat característica. Tenint a disposició un tomàquet buit com el de Montserrat, em pregunto si no vam passar per alt aquesta alternativa per reaprofitar el pa sec; almenys, durant l'estiu.


LA GOURMETERIA 4 10 F

INGREDIENTS

4 tomàquets Montserrat
2 llesques de pa sec (o torrat)
20 g de tàperes
30 g d'olives negres
1 cullerada petita d'orenga
Oli d'oliva verge extra
Sal

Tomate Gourmeteria gastronomia - Sergi Alcazar

RECEPTA

  1. Renteu els tomàquets sota un raig abundant d'aigua freda. Com que no els pelarem, procureu que siguin de cultiu ecològic; d'aquesta manera reduirem el risc d'ingerir traces de productes fitosanitaris.
  2. Amb un ganivet ben esmolat, talleu els tomàquets per la part superior. Seguidament, buideu el contingut amb una cullera i reserveu la polpa interior en un bol.
  3. Afegiu les tàperes, les olives picades sense pinyol, l'orenga i el pa sec esmicolat a la polpa del tomàquet. Amaniu el conjunt amb oli i sal.
  4. Farciu els tomàquets amb aquesta barreja. També podeu afegir-hi fulles d'alfàbrega, anxoves, daus de formatge, fruits secs trossejats… i amanir-ho amb unes gotes de vinagre.

CONSELL

Tan bon punt el pa ressec toqui la polpa de tomàquet i la resta d'ingredients, aquest començarà a estovar-se. De tota manera, espereu entre 5 i 10 minuts abans de servir els tomàquets; no sigui que el pa encara estigui dur quan el plat arribi a taula.