El cardinal, és un pastís deliciós i diferent a tot el que has tastat fins ara. És originari de Viena però els millors pastissers catalans han aconseguit millorar la recepta i arrasen en vendes. Ens expliquen tots els seus trucs en un vídeo que pots veure a continuació. Es tracta d'un pastís fet amb merenga, rovell d'ou, sucre, farina, nata i, finalment, banyat amb xocolata calenta. El millor del país i líder en vendes es fa a la Pastisseria Turull de Terrassa. Diversos pastissers catalans els intenten imitar però no se'n surten igual de bé. Pep Turull, és el xef pastisser que, igual que el seu avi, té unes mans d'or. Si vols veure com treballa i, de pas, aprendre a fer el millor cardinal a casa teva, no et perdis aquest vídeo:

 

Recepta del pastís cardinal

Per fer el millor cardinal a casa necessitarem 200 grams de clara d'ou i 100 grams de sucre per a la merenga. Després, farem una altra massa amb sis ous sencers (clara i rovell), dos rovells d'ou, 70 grams de sucre i 70 grams de farina. Necessitarem un litre de nata per muntar i 120 grams de sucre per aconseguir el farcit del cardinal, i xocolata desfeta per tirar-la calenta per sobre del pastís just quan ens el vulguem menjar. "El primer pas és muntar les clares d'ou gairebé a punt de neu. Sobretot s'han de muntar un punt menys del punt de neu perquè els cardinals puguin créixer més al forn i siguin extraordinaris.

Pastisseria Turull 3 - Marc Ortín
La Pastisseria Turull de Terrassa fa el millor cardinal de Catalunya / Foto: Marc Ortín

Elaboració del cardinal

Per elaborar el cardinal hi ha dos processos: primer, muntar les clares, i després, els rovells, el sucre i la farina. Quan tenim les clares a punt, les escudellem amb una mànega pastissera. Després, fem el mateix amb la massa que surt dels rovells d'ou amb el sucre i la farina. En aquest cas, primer muntem els rovells i el sucre i, un cop estigui llest, hi afegim la farina. Justament un dels moments més crítics és quan hi afegim la farina: s'ha de fer a poc a poc i remenar amb poca força per evitar que s'abaixin els rovells, cosa que impediria que el pastís pugui créixer prou al forn", explica Pep Turull a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

INGREDIENTS

  • 200 grams de clara d'ou
  • 100 grams de sucre per a la merenga
  • Sis ous sencers 
  • Dos rovells d'ou
  • 70 grams de sucre per a la massa dels rovells
  • 70 grams de farina
  • Un litre de nata per muntar
  • 120 grams de sucre per a la nata
Pastisseria Turull 2 - Marc Ortín
El pastís cardinal de la Pastisseria Turull s'elabora de manera artesanal i amb productes de primera qualitat / Foto: Marc Ortín

El gran mestre pastisser del millor pastís cardinal

Pep Turull respecta tots els passos del seu avi, Joan Turull Estatuet, el gran mestre pastisser que va aconseguir perfeccionar la recepta del cardinal d'Àustria. El procés d'elaboració d'aquest pastís a Can Turull és impressionant de veure (no us perdeu el vídeo que trobareu al principi d'aquest article). "Fer-ho com l'avi és la clau de l'èxit. Igual que el meu avi, un cop ho tenim tot escudellat (amb una mànega pastissera), hi tirem sucre llustre per sobre i ja ho tenim a punt per posar els cardinals al forn i veure el resultat màgic d'aquesta recepta. El forn ha d'estar a 185 graus i s'ha de coure durant 35 minuts amb foc a dalt i a baix", confessa Pep Turull. "Quan els traiem del forn hem de picar els cardinals per sota per evitar que s'abaixin", és un altre dels trucs que ens explica el jove mestre pastisser. "Deixem que es refredin fins que estiguin a temperatura ambient per posar-hi la nata. S'han de coure dues masses de cardinal per poder muntar el pastís. Posarem la nata a sobre d'un dels cardinals i, l'altre, el farem servir per tapar-la".

Pastisseria Turull 5 - Marc Ortín
Pep i Aniana Turull serveixen el cardinal amb xocolata calenta de primeríssima qualitat / Foto: Marc Ortín

La millor xocolata

Ara només ens falta el toc final que l'hi posa l'Aniana Turull, filla del gran mestre i mare del Pep. Una xocolata espectacularment bona i ben calenta. "El contrast de la xocolata calenta amb el cardinal fresc de la nevera, és brutal!", assegura l'Aniana. I, efectivament, el tastem i donem fe que és un dels millors pastissos que existeixen. Si cliqueu aquest enllaç veureu tots els productes de la Pastisseria Turull de Terrassa, sens dubte una de les millors del país amb gairebé 60 anys d'història. "La van muntar el meu pare, Joan Turull Estatuet, juntament amb el meu avi, l'any 1963", explica Aniana Turull.