La Xina és un país tan contradictori com la seva gastronomia. A Catalunya, però, el ventall de restaurants xinesos tan sols ofereix una visió molt limitada de les seves receptes i sabors, especialment de les propostes picants. Tanmateix, als supermercats d'alimentació xinesos hi ha un repertori d'ingredients més generós, que els mateixos xinesos utilitzen per nodrir la seva cuina domèstica. Per tant, tens al teu abast un univers desconegut, començant per les albergínies xineses, que són uns fruits d'un color i una forma sorprenents.


LA GOURMETERIA 4 30 M

INGREDIENTS

  • 500 g d'albergínies xineses (o albergínies normals)
  • 60 g de gingebre fresc
  • 5 grans d'all
  • 50 g de porro picat
  • 2 cullerades de xili en pols, triturat o en pasta
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • 2 cullerades de vinagre (de vi, de poma o d'arròs)
  • 2 cullerades de sucre integral
  • 2 cullerades de maicena
  • 1 got d'aigua
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Per decorar:

  • Llavors de sèsam
  • 1 manat de cibulet

Berenjenas al estilo sichuan Gastronomia la Gourmeteria - Sergi Alcàzar

RECEPTA

  1. Renteu les albergínies xineses, talleu-les longitudinalment en tres trossos, i a continuació talleu-los verticalment a quarts. En cas d'utilitzar les albergínies de sempre, talleu-les en trossos allargats, d'un dit de gruix i de llarg.
  2. Peleu i lamineu els alls.
  3. Peleu i piqueu el ginebre.
  4. En una paella, afegiu un dit d'oli i fregiu les albergínies de 3 a 4 minuts fins que estiguin daurades. Retireu-les amb una escumadora i reserveu-les sobre paper absorbent per tal d'escórrer l'excés de greix. Idealment, fregiu-les en dues o tres tandes.
  5. Escalfeu una cassola amb un raig generós d'oli (podeu utilitzar el de les albergínies. La resta de l'oli, guardeu-lo per fregir patates en un futur). Quan estigui roent, afegiu-hi els alls i el gingebre, i sofregiu-los 20 segons a foc viu.
  6. Afegiu el xili i sofregiu-lo 5 segons. A continuació, afegiu el got d'aigua, la salsa de soja, el sucre, el porro i un pessic de sal. Remeneu.
  7. Afegiu amb cura les albergínies per tal de no trencar la seva delicada carn. Guiseu 1 minut a foc suau i apagueu el foc.
  8. En un got, barregeu les dues cullerades de maicena amb tres cullerades d'aigua. Remeneu-ho bé i repartiu la barreja per tota la cassola.
  9. Finalment, afegiu el vinagre
  10. Abans de servir, deixeu-ho reposar uns minuts per tal que les albergínies absorbeixin tot el sabor de la salsa. Serviu amb llavors de sèsam i cibulet picat al damunt.

CONSELL

Atès que Catalunya no és una terra amb tradició de picants, el xili en pols, triturat o en pasta et podria resultar difícil de trobar. No et rendeixis. N'hi ha a qualsevol botiga de productes llatins, asiàtics o àrabs. I, en el cas que no suportis el picant, aquesta recepta també pots preparar-la amb pebre vermell dolç.

foto1 (10)

Albergines xineses a tocar d'una albergínia tradicional / Foto: domeckopol