Sí, quan fa fred una sopa calenta i un d'aquests vins que t'abracen fan meravelles. Igual que tenim clar que amb un bon consomé prendrem vi, quan es tracta de sopes fredes sembla que costa més. No és fàcil imaginar el maridatge d'un líquid amb un líquid: però què bevem amb les sopes? I més quan són fredes a l'estiu? Com maridar dues begudes sense que sigui un combinat? Recorda que sense una verdura la sopa freda pot ser un suc. Les sopes fredes tenen diferents variants però una tècnica comuna: l'emulsió de la matèria grassa, normalment l'oli d'oliva amb la resta d'ingredients que en triturar els ingredients queda una crema més o menys untuosa. En el maridatge, a les sopes en particular i en tots en general, és molt important la part aromàtica i gustativa i sobretot la textura. El secret? Que la beguda sigui encara més freda que el plat, per això els vins blancs, els rosats i els escumosos seran els protagonistes. El gaspatxo i el samorejo són encara més refrescants amb el vi encara que cada vegada hi ha més variants de cireres, maduixes, síndria... però ja és tota una altra cosa i un altre maridatge. Compte amb el vinagre que li posem al gaspatxo igual que el vinagre blanc a la sopa d'ajoblanco que a la quantitat d'all que se li posa al salmorejo cordovès. Fino Jarana de Lustao, un monovarietal de palomí d'aroma punxant, ametllat i mineral.

Amb l'ajoblanco us recomano un vi que porti moscatell perquè aportarà encara més frescor sobre les estovalles. Com a Muscat et recomano el Mu de Sumarroca DO Penedès, un vi orgànic de 13.5 graus de l'any 2020. Aquest blanc és sec encara que les seves aromes ens recorden a l'albercoc i costa 8.95 euros. L'exotisme del verdejo serà el millor acompanyant amb sopes especiades. Així que d'aquesta varietat et recomano el Loess de la DO Rueda (8.95 euros al Celler de Gelida), aromàtic, amb bona acidesa i amb aromes retronasals que et faran somiar.