Ja fa quatre dècades que Família Torres va engegar un dels seus projectes més fascinants: la recuperació de varietats de raïm ancestrals que es creien extingides. Més de 50 varietats catalanes desconegudes que van sobreviure de la fil·loxera, quedant relegades a ceps oblidats i sense identificar, han estat rastrejades i rescatades per l’equip de viticultura del celler.

D’aquesta cinquantena, en destaquen cinc varietats ancestrals amb un gran potencial enològic amb les quals la marca està experimentant. El denominador comú del raïm amb què es fa aquests vins és la seva resistència a sequeres i temperatures altes, raó per la qual són molt resilients als reptes que ens presenta el canvi climàtic.

Si voleu sorprendre els vostres comensals aquest Nadal, repasseu la següent llista i escolliu el vi que més s'adigui a les vostres necessitats.

Un dels seus projectes més fascinants de Família Torres és la recuperació de varietats de raïm ancestrals que es creien extingides

Grans Muralles, DO Conca de Barberà

A mitjans dels anys 80, Família Torres va localitzar una varietat negra de baixa productivitat i maduració tardana: la garró. Després d’un procés d’aclimatació llarg, el 1996 la varietat passaria a formar part del cupatge de la primera anyada de Grans Muralles, un vi excels i amb una gran complexitat aromàtica. La garró aporta notes intenses de fulla verda i fruits negres i madurs. En boca, mostra caràcter i tanins molt vius.

La troballa d’un altre cep antic a Querol —nom amb què va ser batejada la varietat— va resultar en la recuperació d’una varietat poc productiva, però amb unes grans qualitats organolèptiques. Els vins de la querol són intensos i afruitats, amb tocs de fruits del bosc i suc de magrana, i en boca resulten concentrats, amplis, amb nervi i bona acidesa. Del 2009 ençà, aquesta varietat també va passar a formar part del cupatge de Grans Muralles.

Quatre vins excelsos i per a tots els gustos.

Quatre vins excelsos i per a tots els gustos.

Clos Ancestral, DO Penedès

El 1998, Família Torres descobreix una altra varietat al límit de la DO Penedès. L’anomenaran moneu, i juntament amb altres varietats autòctones com l’ull de llebre i la garnatxa, van ser emprades pel cupatge del Clos Ancestral, elaborat per primera vegada l’any 2019. Aquest vi té una intensa aroma a fruita fresca i perfumada. En boca, el Clos Ancestral és llaminer, amb una marcada acidesa, bona concentració i tanins equilibrats.

La moneu és una varietat molt resistent a la calor i la sequera, raó per la qual la continuïtat d’aquest vi està més que assegurada. Si el que busqueu és un glop seductor, fresc, aromàtic i amb bona concentració, no dubteu a fer-vos amb una ampolla. La finesa i versatilitat del Clos Ancestral permeten maridar-lo amb una varietat de formatges semicurats i embotits amb receptes de carns magres i peixos a base de crema o mantega.

El raïm d'aquests vins és resistent a sequeres i temperatures altes, raó per la qual són molt resilients als reptes del canvi climàtic

Forcada, DO Penedès

La forcada és una varietat de cicle llarg, molt vigorosa i productiva. La seva frescor i la seva intensitat aromàtica li dona un perfil mediterrani, amb aromes d’herbes, flor blanca i unes notes cítriques d’allò més fines. La forcada serveix, també, per elaborar un monovarietal de petita producció destinat a l’alta restauració. 

Els vins elaborats amb aquesta varietat han estat molt ben acollits per la crítica internacional des de la primera collita del 2015. Família Torres ha plantat la forcada en dues de les seves finques de l’Alt Penedès, a Mas Palau, a Santa Maria de Miralles, a 550 metres d’altura, i més recentment, el 2020, a Les Escostes, a la Llacuna, una antiga vinya de terrasses i murs de pedra seca que arriba fins a 700 metres d’altura per buscar els límits de maduració d’aquesta varietat.

c7b904c1 5116 4786 af4e f2e204f0406e

Vinya del Castell de la Bleda de Família Torres, on es troba el raïm moneu.

Pirene, finca de Sant Miquel de Tremp

La pirene és una varietat negra amb un alt nivell de tanins i molt color. La fruita vermella i el toc mineral i especial són dos dels seus aspectes més notables. És un vi elegant, i en boca sorprèn per la seva delicadesa i la seva textura de fruita saborosa i fresca. Segons Eric Asimov del New York Times, aquest va ser un dels dotze millors vins que va tastar el 2019. Com la forcada, amb la pirene també s’elabora un monovarietal destinat a l’alta cuina. 

Per a Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, “la pirene és una varietat que reuneix tots els aspectes per convertir-se en un gran vi a nivell organolèptic”, a banda de destacar la seva elegància, intensitat aromàtica i frescor. De l’anyada de 2020 se n’han elaborat poc més de 1.200 ampolles, raó que fa d’aquest vi un dels més cobejats d’entre tota l’oferta de Família Torres.