El raïm ull de llebre, el més famós i segurament reconeguda de la península, rep altres noms com Tinta del País (o tinta fina), tinta de Toro o Cencíbel. Aquesta varietat de pell gruixuda creix millor en altituds altes encara que també tolera climes temperats. Dona vins amb cos, fruita vermella madura i empebrats. Són bones companyes per al seu cupatge la garnatxa, la carinyena i el morastell (sobretot en Rioja), el merlot i el cabernet sauvignon.
Es considera autòctona de D.O. Qualificada Rioja, però també a comunitats autònomes com Múrcia, Navarra, País Basc, Comunitat Valenciana, Extremadura, Aragó, Madrid, Castella-La Mancha i Castella i Lleó i en altres múltiples llocs com Catalunya on se la reconeix com a ull de llebre. També la podem trobar com a tinta rouriz sobretot a Alentejo Central (on també se li diu aragonès) i al Duero. Així mateix té gran representació al nou món a l'Argentina, Xile, Califòrnia i el Perú.


Que no t'espanti si la veus escrita també com a tempranilla, que no deixa de ser un sinònim d'aquesta varietat que madura aviat, diverses setmanes abans que la major part de varietats negres espanyoles. I que sàpigues que hi ha una mutació recent coneguda com a ull de llebre blanc.


Prova un monovarieta de la Ribera del Duero, un altre de Penedès i un de La Rioja i compara com aquesta varietat canvia depenent de la denominació d'origen!

Salut!