Si cerquem en el diccionari el significat de la paraula natural, trobem aquesta definició: "Que és de la naturalesa o que ha estat produït per la naturalesa sense la participació de l'ésser humà". Amb això podem concloure que la vinya i el raïm són naturals, però el vi no, perquè es necessiten persones que realitzin certes accions: el raïm s’ha de veremar i el most o els grans de raïm aixafats s’han d’introduir en algun recipient perquè es produeixi la fermentació alcohòlica, que convertirà els sucres del suc en alcohol. Llavors, per què sentim a parlar tant dels vins naturals? El concepte més correcte seria vins de mínima intervenció, perquè com he comentat abans, la participació humana ha d’existir sempre, en major o menor mesura.

Hi ha diferents maneres de fer vi. En els convencionals —els més habituals—, se segueixen processos industrials per elaborar-los: addició de sulfits, de llevats per provocar la fermentació, clarificacions i desfangats (processos per fer nets els mostos i el vi), filtratges, estabilitzacions, etc. En canvi, els de mínima intervenció, simplifiquen tot aquest procés, intentant que el resultat sigui el més natural possible. La filosofia d’aquests elaboradors consisteix a fer servir els llevats que es troben de manera natural a la pell del raïm, no afegir conservants com els sulfits, no filtrar ni clarificar (per això, en els vins naturals, sovint trobem alguns pòsits).

És una moda, una tendència? El vi natural té amants i detractors i, el que queda clar és que és present i que no deixa ningú indiferent. L’important dels vins, tant naturals com convencionals, és que no tinguin defectes. És a dir, que quan ens posem la copa al nas, les aromes que es desprenen siguin agradables i ens facin venir ganes de beure.

Tres vins naturals. / Foto: Carlos Baglietto

Els germans Cesc i Helena Boronat van crear el celler l’any 2014 i la seva malvasia em té el cor robat, amb la seva alegria, la seva fragància, expressivitat i frescor

Avui us en presentem tres que he tastat recentment i que m’han agradat. El primer és la malvasia de Tanca els Ulls, situat a Nulles, Tarragona. Els germans Cesc i Helena Boronat van crear el celler l’any 2014 i la seva malvasia em té el cor robat, amb la seva alegria, la seva fragància, expressivitat i frescor. Si viviu a prop d’Altafulla, no us perdeu una visita al restaurant La Lleona Salada on l’Helena, la sommelier i una de les sòcies fundadores, us oferirà una carta plena de vins vibrants del territori.

A l’Empordà, trobem en Roger Viusà i el seu projecte de recent creació. Després de regentar durant 13 anys el restaurant Plaça del Vi 7, a Girona, va decidir deixar l’hostaleria i centrar-se al 100% en l’elaboració de vins a l’Alt Empordà, vinificant al celler d’en David de Pujol Cargol. En Roger descriu Fill d’una Sirena com un vi blanc sedós, de comarca, de lledoner blanc i roig, fet amb senzillesa i buscant l’autenticitat i la naturalitat del territori.

Per últim, us presentem La Figa, de La Natural d’en Rafa Camps. Un vi elaborat amb maceració carbònica (és una tècnica per fer vi, que el seu nom no us confongui perquè és un vi tranquil, no té gas!). La Figa és 80% garnatxa i 20% carinyena procedent de vinyes de Pau i Rabós d’Empordà. És un vi fàcil, fresc i amable, que pretén demostrar que el vi natural pot ser agradable per a tothom.

I tu, ets bevedor de vins naturals o encara no t’has atrevit?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!