El viatger que visita el Vietnam per primer cop rep una bona sorpresa. Paisatges de somni i una cuina de productes bàsics però amb combinacions excel·lents. La idea preconcebuda de confondre-la amb la cuina xinesa queda derrotada ben aviat. La cuina vietnamita té la seva pròpia personalitat, i només cal conèixer-la entrant a menjar a qualsevol local popular, de la zona dels 36 carrers, a Hanoi, o dels voltants del mercat Binh Tay a Ho Chi Minh, per seure a les llargues taules compartides amb la resta de comensals, demanar que ens tradueixin el menú escrit a les pissarres de les parets i gaudir d’uns plats cuinats amb una autèntica saviesa mil·lenària. I vet aquí que al barri de Gràcia tenim des de fa anys una rèplica d’un d’aquests establiments, amb el caliu, la qualitat i el sabor de la més autèntica cuina del Vietnam

Vietnam
Carrers del Vietnam / foto: unsplash

Respectant la tradició

La Vietnamita, un local petit a Gràcia, al carrer Torrent de l’Olla, promou també el concepte de street food i we mind people. Els ingredients frescos, lleugers i nutritius són la pedra angular dels plats elaborats amb els aliments bàsics de la cuina del Vietnam, incloent-hi les herbes fresques, l’arròs, els tradicionals fideus i els vegetals crus o bullits, sense emprar additius ni colorants artificials. Gràcies a la combinació d’aquests productes s’aconsegueix una carta summament rica en sabors. No es pot parlar de cuina vietnamita sense fer referència al pho, el plat bàsic de la cuina d’aquest país. Parlem d’una sopa calenta amb fideus d’arròs, espècies i herbes fresques que va néixer al nord del Vietnam a mitjans de la dècada de 1880, amb influències de la cuina francesa i, també, de la xinesa. Els fideus d’arròs i les espècies van arribar a Vietnam a través de la Xina, i va ser durant la colonització francesa que es van començar a combinar en un plat únic amb la carn vermella. És més, es creu que pho deriva del francès “pot au feu” que literalment significa “olla al foc”, en referència a les llargues hores necessàries per elaborar la sopa amb els ossos de carn.

La popularitat del pho es va estendre cap al sud a partir de 1954 quan el país es va dividir en dos, nord i sud. El plat es va anar fent popular, ja que era un brou prou nutritiu per donar forces als treballadors del camp sense que fos massa pesat com per a adormir-se. S’hi va afegir llima i picant per foragitar el fred i així va resultar una sopa deliciosa que avui podem gaudir, en ració gran, a La Vietnamita.

Sopa vietnamita
Sopa vietnamita de La Vietnamita Restaurant / foto: instagram

Menú i clàssics de la carta

La Vietnamita ofereix cada setmana un curry diferent i també un bun, a base de pasta d’arròs, amanida, herbes fresques i diferents tipus de guarnició. I no deixeu de tastar un báhn mì, el resultat de la fusió de la cuina vietnamita amb la baguet francesa. Això sí, si fem aquest viatge al Sud-est asiàtic també hem de demanar de primer uns nems. Sí, no hi ha dubte, en aquella part del continent asiàtic el que coneixem popularment com a finger food esdevé una autèntica delicatessen. És el cas d’aquest plat, denominat Chả giò (al sud de Vietnam, i que vol dir literalment rotllo de porc picat, tot i que ja s’ha popularitzat amb molts altres ingredients com a farciment) o Nem rán (“rotllo fregit” en el dialecte vietnamita del Nord).

La Vietnamita Restaurant / foto: instagram
La Vietnamita Restaurant / foto: instagram

D’entre les diferents opcions d’aquest local gracienc cal tastar els Gỏi cuón o nem cuón (també anomenat rotllo d'estiu o rotllo d'amanida), tota una explosió de sabor gràcies a la frescor que li aporten els enciams i les herbes que els emboliquen. El seu farciment és de gambes, herbes i fideus d'arròs i els acompanyen amb una sumptuosa salsa de cacauet. La llimonada fresca i els còctels d’aquest restaurant són la culminació d’un àpat saludable, saborós i deliciós, autènticament vietnamita.