Migdia de setembre: cel ras, aire nítid i el sol com una llepada. La ciutat de festa major i al parc de la Ciutadella una munió de paradetes amb el bo i millor de la gastronomia entenimentada de Barcelona. És Terra i Gust, amb majúscules: la festa anual de l’alimentació sostenible. Ara que la sostenibilitat està en boca de tothom però sovint com a simple rentat de cara s’agraeix molt que aquí sigui un concepte totalment aterrat: l’oferta gastronòmica és local, de temporada i sana, es dona suport a les petites productores de proximitat, s’assessora als restauradors que per reduir el malbaratament alimentari i es calcula l’impacte ambiental de tots els plats que s’ofereixen.

A més a més, s’assegura la recollida selectiva dels residus, es redueix el plàstic per materials reciclables i reutilitzables, el mobiliari és de fusta recuperada, les principals organitzacions col·laboradores compten amb el certificat Biosphere de turisme responsable i s’aposta per l’energia sostenible amb l’ús de grups electrògens amb certificació sostenible. També fomenten l’economia local amb la contractació de proveïdores autònomes i empreses petites del territori i el personal de sala, cuina i neteja estan contractats a través de la Fundació Mescladís, que treballa per donar oportunitats a persones en risc d’exclusió. Es pot fer així, es pot fer bé. Amb tot el seny i experiència dels organitzadors, Slow Food Barcelona: feu un cop d’ull al seu web i veureu de quin peu calcen! 

ZeroWaste2
Foto: Alimentació Sostenible BCN

Terra i Gust és una festa perquè els restaurants que aplega són d’upa i és una ocasió única per poder-te fer un menú a mida amb les millors delícies de la gastronomia barcelonina, com per exemple el fabulós arròs fregit a la planxa amb gingebre, all, col xinesa i kimtxi de Casa Xica seguit del formidable pa de brioix de mantega farcit de melós de xai xisqueta estofat al seu propi suc amb xutni de carbassa especiada amb anís estrellat, clau i llorer de Les Finestres de Llúria: per plorar. O la clàssica ensaladilla russa del Monocrom i després un espectacular baocata de calamars amb maionesa de tinta i yuzu de El Llamber. Hi ha mil combinacions i el joc està servit: cada plat costa cinc euros, així que per quinze euros hauràs fet un àpat de rei que si vols podràs reblar amb els gelats de Delacrem o un cafetó fet amb la Velopresso. I no passaràs set, que també hi ha els vins ecològics de l’Olivera Cooperativa, les kombutxes de Lov Kombuch o les cerveses artesanes de Birra08, Cyclic Beer Farm, L’Estupenda, Kibus, Clúster Craft Beer i La Cervesera del Poblenou seleccionades pel Barcelona Beer Festival. 

Ara que la sostenibilitat està en boca de tothom com a simple rentat de cara, s’agraeix molt que a Terra i Gust sigui un concepte aterrat

Sí, les festes majors de barri tenen els àpats populars de llargues taules i veïnat autogestionat: una meravella. Com a contrapartida, des de fa tres anys el que ofereix la Mercè és aquest gran festival gastronòmic on tot té sentit, on s’entén l’alimentació més enllà del negoci i hi ha propostes concretes i viables per desballestar, redimensionar i repensar la indústria alimentària —una de les principals responsables de la terrible crisi ecològica actual—. Si aquest any us l’heu perdut, correu a agafar l’agenda de l’any que ve i apunteu-vos-ho: per a mi ja és tradició.