Diu el refrany que roda al món i torna al Born i ve a significar que és bo tenir inquietuds per veure món i conèixer coses noves, però que finalment s'acaba tornant a casa, amb els teus i amb allò que coneixes. Aquest viatge vital, en aquesta ocasió, és per a dos germans, l'Eric i la Jessica León i el punt de partida i de tornada és el seu Vilanova del Vallès natal.

Una reforma i una experiència de cap a peus

Els seus pares regentaven el Bar Vilanova, un bar popular que va obrir les portes l'any 1989. Ja fa quasi tres anys que els germans reformaven de cap a peus el bar i l'acomodaven per convertir-lo en el seu projecte vital: un restaurant gastronòmic i democràtic, apte per a totes les butxaques i nova llar dels morro fins de la contrada. Un punt de partida comú, en havent treballat a les cuines i sales de diversos projectes com Mugaritz (com a stagiers), el Blanc de l'Hotel Mandarin Oriental, el 5 de Paco Pérez o el fugaç (i recordat) 4 amb 5 Mujades de Barcelona. Llustre i sàlvia nova per aquell bar on els pares oferien tapes, vermuts i converses rere la barra.

DSC03457 H
Els germans León a l’entrada del Vilanova Casa de Menjars / Foto: Jordi Domènech

Vilanova Casa de Menjars: cap paladar sense festa

La informalitat continua present, però la trajectòria professional dels León s'ensuma en el tipus de sala que treballa la Jessica, de vegades recolzada per l'Eric que deixa els fogons per portar plats, i amb una cuina a la vista, dinàmica, ben aprofitada. Fa goig, i desprenen l'entusiasme de qui batalla diàriament un projecte propi, connectant el que han après amb allò que coneixen: pa de massa del Forn Vila, els embotits de Cal Cabré, horta propera regentada per amics de la família, atenció a les vinyes locals (com Can Matons)... L'entorn els brinda, segons la sintonia de la temporada, el necessari per elaborar una cuina amb tradició revisada, tamisada per la tècnica, lluint emplatats treballats i mostrant una visió de negoci molt llesta: cap paladar es queda fora d'aquesta festa.

Fan uns arrossos boníssims, i el caneló tradicional de pularda i bolets amb crema de foie compta amb nombrosos adeptes, així com tenen el seu públic fidel les croquetes de gamba o rostit. La base és comuna a tot el que fan al Vilanova Casa de Menjars: sabor reconeixible i treballar amb un producte excel·lent. Ara bé, qui busqui una cuina més elaborada gaudirà com mai amb el calamar i foie, passats a la brasa Josper i amb un llit de crema de blat de moro. O amb els saborosos peus de porc guisats amb cruixent de llamàntol i rossinyols. Vilanova Casa de Menjars és això: una casa de menjar amb essència d'ahir, però actualitzada a com el comensal gaudeix avui en dia.

IMG 3178
El famós caneló tradicional de pularda i bolets amb crema de foie / Foto: Marta Garreta

Se sustenta en un tiquet mitjà força contingut, que ronda els 35 €. Tenen un menú del dia que els vola de les mans als migdies: per 26 €, molts dels plats de la carta estan disponibles en aquesta selecció de 15 platerets (comptant-hi les postres) que van canviant sovint. En aquest preu no s'inclou les begudes, però sí l'aigua i el pa. I com és imaginable, no poden evitar mostra la seva ànima d'alta cuina oferint un menú festival amb una selecció d'aperitius, 4 platerets de temporada i postres, per 56 €.

DSC03436
La sala amb cuina oberta del Vilanova Casa de Menjars / Foto: Jordi Domènech

Els vins tenen la seva quota de protagonisme. "El gust del comensal és tan particular i personal que gaudim molt recomanant entre les 100 referències que actualment tenim a la carta", explica l'Eric. Cal destacar també els vins a copes del dia, que van rotant, però sempre comptat amb vins catalans i d'Espanya (i sovint amb alguna referència internacional) que han escollit a títol personal per la seva unicitat. Res falta en aquesta casa, postulant-la com un dels restaurants idonis per fer una escapada gastronòmica a escassa mitja hora de Barcelona.