Un entorn idíl·lic, un producte excel·lent i un servei atent. Què pot sortir malament? Res. Ja us ho asseguro. És la combinació perfecta, sense embuts ni peròs. El restaurant Pic Nic es troba ubicat a primera línia de mar a Sitges. Són aquestes imponents i meravelloses vistes al mar, i l'entorn privilegiat, que doten Pic Nic, d'un restaurant magnífic i únic a la costa del Garraf. Es tracta del restaurant insígnia del grup hostaler Matas Arnalot que rendeix culte al producte mediterrani amb una cuina marinera actualitzada i suculenta.

Els plats ballen el mateix. Les emocions són les mateixes. És un exercici de coordinació i ritme estètic preciós i bell dut a terme a la perfecció

Un restaurant cinematogràfic i de triple dimensió

La família Matas Arnalot va agafar les regnes del negoci el 1955 quan va adquirir l'Horchatería Valenciana, un dels tres establiments a peu de platja que es van construir el 1923 per acollir el cada vegada més nombrós volum de visitants a la vila. Josep Maria Matas i Barceló el va rebatejar com a Pic Nic agafant com a referència la pel·lícula del mateix títol que el 1955 arrasava a les cartelleres, amb un dels primers papers de Kim Novak i un William Holden que aclaparava amb el seu tors nu.

restaurant pic nic sitges
El restaurant Pic Nic de Sitges a primera línia de mar / Foto: Alex Froloff

Després de 68 anys, la trajectòria d'aquest establiment, que va començar com a lloc per oferir refrigeris, està ara consolidat com un dels referents de cuina marinera tradicional amb un toc d'actualització. Arrossos, peixos de llotja i carns prèmium que defineixen una cuina mediterrània que reflecteix tant el territori com l'herència cultural de la vila, amb especial atenció als suggeriments, on es plasma el llenguatge creatiu propi del xef Javier Luque i la seva sous-xef Kata Golodnikova.

Pic Nic es troba a un lloc immillorable: al centre de Sitges, al Passeig Marítim, amb la platja a tocar i amb vistes a la Punta. El lloc ideal per fer una paella, un arròs, peix o qualsevol de les seves especialitats marineres. Però això no és tot. Aquest és un restaurant dividit en tres espais ben diferenciats. En primer lloc, la pota principal: el restaurant Pic Nic, un espai més luxós, i amb plats menys convencionals i més sorprenents. En segon lloc, el bar Tapes, que és un espai més clàssic, amb els plats i les tapes de tota la vida i per a totes les butxaques, i persones amb pressa per tornar a la tovallola. Finalment, el Pique Nique, una zona al darrere del restaurant amb terrassa, sofàs i cadires elegants per gaudir i tastar uns còctels delirants, tot plegat en un ambient càlid sota la llum de la lluna.

arros pic nic sitges
Un dels 12 arrossos que cuinen al Pic Nic / Foto: Alex Froloff

Endinsant-me en el restaurant Pic Nic, els plats són realment exquisits. No sé quina reacció et podrà provocar tastar-los, però indiferent no et deixarà. Poso la mà al foc. Bé, pel que fa als plats, alguns dels entrants que elaboren són les sardines marinades amb crema d'oli d'anet, raves confitats, iogurt i carabassa. Espectacular, oi? Doncs això només acaba de començar. Daus de tonyina amb escabetx de pastanaga i carabassa; croquetes casolanes de peix i marisc; sípia a la planxa amb ceba caramel·litzada; i, per últim, fregit de salmó en adob amb maionesa del seu amaniment.

Els plats principals són els arrossos. El restaurant Pic Nic n'elabora una dotzena de diferents. El més famós de tots, i el que la gran majoria de comensals demana, és l'arròs de popets i carxofes. Ara bé, sense desmerèixer la resta, els altres arrossos són d'una qualitat incommensurable. N'és un exemple l'arròs de bacallà i vieires. Ah, i no me'n descuidi: les postres. Un excel·lent cremós de xocolata amb crema de maduixa, ideal per rematar un menú descomunal i que suposa el zenit d'un àpat de 10. I res d'això vindria acompanyat d'aquestes afectuoses paraules, si no fos pel servei que vaig presenciar: atent a qualsevol detall, per petit que fos, educat, entenedor i respectuós. En definitiva, un restaurant de visita obligada si vas a Sitges (i si no hi vas, també).

Segell familiar innegable

Si algun segell té el restaurant Pic Nic és, sense cap mena de dubte, el segell familiar. Un negoci creixent, cada vegada més reconegut no només a Sitges o a Catalunya, sinó nacionalment i internacionalment. La clau de l'èxit? La família. L'amor i la passió, la dedicació i entrega a tots i cadascun dels petits detalls.

plats pic nic sitges
Alguns entrants del restaurant Pic Nic / Foto: Alex Froloff

El negoci de la família Matas Arnalot ja camina cap a la quarta generació, que comença a prendre les regnes del negoci i fer el traspàs amb la tercera generació. Els germans Josep Maria, Miquel, Joan Anton, Nati, Jordi i Xavi són els sis membres de la tercera generació. Tots ells van trobar-se amb una desagradable situació quan el 1980 va morir el seu pare, Josep Maria Matas i Barceló, inesperadament. Ells, juntament ara amb els 13 fills que són la 4a generació, han enlairat el negoci que s'ha convertit en un referent de l'hostaleria de Sitges i del país. I això no s'atura aquí, perquè la cinquena generació familiar ja va creixent i consolidarà, de totes les maneres, el gran i bell negoci del Grup Matas Arnalot.