Les màquines d'escriure, inventades al segle XIX, van revolucionar la producció de documents escrits en oferir una alternativa eficient a l'escriptura manual. Aquest va ser el primer gran canvi. Amb el seu so metàl·lic característic i la seva disposició de tecles, aquestes màquines van permetre a escriptors de tota mena augmentar la seva productivitat i precisió. El segon i darrer majúscul canvi va venir de la mà dels teclats de computadora. Amb ambdós elements hem redactat els canvis de la humanitat i posat sobre el paper tot allò que hem viscut. Ara, però, la sostenibilitat és l'alfabet de les noves màquines d'escriptura que aterren a Barcelona i a les capitals d'arreu del món amb l'objectiu de trencar un final que sembla inevitable. El restaurant Faire és un dels escriptors d'aquest discurs, lloable i honrat i un dels més bonics de la ciutat de Barcelona.

Restaurant Faire: una illa enmig del desert

'Faire', el nom del local, es pot traduir del francès i significaria el verb 'fer', en clara al·lusió a l'acció que des del restaurant impulsen, tot i que ara mateix siguin com una illa enmig del desert. D'altra banda, de l'anglès significa 'just', en clara consonància amb l'essència i filosofia que els tres amics d'orígens francès i turc revelen darrere les portes del Faire. Tot plegat, 'fer justícia'. Dues traduccions per a les dues sales que componen l'establiment: no comuniquen entre elles, amb una sola cuina central, però ambdues són Faire. Un espai més de tapes, esmorzars i brunchs, i l'altre, que transpira el menjar dels dinars i sopars i el caliu dels vins.

Restaurant Faire / Foto: Maria Astrand
Un dels aperitius del Faire / Foto: Maria Astrand

Faire és un projecte de restauració que va molt més enllà de la seva oferta gastronòmica: reflecteix els valors d'un estil de vida inclusiu, amb una autèntica filosofia de comunió amb l'entorn i amb els proveïdors de proximitat que, alhora, pretén ser real amb la seva creixent comunitat. Sense banderes, però amb moltes mostres d'autenticitat, Faire és un restaurant pioner a Barcelona quant a sostenibilitat. "Servim una excel·lent experiència de brunch vegetarià, amb cafè d'especialitat local i deliciosos plats casolans, elaborats amb productes locals, ecològics, frescos i acuradament seleccionats sempre que sigui possible", explica Egeman Tevsanci, un dels tres fundadors.

L'enfocament vegetarià i vegà és el principal, però no exclusiu, en una proposta gastronòmica dual trencadora i encoratjadora

Restaurant Faire / Foto: Maria Astrand
El restaurant Faire i les sensacionals presentacions / Foto: Maria Astrand

Una filosofia slow food on tot s'elabora diàriament amb ingredients de proveïdors locals i orgànics. L'enfocament vegetarià és el principal, però no exclusiu. La llet de vaca, per exemple, prové de la granja Selvatana i els ous feliços, de la granja Montsoliu. Anant a contracorrent de la pràctica del sector, a grans trets. Amb aquesta presentació, s'entén per què aquest restaurant es diu Faire: un joc de paraules i una projecció pionera a entendre que la restauració pot generar negoci de manera justa, amb una empremta mediambiental mínima i una relació amb proveïdors i clients correcta i honesta.

Restaurant Faire / Foto: Maria Astrand
Més plats del Faire / Foto: Maria Astrand

I ho ha fet amb una proposta gastronòmica dual, en un interessant exercici que adapta allò que ofereix als moments de consum. Així, durant els matins i migdia, Faire mostra la seva esplendor en un format brunch on no falten els clàssics del gènere, amb preeminència de les receptes vegetarianes i l'única incorporació proteica dels ous. A aquests hits, com els ous turcs, la shakshuka, la torrada de tardor amb carabassa i carabassó rostits, formatge ricotta cremós, pinyons torrats, pipes de carabassa cruixents, amaniment de menta fresca i mizuna o els pancakes.

Restaurant Faire / Foto: Maria Astrand
Les espectaculars postres / Foto: Maria Astrand

Quan cau la tarda, els llums es tornen tènues i a Faire es despleguen platets de tall internacional, pensats per compartir i perquè l'abundància ompli la taula: des d'hummus d'albergínia rostida per ditejar, cannellini amb carxofes, bany amb farcit de carn. Els vins naturals fan acte de presència en una curta selecció de referències, pensada per conquerir tant a apassionats d'aquesta tipologia de vins com aquells que busquen conèixer i tastar. Buscant una alta rotació, els vins blancs, negres, orange i escumosos s'hi incorporen i surten d'aquesta carta segons el criteri gastronòmic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!