Obert fa tot just dues setmanes al Sants que conflueix amb Plaça Espanya, el restaurant Gurí suposa una glopada d'aire fresc ben interessant: cuina mestissa, aquella que coneix amb tanta intimitat dues cultures gastronòmiques que les barreja amb respecte, resultant-ne un discurs nou i genuí. En aquest cas, l'Uruguai s'entreteixeix amb Catalunya a les mans de l'uruguaià Nicolás Zas i el xilè Cristian Cáceres.

Resultant-ne la quadratura del cercle, aquests dos xefs tenen una dilatada trajectòria rere els fogons, tant en l'àmbit internacional com a Barcelona, on se senten com a casa: "De la base mediterrània de la cuina catalana", explica en Zas, "incorporem els brous, els sofregits, els guisats, la cuina lenta de sabors vibrants que s'enalteix amb les herbes aromàtiques". La part uruguaiana rau en el receptari tradicional d'allà, tan amant dels menuts, i algun producte típic. Amb aquest gest, Zas i Cáceres fan el camí invers que van realitzar els immigrants europeus quan es van traslladar a Llatinoamèrica, amb cultura, cuina i productes a les seves maletes i a la seva memòria. Una quadratura de cercle que permet al comensal barceloní gaudir d'assemblatges delicats al plat i sabors poderosos al paladar, quina alegria!

Katsu sando de pedrers, fonoll envinagrat i salsa chipotle del Gurí / Foto: Marta Garreta
Katsu sando de pedrers, fonoll envinagrat i salsa chipotle del Gurí / Foto: Marta Garreta

A aquesta dinàmica i curta carta li agrada la marxa, els plats entren i surten perquè els cuiners estan molt atents a la temporada i als productes que aquesta brinda. Sovint, aquests canvis són d'ingredients, no de recepta. Així, l'empanada de blat de moro, formatge Urgèlia i romesco que va inaugurar la proposta gastronòmica avui s'ofereix amb espàrrecs. D'altres plats, pensats estratègicament, ja fan sospitar que seran els hits de la casa, com el katsu sando de pedrers, fonoll envinagrat i salsa chipotle o el calamar amb botifarra negra i salsa de canonges.

Treballen amb la brasa al seu petit hibachi, i els matisos de fumat són presents a molts plats, tant en les carns com en les salses. Ara bé, on la delicadesa de la professió llueix amb diferència, és a l'enciam a la brasa amb salsa criolla i llimona fermentada: sabors ampul·losos i reconfortants per a una senzilla proteïna vegetal que a la boca es converteixen en una festa controlada i satisfactòria.

L'enciam a la brasa amb salsa criolla i llimona fermentada del Gurí / Foto: Marta Garreta
L'enciam a la brasa amb salsa criolla i llimona fermentada del Gurí / Foto: Marta Garreta

En Nicolás ha format part de diverses cuines internacionals, moltes d'elles amb reconeixement en forma de guardons coneguts, però la seva experiència a l'excel·lent (i desaparegut) Ginette, a l'Arts i a Juno House, junt amb una parella catalana amb qui espera el seu primer fill, l'atrau a emprendre el seu projecte gastronòmic propi a Barcelona. En el camí coneix a en Cristian Cáceres, tot somriure i apassionat de Barcelona: aquí ha format part de l'equip del cèlebre Tanta, que va obrir en Gastón Acurio a la ciutat, i del Llàmber, per nomenar alguns. Resideix intermitentment a Barcelona des de fa 20 anys, deixant enrere el Mediterrani per anar al País Basc i formar part de l'equip d'Andoni Aduriz tant al Mugaritz com al Ni Neu, que malauradament va tancar fa dos anys. Senten tant els colors de Barcelona que l'orgull guia bona part de la seva aventura: saben que la seva proposta sorprendrà en alguns punts, i crearà connexions de reconeixement en altres, sobretot en les salses i guisats.

Aquests dos xefs tenen una dilatada trajectòria rere els fogons. La part uruguaiana rau en el receptari tradicional d'allà, que es fusiona amb la cuina catalana. Amb aquest gest, fan el camí invers que van realitzar els immigrants europeus quan es van traslladar a Llatinoamèrica, amb cultura, cuina i productes a les seves maletes i a la seva memòria

La seva ubicació no juga a favor, però l'empenta d'aquest duet no coneix límits: entre ells dos fan el servei a cuina i a sala a la vegada, amb prestesa, actitud i il·lusió. El servei, tot i no ser àgil, el saben trampejar amb una curta, però solvent selecció de 15 vins i amb un aperitiu que anima l'ànima, un gin mate sour que es liquida amb fruïció en un segon. Amb Gurí, que a l'Uruguai significa "noi" però que en plural, "gurises", amplifica als conceptes de colla d'amics de l'ànima, Sants ha guanyat un exponent que suma al seu mapa gastronòmic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!