Els cuiners són genis que no tenen mai prou. Il·lustres de la gastronomia que no poden resistir-se a una proposta suculenta que els estimula la creativitat i el paladar. És la millor manera per continuar motivats, buscant l'excel·lència i posant-se a prova constantment. En aquesta ocasió, parlem del xef Rafa Zafra, que dissenya el menú per al Saló Nàutic que se celebra del 8 al 12 d'octubre de 2025. Transportar el mar a la taula; traduir i despullar el Mediterrani a través de sis plats i dues postres colossals.
Un menú marítim colossal que despulla el Mediterrani
El Saló Nàutic Internacional de Barcelona es presenta amb una edició renovada que aposta per la innovació, la sostenibilitat i l’exclusivitat. Això també es trasllada en l'oferta culinària de l'esdeveniment amb un menú Michelin que reflecteix la identitat culinària de Rafa Zafra, reconeguda pel seu respecte absolut pel producte, la frescor i la tècnica refinada, alhora que incorpora l’atmosfera i l’esperit nàutic que caracteritzen el Saló. Una carta inspirada clarament en el producte del mar, en la tradició mediterrània i catalana, amb tocs actuals, frescos i amb tocs de la cuina basca i andalusa.

El menú, una proposta única i exclusiva disponible només durant la celebració del Saló, que Rafa Zafra ha concebut juntament amb el seu braç logístic Le Chef Catering, on al capdavant hi haurà la Laura Pi, submergirà els assistents en un viatge gastronòmic de degustació amb clares referències marineres. Una proposta que vol transmetre la seva passió pel producte del mar, amb sabor mediterrani, per donar essència i caràcter a aquesta cita tan rellevant.

“Ens sentim molt orgullosos que ens hagin escollit a nosaltres perquè hi ha molts companys que desitjarien ser aquí també, però ens ha tocat a nosaltres i entomem el repte juntament amb Le Chef Cateing, un dels millors de Catalunya i Espanya”, començava Zafra el seu discurs. Un petit grup selecte esperàvem amb curiositat quin seria el menú que tastaríem en exclusiva i que serà el mateix que hi haurà a l'octubre a la fira. “Amb la mateixa filosofia que nosaltres, buscarem l'excel·lència, cada un amb un estil, però a través de l'harmonia del mar, del producte de l'estacionalitat, que és l'eix principal de la nostra cuina, del mar”, deixava entreveure el talentós cuiner.
Un menú amb segell i ànima marinera inspirat en el producte del mar i en la tradició mediterrània i catalana
El comensal trobarà al Village dues experiències diferenciades: d’una banda, un menú degustació compost per sis plats salats, els ingredients principals dels quals provenen del mar, com les anxoves, els calamars o el llobarro, dues postres i maridatge de vins, a un preu de 150 € per persona. De l’altra, una proposta d’Open Bar, basada en tapes i platets a partir de 2,80 €, ideada per a un format més informal, òptima per compartir i acompanyar amb còctels, amb suggeriments com l’ensaladilla de ventresca de tonyina, la coca de sardinetes o el mollete de tàrtar de tonyina.

El matrimoni conformat per una anxova, seitó i verat en gaspatxo d'alvocat i piparra dona la benvinguda al grup de periodistes que ens congreguem a l'Hotel Palace Barcelona. La ventresca de tonyina a la marinera amb mongetes ibèriques és el segon passi dels tres que tastem. El nivell, com sempre entre aquestes quatre parets reformades i de nivell de l'alta burgesia del país, és aurífic. El llobarro confitat a la catalana, amb suc d'espinacs, orellanes i prunes és el colofó final a uns plats que meravellaran la ciutat comtal d'aquí a uns mesos.

Entre les postres, destaca el Pijama, un flam d’ou cremós amb préssec confitat i gelat de banoffee, un plat que va néixer a la platja de la Barceloneta a mitjan segle XX per petició de mariners estrangers que demanaven les postres “Peche Melba”, que per similitud fonètica va derivar en “Pijama”, reforçant un cop més la forta connexió de la cuina de Zafra amb Barcelona. Per cert, fora de carta hi haurà suggeriments especials, amb opcions que aniran des de carns seleccionades fins a propostes vegetarianes.
El menú s’acompanyarà d’una acurada selecció de vins per aconseguir l’harmonia perfecta amb els sabors marins. S’han escollit dos vins de gran qualitat amb denominació d’origen, com ara Pazo San Mauro, Albariño (D.O. Rías Baixas), un blanc fresc, aromàtic i amb notes cítriques i florals, ideal per maridar amb el lluç, el bacallà i altres peixos presents al menú; i Marqués de Riscal Reserva (D.O. Rioja), un negre elegant i amb cos, que complementa a la perfecció plats de més intensitat.

Cal destacar que Zafra ha dissenyat aquests plats exclusivament per al Saló Nàutic de Barcelona. Tot i estar inspirats en elaboracions dels seus restaurants Estimar o Amar, no es troben com a tals a les seves cartes habituals. Són representatius del seu estil i s’han concebut en exclusiva per a aquest entorn únic.