El mes de juny passat tenia lloc la 40a edició d'una de les rutes automobilístiques més antigues del món, la ‘Mille Miglia’, un esdeveniment que va ser, des de la seva creació el 1927 fins a 1957, un certamen d'allò més glamurós i que, després de la pandèmia, ha tornat a disputar-se. Cotxes històrics arribats de totes les parts del món van iniciar la ruta que va de Brescia a Roma, amb el seu corresponent retorn. Un viatge de 1.635 quilòmetres pel nord d'Itàlia.

Doppietta
Restaurant Doppietta / Foto: Doppietta

A la Ciutat Comtal, una novetat gastronòmica que s'està convertint en visita imprescindible per a aquesta tardor ret homenatge a través de la seva carta a la carrera de les 1000 milles. Es tracta del restaurant Doppietta, el nom del qual és, precisament, el d'un cotxe de la casa Alfa Romeo que va participar en ella. Al capdavant, el restaurador britànic Badr Bennis i el xef, originari de Brescia, Nicola Valle.

La carta recorre el millor de la cuina del Nord d'Itàlia. Procedeixo del camp i a la casa en la qual vaig créixer mai ha faltat el bon formatge i l'embotit artesanal. La meva àvia María sempre s'involucrava en cuidar l'hort i en la preparació de les conserves i adobats. A Doppietta retem homenatge als nostres pares i avis per als qui una copa de vi i un bon producte casolà eren motiu més que suficient per a asseure's a la taula de casa, al bar de la cantonada o a la botiga alimentària del barri”, ens explica Valle.

Restaurante Doppietta / Foto: Doppieta
Restaurant Doppietta / Foto: Doppietta

Així, els qui hagin viatjat pel país transalpí, podran constatar que el concepte de Doppietta és el d'una ‘salumeria’, aquestes precioses tavernes amb vins i plats petits amb els millors productes i taules de formatges i embotits per a compartir en parella o amb amics. Així, en aquest nou ‘spot’ gastronòmic podràs degustar els millors embotits de l'Emília Romagna, així com el seu ragú de carn picada i verdures, però en aquest cas blanc, sense salsa de tomàquet i en forma de lasanya amb carxofes i tòfona. També serveixen plats de carn de la Toscana, com la galta amb poma verda, mostassa, cafè i xips de patata violeta.

La carta compta també amb diversos entrants freds, que recorden als que surten de les ‘dispensi’ italianes, el secret de les quals radica a haver-los tingut marinant o coent en el seu propi suc des de dies abans, per a així poder servir-los en pocs minuts. Increïbles estan les sardines fumades amb tomàquet verd adobat, gel de te i ‘taralli’, la rosquilla típica de La Puglia; el ‘roast beef’ de picana, adobats de temporada i crema de llimona; els seitons marinats i els pebrots farcits de tonyina i salsa ‘picatta’. Els que continuen salivant per la burrata, aquí la tenen de primera qualitat, un plat que aconsellem combinar amb l'amanida de Kale amb camembert de búfala. Sí, a Doppietta, com al seu gran major, Benzina, els amants del formatge ho tenen difícil per a triar.

Restaurante Doppietta / Foto: Doppieta
Restaurant Doppietta / Foto: Doppietta

A continuació, arriben, com un cotxe en òptim estat i llest per a guanyar la carrera, els ‘cicchetti caldi’, plats calents com l'albergínia a la parmesana rostida, formatge stracciatella i tomàquet confitat; el tebi de gambes i pesto; la cassola de peix a la Livornese o el formatge Crembi fos amb speck i nous. Els que prefereixin de segon compartir una bona taula de formatges aquí trobaran els millors de Lombardia, com el Salva Cremasco, el Camembert de Bufala i el Parmigiano Reggiano, que se serveixen al costat d'altres de la regió del Piemonte, com el Tuma del Pen, i del Veneto, com el Ubriaco Amarone, un curat de vaca. Una visita a Doppietta ens anima per a un pròxim viatge, amb molt de coneixement al maleter, a les formatgeries del nord d'Itàlia.

Restaurante Doppietta / Foto: Doppieta
Restaurant Doppietta / Foto: Doppietta

Formatges que mariden perfectament amb embotits com la Bresaola IGT de Lombardia, el Capocollo de Calàbria i el Finocchiona de la Toscana, acompanyats amb una melmelada de tomàquet lleugerament picant. Per a postres, no cal dubtar per demanar el tiramisú, encara que el salami de xocolata és tot un artifici que també els portuguesos usen com a picada d'ullet de sobretaula. Res millor que degustar-ho al costat d'un dels còctels, amb noms dels cotxes mítics que han participat en les 1000 milles, com el Topolino, el Moss 722 o el Dopocorsa. Gin, tequila, vermut… creacions d'autor que ens deixen amb aquesta melancolia de les fites històriques, però amb l'alegria consumada de la tornada a la pista. I nosaltres podem demanar entrada, gastronòmicament, quan el cos ho demani.