Bona part de l'encant d'estiuejar a la Costa Brava o, si més no, passar-s'hi ni que sigui per un sol dia, és la gastronomia, amb un corol·lari de propostes que van des de les més tradicionals de masia, amb brasa i xup-xup a les d'autor, premiades amb estrelles i sols. I aquest escenari és molt comú a molts destins, però el que posa la cirereta, en el cas de la Costa Brava, són les vistes, l'entorn i el concepte tan estiuenc de sopars a la fresca. Ho aprofiten, i ho incorporen al menú com si d'un plat fos, tres restaurants excepcionals al Baix Empordà: el Soca-rel, a Llofriu, el Clara, a Begur, i la pop-up de Cañitas Maite al festival La Santa, a Santa Cristina d'Aro.

A Soca-rel, l'entorn rural de Llofriu és pròpiament l'extens menjador del restaurant, on en Jordi Garrido ofereix el que anomena com a "cuina de barraca". En Garrido, de Xàtiva d'origen, és empordanès d'adopció: després de treballar a importants fogons estrellats i viatjar per Àsia intercanviant el seu coneixement sobre l'arròs per receptes asiàtiques, allà on anava a petar, finalment ha portat a terme un projecte personal que ja va somiar, dècades enrere, com si portés a terme el destí que tenia adjudicat.

Soca-rel és la vida i la memòria del cuiner, que s'executa al restaurant mostrant les similituds que una barraca popular de Xàtiva té amb la cuina popular empordanesa, connectant la cuina de la memòria. Principalment, el vessant social d'ajuntar-se per cuinar i menjar, compartint, però també l'horta i els arrossars, com el que amb tanta cura cultiva l'Albert Grasot a l'Estany de Pals. I, per descomptat, els arrossos, que s'elaboren en una àmplia cuina de lineals de graelles a la vista, amb deliciós sabor primari i perfum de casolà gràcies a la llenya de restes de poda dels ceps del celler Mas Oller que empren per a la cocció.

soca rel restaurant
El lineal de graelles, cuinant arrossos, al Soca-rel / Foto: Jordi Domènech

Aquesta gran barraca recull tota l'essència: ingredients de temporada i de rotund quilòmetre 0, amb presència d'horta (l'amanida espectacular ofereix diversos enciams, tomàquets, remolatxa dolça i ravenets i l'amanida de tomàquet, un catàleg de varietats de tomàquet escaldat i amanit amb destresa, com el de penjar, el bombeta, el cor de bou o el cherry), entrants populars molt ben executats i en racionat generós, com l'ensaladilla russa, els sedosos bunyols de bacallà o les magnífiques croquetes i, per descomptat, els arrossos. El de peix de roca amb calamar, sípia i gamba vermella és una festa d'estil socarrat, saborós sense ser massa potent i amb una cocció del gra impecable, amb les gambes pelades sense feina i al punt.

arros costa brava
L’arròs de peix de roca, calamar, sípia i gamba vermella del Soca-rel / Foto: Jordi Domènech

A Begur, un altre bastió del trinomi vistes-encant-gastronomia, es gaudeix al restaurant Clara des del 2022. I els responsables, en són un altre trio: en Fran Llobet als fogons, l'Àlex Ruiz a la sala i l'Aníbal Santiveri. Al Clara han aconseguit encapsular en els seus plats suculents i el servei informal tota l'atmosfera que hom recorda d'un dia fantàstic d'estiu: diversió, temps que s'escorre, la fresca colant-se al jardí i molts altres moments, perquè menjar aquí és fer que el rellotge pari de córrer. Aquest oasi en ple Begur es troba als baixos de l'Hotel Aiguaclara i el nom és una picada d'ullet tant a la ubicació com un homenatge a la propietat de l'hotel, que tant els va ajudar en els seus inicis.

restaurant clara costa brava
El calamar amb salsa mar i muntanya del Clara / Foto: Elma Murcia

Vins naturals i de proximitat acompanyen plats on el producte és l'estrella, d'altíssima qualitat i amb una intervenció justa, sense floritures. N'és exemple el calamar amb salsa mar i muntanya: aquesta salsa impulsa el sabor del calamar, que es presenta sencer, potes incloses, torradet però conservant el punt elàstic de textura en tallar i mossegar. Una suculència per sucar-hi pa. La torradeta d'anxova amb mantega fumada és una altra declaració de principis: el que és senzill, és saborós. Els ous amb patates i gamba vermella, una mostra que no cal llamàntol per percebre el luxe. I així amb tots els plats de la carta: un viatge del mar a la muntanya i de tornada, sense despentinar-se, jugant amb el receptari del guisat i el xup-xup i la mínima intervenció. El millor de cada casa, a la taula.

ElmMurcia CLARABEGUR 2 169
Les truites à la minute, imprescindibles del Clara / Foto: Elma Murcia

Ja passat el meridià de la setena edició, el festival La Santa, ubicat al Santa Cristina Horse Club de Santa Cristina d’Aro, brinda una oportunitat única de gaudir d’una experiència estrellada Michelin a un preu ajustat i en un entorn preciós a l’aire lliure. Cañitas Maite, o els Cañitas Maite, tal com es coneix al duo de xefs d’Albacete, en Javier Sanz i en Juan Sahuquillo, han instal·lat una pop-up dins del recinte, amb opció a triar a la carta o bé optar pel menú degustació de 7 plats i dues postres per 59 €, begudes excloses. Des de la millor croqueta del món, premiada al Madrid Fusión 2021, a un biquini trufat amb pastrami, delicat i saborós o un donut de cua de bou. Originalitat, creativitat i seny al servei de la gastronomia, una raó més per la qual passar-se a gaudir de La Santa, obert tots els dies des de les 18 h fins a la 1 h de la matinada.

cañitas maite La Santa
Al Cañitas Maite s'hi troba la millor croqueta del món o un excel·lent biquini trufat / Foto: La Santa