Avui us porto un nou wok, d'aquells ben saludables i alhora atractius a la vista. Els tirabecs frescos només els podrem gaudir durant unes poques setmanes l'any (a finals de març i abril) ja que la seva temporada és curta i, per tant, l'haurem d'aprofitar intensament.
A Catalunya i Aragó és una verdura molt coneguda i apreciada tot i que ha entrat en certa decadència darrerament. Els tirabecs es poden cuinar de diverses maneres, en sopes, bullits, fregits etc. Es sembren des de la tardor a l'hivern i es cullen des de finals d'hivern a principi de primavera. Deixar-los al dente és una de les millors maneres d'apreciar-ne al màxim el gust. Així doncs, si encara no els heu tastat, us recomano menjar-los sols o com a guarnició i descobrireu les seves virtuts en boca.
300 g de potes i ales de calamar
200 g de tirabecs frescos
1/3 part tap d'oli de sèsam
2 taps de salsa de soja
1 cullerada de farina de blat de moro (o Maizena) dissolta en aigua
1 cullerada de llavors de sèsam
![wok potes calamar tirabecs pas1 wok potes calamar tirabecs pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/48/11/wok-potes-calamar-tirabecs-pas1.jpeg)
Primer els tirabecs.
![wok potes calamar tirabecs pas2 wok potes calamar tirabecs pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/48/38/wok-potes-calamar-tirabecs-pas2.jpeg)
Com podeu observar, són molt similars als pèsols però més prims.
![wok potes calamar tirabecs pas3 wok potes calamar tirabecs pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/48/65/wok-potes-calamar-tirabecs-pas3.jpeg)
Els obriré un per veure'l per dins.
![wok potes calamar tirabecs pas5 wok potes calamar tirabecs pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/49/19/wok-potes-calamar-tirabecs-pas5.jpeg)
Ara els netejarem amb aigua.
![wok potes calamar tirabecs pas7 wok potes calamar tirabecs pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/49/73/wok-potes-calamar-tirabecs-pas7.jpeg)
I ja podem preparar la resta d'ingredients d'aquest wok.
![wok potes calamar tirabecs pas8 wok potes calamar tirabecs pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/50/00/wok-potes-calamar-tirabecs-pas8.jpeg)
Rentarem bé les potes de calamar.
![wok potes calamar tirabecs pas9 wok potes calamar tirabecs pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/50/27/wok-potes-calamar-tirabecs-pas9.jpeg)
Quan el wok estigui molt i molt calent hi tirarem un raig d'oli d'oliva i seguidament les potes de calamar.
![wok potes calamar tirabecs pas10 wok potes calamar tirabecs pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/50/54/wok-potes-calamar-tirabecs-pas10.jpeg)
Deixeu que perdin tota l'aigua i que es comencin a torrar una mica.
![wok potes calamar tirabecs pas11 wok potes calamar tirabecs pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/50/81/wok-potes-calamar-tirabecs-pas11.jpeg)
Aquesta pasta de color marró que deixen anar és el secret per aconseguir que un calamar us quedi gustós. Alhora, notareu que comencen a esclatar.
![wok potes calamar tirabecs pas12 wok potes calamar tirabecs pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/51/08/wok-potes-calamar-tirabecs-pas12.jpeg)
En aquest punt hi afegirem els tirabecs que hem preparat.
![wok potes calamar tirabecs pas13 wok potes calamar tirabecs pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/51/35/wok-potes-calamar-tirabecs-pas13.jpeg)
Ho remenem una mica i deixem que agafin color.
![wok potes calamar tirabecs pas14 wok potes calamar tirabecs pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/51/62/wok-potes-calamar-tirabecs-pas14.jpeg)
Serà el moment d'afegir-hi una mica d'oli de sèsam, que aportarà un gran sabor de fons.
![wok potes calamar tirabecs pas15 wok potes calamar tirabecs pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/51/89/wok-potes-calamar-tirabecs-pas15.jpeg)
Jo he posat una tercera part del tap. Penseu que és força aromàtic i no convé passar-nos.
![wok potes calamar tirabecs pas16 wok potes calamar tirabecs pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/52/19/wok-potes-calamar-tirabecs-pas16.jpeg)
També hi afegirem la salsa de soja.
![wok potes calamar tirabecs pas17 wok potes calamar tirabecs pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/52/85/wok-potes-calamar-tirabecs-pas17.jpeg)
Podeu posar de dos a tres taps tranquil·lament.
![wok potes calamar tirabecs pas18 wok potes calamar tirabecs pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/53/24/wok-potes-calamar-tirabecs-pas18.jpeg)
També hi posarem unes llavors de sèsam torrades, que trobareu en qualsevol herboristeria.
![wok potes calamar tirabecs pas19 wok potes calamar tirabecs pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/53/54/wok-potes-calamar-tirabecs-pas19.jpeg)
No massa.
![wok potes calamar tirabecs pas20 wok potes calamar tirabecs pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/53/84/wok-potes-calamar-tirabecs-pas20.jpeg)
Cap a dins.
![wok potes calamar tirabecs pas21 wok potes calamar tirabecs pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/54/11/wok-potes-calamar-tirabecs-pas21.jpeg)
I finalment, per donar un aspecte més atractiu i lligar tot el conjunt, hi afegirem el midó dissolt en aigua.
![wok potes calamar tirabecs pas22 wok potes calamar tirabecs pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/54/38/wok-potes-calamar-tirabecs-pas22.jpeg)
Molt bé.
![wok potes calamar tirabecs pas23 wok potes calamar tirabecs pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/54/92/wok-potes-calamar-tirabecs-pas23.jpeg)
De seguida notareu com els ingredients agafen una textura més enganxosa i brillant molt atractiva a la vista.
![wok potes calamar tirabecs pas24 wok potes calamar tirabecs pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/55/19/wok-potes-calamar-tirabecs-pas24.jpeg)
Un parell de voltes més i ja podrem emplatar.
![wok potes calamar tirabecs pas25 wok potes calamar tirabecs pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/55/88/wok-potes-calamar-tirabecs-pas25.jpeg)
Ben calentó, eh?
![wok potes calamar tirabecs pas26 wok potes calamar tirabecs pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/56/15/wok-potes-calamar-tirabecs-pas26.jpeg)
Ummm... quina flaire que fa.
![wok potes calamar tirabecs pas27 wok potes calamar tirabecs pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/79/56/45/wok-potes-calamar-tirabecs-pas27.jpeg)
No cal dir que ho podeu menjar amb palets de fusta o sense. Bon profit!