De nou, un plat senzill, bàsic i molt bo que no hauria de faltar en cap receptari de cuina catalana. Hi ha diverses formes de fer aquesta truita. Trobareu els que tiren l'ou batut a la paella i després, a mig quallar, hi posen la tonyina esmicolada per sobre i ho emboliquen fent com truita a la francesa

Trobareu els que fregeixen una estona la tonyina fins que es desfà i a continuació hi incorporen l'ou. Trobareu els que fan un sofregit de ceba i tonyina prèviament, fins i tot, amb pebrots verds. Fins i tot hi ha qui munta les clares i els rovells per separat, per donar més volum. I trobareu els que barregen l'ou batut amb la tonyina en fred i després l'emboliquen com una truita a la francesa. Aquesta última és la variant que he fet jo. Personalment, m'agrada notar la textura de la tonyina i trobar-me algun grumoll per dins. I és que la truita de tonyina, ben acompanyada d'un bon pa amb tomàquet, és l'enveja dels que han demanat una altra cosa. A què sí?

Ingredients

2 ous

100 g de tonyina en oli

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Amb el mateix procediment es fa la truita de formatge, de pernil, etc

Es recomana acompanyar la truita de pa amb tomàquet

Preparació
1.
truita tonyina pas1

Preparem els dos ingredients. La tonyina l'heu d'escórrer d'oli.

2.
truita tonyina pas2

Primer de tot, trenquem els ous en un plat fons.

3.
truita tonyina pas3

Saleu-los una mica.

4.
truita tonyina pas4

Ara, heu de batre els ous amb intensitat.

5.
truita tonyina pas5

Es tracta d'oxigenar-los i fer que muntin una mica.

6.
truita tonyina pas6

Ara, incorporeu-hi la tonyina esmicolada.

7.
truita tonyina pas7

Barregeu-ho bé i reserveu-ho. Poseu a escalfar una paella antiadherent.

8.
truita tonyina pas8

Mentre s'escalfa la paella, tallarem unes llesques de pa.

9.
truita tonyina pas9

Un bon tomàquet i un bon oli d'oliva verge extra, que no faltin. 

10.
truita tonyina pas10

Quan la paella comenci a fumejar, hi tirarem un raig d'oli d'oliva i abocarem els ous i la tonyina.

11.
truita tonyina pas11

Procureu estendre-la bé.

12.
truita tonyina pas12

Quan la part interior estigui quallada, comenceu a plegar els costats.

13.
truita tonyina pas13

A poc a poc, amb l'ajuda d'una forquilla o d'una espàtula, plegueu la truita sobre sí mateixa.

14.
truita tonyina pas14

Doneu-li la volta amb un moviment ràpid i decidit.

15.
truita tonyina pas15

I deixeu-la uns instants fins que s'acabi de fer. La podeu deixar més o menys crua de dins, segons us agradi.

16.
truita tonyina pas16

Serviu-la immediatament.

17.
truita tonyina pas17

Vigileu-la bé que tothom us en demanarà!

18.
truita tonyina pas18

Ummm, que bona!

19.
truita tonyina pas19

Bon profit!