Unes postres molt tradicionals a Catalunya. El tortell de nata és allò que no falla mai. Quants se'n venen cada diumenge? Molts. I és que la senzilla combinació de la pasta de full amb nata, és d'aquelles cosetes ben trobades. Per cert, la massa del tortell s'ha d'estirar longitudinalment i ajuntar les puntes fent una rotllana. Ho dic per què molta gent agafa una planxa de pasta de full rodona, en retalla la part central i obtenen una rotllana perfecta de pasta de full. Així no es fa un tortell. D'aquesta manera tan homogènia el tortell de full us quedarà "tonto", gens atractiu a la vista. Un bon tortell de pasta de full ha de quedar boterut, però amb criteri, és clar. Veieu el procés d'elaboració i ho entendreu millor.

I per últim, recordar-vos que aquest tortell es pot consumir amb la nata congelada o amb la nata no congelada, com més us agradi, però conserveu-lo sempre al congelador. El tortell de nata és una de les postres més ràpides de fer en pastisseria (i a casa)... i que més benefici aporten, ja que el full i la nata són ingredients força econòmics. Per cert, una de les llegendes urbanes que corren referents a la nata de pastisseria és que és diferent de la nata que podeu comprar al súper.

Ingredients

3 planxes de pasta de full de 100 g 

500 ml nata per muntar (35% MG)

entre 90-125 g de sucre (al gust) o edulcorant Dayelet Stevia

sucre llustre per decorar

Variants:

- Podeu combinar la nata muntada amb trufa clara muntada

Preparació
1.
tortell nata pas1

Si el full és congelat, deixeu-lo descongelar a temperatura ambient.

2.
tortell nata pas2

Ara hem d'unir les tres làmines de full.

3.
tortell nata pas3

Procureu retirar tota la farina de la cantonada de dues làmines. De fet, és millor mullar-vos els dits i humitejar la pasta de full a fi i efecte d'usar l'aigua com a cola. Procureu deixar el mateix volum de full en les juntes.

4.
tortell nata pas4

Amb l'ajuda d'un corró estireu una mica horitzontalment les tres làmines ajuntades, amb farina per evitar que s'enganxi, i verticalment també, però no massa.

5.
tortell nata pas5

Plegueu horitzontalment el full sobre si mateix.

6.
tortell nata pas6

Si voleu, podeu retallar les puntes, per igualar-ho.

7.
tortell nata pas7

Feu una rotllana amb el full i ajunteu les cantonades igual que abans. Deixeu un gruix similar a la resta de full.

8.
tortell nata pas8

I ja el tenim a punt per coure. Aquest són els plecs que ha de tenir un bon tortell i que li donaran la seva peculiar forma.

9.
tortell nata pas9

El passem a una safata per al forn amb un paper cuisson.

10.
tortell nata pas10

Bateu un ou.

11.
tortell nata pas13

Ara, amb un pinzell...

12.
tortell nata pas14

Només ens queda enfornar-lo a uns 180-190 graus durant uns 16-20 minuts (segons el forn).

13.
tortell nata pas15

Aquest és el resultat. Un tortell amb volum, boterut, però de bon aspecte.

14.
tortell nata pas16

Deixeu-lo refredar sobre el taulell o marbre.

15.
tortell nata pas17

Amb molt de compte de no trencar-lo, i utilitzant un ganivet de serra, l'obrirem per la meitat.

16.
tortell nata pas18

El reservem i preparem la nata. També el podeu fer amb trufa clara per muntar si voleu.

17.
tortell nata pas19

En un bol (o cassó) poseu entre 90 i 125 g de sucre, com més us agradi de dolçor. Si voleu, podeu substituir el sucre per la mateixa quantitat d'edulcorant Dayelet Stevia. O fer meitat i meitat, per a reduir una mica de calories que la nata i el full en tenen per parar un carro.

18.
tortell nata pas22

Amb unes barnilles (millor elèctriques) bateu la nata... oxigenant-la.

19.
tortell nata pas23

Passats uns minutets tindreu la nata muntada. No us passeu o fareu mantega!

20.
tortell nata pas24

Utilitzaré una mànega pastissera d'un sol ús, amb un cornet estrellat.

21.
tortell nata pas25

Omplim la mànega...

22.
tortell nata pas26

... i escudellem. Procureu donar a la nata forma de bola, que ompli bé l'amplada del tortell i que tingui una bona alçada. Amb 500 g de nata muntada tindreu la quantitat justa per fer aquest tortell.

23.
tortell nata pas27

I que totes siguin igual, és clar.

24.
tortell nata pas28

Cobrim el tortell amb la part superior de la pasta de full i l'assentem una mica, sense prémer massa.

25.
tortell nata pas29

Col·loqueu el tortell sobre un paper cuisson i una safata o plat gran.

26.
tortell nata pas30

Poseu-lo al congelador i conserveu-lo fins a l'hora de ser consumit.

27.
tortell nata pas31

Quan el vulgueu servir només l'heu de presentar sobre un cartó i blonda...

28.
tortell nata pas32

... i tirar una mica de sucre llustre per sobre.

29.
tortell nata pas33

Serà el toc final.

30.
tortell nata pas34

I ja el podeu portar a taula. Si us agrada la nata toveta, deixeu-lo 15 minuts fora del congelador.

31.
tortell nata pas35

Que no se us oblidi el cava, eh?

32.
tortell nata pas36

I a gaudir de l'excel·lent combinació de nata més full.

33.
tortell nata pas37

I quina oloreta més bona.

34.
tortell nata pas38

Es pot menjar amb cullera...

35.
tortell nata pas39

... o amb les mans, com més us agradi. Bon profit!