El sucre bolat o esponja, és el mateix que fer carbó dolç, si, si, el de reis. Avui en dia ja està en desús... i s'utilitza  bàsicament per adornar el Tortell de Reis i alguna coseta més, però antigament s'utilitzava molt pels cafès amb llet... o en esmorzars i berenars.

Com veureu, l'he fet expressament pel Tortell de Reis, però si li afegiu colorant alimentari negre i l'aboqueu en un motlle de silicona amb una certa fondària... podeu fer carbó de reis. Consisteix a aconseguir una espècie d'escuma que, en refredar-se, s'assembla al carbó, d'aquí el nom. Jo l'he triturat a diferents mides.

Ingredients

Per l'almívar:

800gr. sucre

200ml. aigua

 

Per la glassa:

350gr. sucre llustre

1 clara d'ou

unes gotes de llimona

colorant (negre, vermell, groc, verd, blau, etc...a gust)

Preparació
1.
sucre bolat carbo reis pas1

Primer prepararem la glassa i després l'almívar... i els barrejarem a temperatura de punt "bola fort". Ens farà falta una termòmetre de cuina... a no ser que sabeu com arribar al punt de "bola fort" segons el mètode tradicional. El primer pas és preparar la glassa en fred: sucre llustre en un 80% i aigua en un 20%, fins a obtenir una massa homogènia a la qual donarem color que més ens agradi.

2.
sucre bolat carbo reis pas2

Si fem carbó, doncs colorant negre.

3.
sucre bolat carbo reis pas3

Jo he posat un lleugeríssim toc de colorant d'ou, però me l'he oblidat i l'he posat més endavant.

4.
sucre bolat carbo reis pas4

Ja la tenim espessa com cal.

5.
sucre bolat carbo reis pas5

Ara barregem el sucre amb l'aigua i ho posem al foc.

6.
sucre bolat carbo reis pas6

Que arrenqui el bull.

7.
sucre bolat carbo reis pas7

Tindrem preparada la glassa a mà...

8.
sucre bolat carbo reis pas8

... i un bol amb paper cuisson.

9.
sucre bolat carbo reis pas9

Ho anirem controlant... fins que arribi a 129 graus centígrads, punt bola fort.

10.
sucre bolat carbo reis pas10

Llavors, parem el foc i afegim la glassa de cop. Veureu com pujarà de forma considerable (per això hem utilitzat un recipient amb fondària). Remeneu-lo una mica i s'abaixarà. Espereu que poc a poc tornarà a pujar... i ara serà el moment de posar-ho en un recipient per refredar.

11.
sucre bolat carbo reis pas11

Us quedarà una pasta esponjosa... cruixent... del color triat.

12.
sucre bolat carbo reis pas12

Jo de seguida l'he estirat en el taulell, ja que m'interesa fer boletes petites... i no carbó.

13.
14.
sucre bolat carbo reis pas14

Per tant, utilitzeu un cedàs o un colador per triar les peces més o menys grans.

15.
sucre bolat carbo reis pas15

Us podeu ajudar amb un ganivet per esmicolar una mica els trossos més grans.

16.
sucre bolat carbo reis pas16

Finalment, m'he guardat dues mides... una més petita i l'altre més gran.

17.
sucre bolat carbo reis pas17

 He decorat el tortell de reis d'aquest any amb aquest sucre bolat... i ha quedat formidable.

18.
sucre bolat carbo reis pas18

Bon Profit!