Ja sabreu com fer una autèntica coca de crema de pastisseria així com la resta de coques més consumides per la revetlla de Sant Joan. Ara us porto la versió de la mateixa coca de crema... però sense sucre. I no una coca sense sucre i punt, no.  Una coca de crema sense sucre tan bona... que ningú sabrà que no en porta si no li ho dieu. Un repte difícil?... avui en dia no, companys.

Amb la quantitat d'alternatives que tenim al sucre... no és cap missió impossible fer una coca de Sant Joan light... (o apte per a diabètics)... i d'altíssima qualitat. Som-hi.

Ingredients

1/2 litre de crema pastissera sense sucre

Per al brioix:

250 g de farina de força

50 g d'edulcorant "Dayelet Brioches"

3 g de sal  

1 ou

25 g de llevat en pastilla

25 g de llard  

color, vainilla, llimona  

llet (60-70gr. aprox)

Per a decorar:  

crema pastissera  

cireres fresques o confitades amb edulcorant  

pinyons

edulcorant "Dayelet Sucralosa"

anís (opcional)

Preparació
1.
coca crema sucre pas1

Com us recomanava anteriorment, heu de fer la crema sense sucre el dia abans.

2.
coca crema sucre pas2

D'aquesta manera la tindreu en perfectes condicions per a decorar la coca.

3.
coca crema sucre pas3

Anem a veure el tema brioix. En un bol d'amassadora hi posarem l'ou sencer.

4.
coca crema sucre pas4

Utilitzarem l'edulcorant "Dayelet Brioches", especialment dissenyat per a aquest tipus d'elaboracions.

5.
coca crema sucre pas5

Posarem la mateixa quantitat que posaríem de sucre. Aquesta proporcionalitat ens permetrà no alterar cap de les nostres receptes quan vulguem substituir el sucre per edulcorant... un punt que és d'agrair al fabricant.

6.
coca crema sucre pas6

Avui utilitzaré llevat en pastilla que he comprat al forn. És el millor de tots.

7.
coca crema sucre pas7

L'esmicolem i l'afegim. Recordeu, mai barregeu la sal amb el llevat o no us pujarà la massa.

8.
coca crema sucre pas8

Posem una micoteta de colorant groc "ou", que sempre donarà un millor aspecte a la coca. 

9.
coca crema sucre pas9

També empraré una mica de vainilla líquida, de la casa Vahiné, però hi podeu posar d'aquella ensucrada, en pols.

10.
coca crema sucre pas10

Unes gotes d'essència de llimona, de venda en herbolaris.

11.
coca crema sucre pas11

Ho batem una mica per ajudar la màquina, ja que quan es treballa amb poques quantitats sempre es fa difícil una bona integració dels ingredients amb el ganxo.

 

12.
coca crema sucre pas12

Ara incorporem la farina.

13.
coca crema sucre pas13

A sobre de la farina... hi posem la sal, sense perill que toqui el llevat.

14.
coca crema sucre pas14

I finalment, el llard, de venda en qualsevol xarcuteria.

15.
coca crema sucre pas15

Posem el ganxo per amassar...

16.
coca crema sucre pas16

I és clar, la llet. Ho deixarem amassar durant uns 20 minuts. Controleu si falta humitat (agregar llet) o sobra humitat (agregar farina), però sempre en quantitats ínfimes, només per corregir.

17.
coca crema sucre pas17

Quan tingui la textura adequada... deixarem reposar el brioix uns minuts.

18.
coca crema sucre pas18

Feu una bola i deixeu-la reposar 5 minuts. El brioix sempre agafa molt de nervi i el perd en repós.

19.
coca crema sucre pas19

Amb un corró, estirem la massa i li donem la forma que més ens agradi.

20.
coca crema sucre pas21

Un cop apujada la massa, batem un ou...

21.
coca crema sucre pas22
22.
coca crema sucre pas23

Recuperem la crema pastissera sense sucre... i la treballem una mica.

23.
coca crema sucre pas24

Omplim una mànega pastissera...

24.
coca crema sucre pas25

I formem unes tires a sobre de la coca.

25.
coca crema sucre pas26

Fem el mateix en sentit contrari... per a formar rombs.

26.
coca crema sucre pas27

Ara, els pinyons.

27.
coca crema sucre pas28

Poseu-ne molts... que la coca és per a vosaltres! jeje.

28.
29.
coca crema sucre pas30

Finalment, hi tirarem una mica d'edulcorant "Dayelet Sucralosa" per sobre. Aquest edulcorant de taula, a diferència de l'estèvia, es pot utilitzar en preparacions calentes. Jo l'utilitzo per al café i per al talladet també. L'estèvia és més apropiada per a uns maduixots per exemple, sempre en fred.

30.
coca crema sucre pas31

Un plugim de sucralosa. No us passeu que la sucralosa és molt més dolça que el  sucre... i després encara n'haurem de posar més.

31.
coca crema sucre pas32

Com us comentava, he utilitzat cireres naturals... fent un tall al mig...

32.
coca crema sucre pas33

... es treu el pinyol...

33.
coca crema sucre pas34

... i es decora la coca. Potser, a alguns de vosaltres, no us convenç massa la textura de la cirera en cru. La podeu obviar, doncs.

34.
coca crema sucre pas35

Ara sí, enfornem la nostra coca.

35.
coca crema sucre pas36

Passats uns 15 minutets... el brioix ja haurà agafat color. Compte, que es crema amb facilitat.

36.
coca crema sucre pas37

Si no teniu problemes amb el sucre... podeu tirar un rajolí d'anís per sobre de la coca, que li aportarà un sabor excepcional.

37.
coca crema sucre pas38

 No us passeu tampoc, no hem d'emborratxar la coca, només un xorret en general i llest.

38.
coca crema sucre pas39

Per donar-li un millor acabament, i ja fora del forn, hi posarem una mica més de sucralosa a sobre de la coca... que li aportarà aquesta textura més granulada i atractiva a la vista.

39.
coca crema sucre pas40

Doncs ja la tenim.

40.
coca crema sucre pas41

 I serviu-la en condicions, amb cartró i blonda, que també és important.

41.
coca crema sucre pas42

Ummm... quina oloreta nanos... i no engreixa!... bé una mica sí, però menys que amb sucre. Bon Profit!