Les faves són bones pel colesterol i són diürètiques també. La combinació d'aquesta llavor amb el pernil ibèric la fan especialment atractiva, com passa també amb els pèsols. A la xarxa trobareu nombroses receptes similars totes bones totes amb el seu puntet especial, personalitzat. Jo sempre dic el mateix: al que és bo no li calen massa floritures. Jo les faré d'una forma molt simple, afegint-hi només uns alls tendres. I la menta, clar, que no pot faltar. Espero que us agradi.
2kg. faves pelades (sense tavella)
250gr. daus de pernil ibèric
250gr. alls tendres picats
1 ramet de menta
oli d'oliva
sal
Variants:
S'hi poden incorporar pèsols frescos al plat
Es pot substituir el pernil per panxeta o bacó
Es pot substituir l'all tendre per ceba trinxada
![saltat faves pernil iberic pas1 saltat faves pernil iberic pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/74/11/saltat-faves-pernil-iberic-pas1.jpeg)
Primer de tot haurem de pelar les faves sempre que sigui temporada, clar.
![saltat faves pernil iberic pas2 saltat faves pernil iberic pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/74/74/saltat-faves-pernil-iberic-pas2.jpeg)
Us en sortiran de més grans i de més petites.
![saltat faves pernil iberic pas3 saltat faves pernil iberic pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/75/37/saltat-faves-pernil-iberic-pas3.jpeg)
Jo no les trio, les barrejo totes.
![saltat faves pernil iberic pas4 saltat faves pernil iberic pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/76/00/saltat-faves-pernil-iberic-pas4.jpeg)
Posem abundant aigua amb sal a escalfar-se amb una rameta de menta.
![saltat faves pernil iberic pas5 saltat faves pernil iberic pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/76/63/saltat-faves-pernil-iberic-pas5.jpeg)
Quan arrenqui el bull aboqueu-hi les faves.
![saltat faves pernil iberic pas6 saltat faves pernil iberic pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/77/26/saltat-faves-pernil-iberic-pas6.jpeg)
Ho deixarem coure fins que estiguin toves, uns 25-30 minuts.
![saltat faves pernil iberic pas7 saltat faves pernil iberic pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/77/89/saltat-faves-pernil-iberic-pas7.jpeg)
A mi, personalment, m'agrada tota la verdura una mica "al dente", però entenc que a molts us pot agradar la verdura ben toveta. L'heu de coure al vostre punt.
![saltat faves pernil iberic pas8 saltat faves pernil iberic pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/78/52/saltat-faves-pernil-iberic-pas8.jpeg)
Quan trobeu aquest punt, refredeu-les ràpidament per parar la cocció, sota aigua ben freda. Això també farà que es conservi millor el color de les faves i no s'enfosqueixin massa.
![saltat faves pernil iberic pas9 saltat faves pernil iberic pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/79/15/saltat-faves-pernil-iberic-pas9.jpeg)
Normalment, quan queden així d'arrugadetes és que ja estan bones per menjar.
![saltat faves pernil iberic pas10 saltat faves pernil iberic pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/79/78/saltat-faves-pernil-iberic-pas10.jpeg)
Amb les faves cuites al punt preparem la resta d'ingredients.
![saltat faves pernil iberic pas11 saltat faves pernil iberic pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/80/41/saltat-faves-pernil-iberic-pas11.jpeg)
Podeu fer servir una mica d'all tendre o també ceba tendre si voleu, o ceba normal si no en teniu.
![saltat faves pernil iberic pas12 saltat faves pernil iberic pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/81/04/saltat-faves-pernil-iberic-pas12.jpeg)
Piquem els alls tendres...
![saltat faves pernil iberic pas13 saltat faves pernil iberic pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/81/67/saltat-faves-pernil-iberic-pas13.jpeg)
... i el pernilet ibèric a daus.
![saltat faves pernil iberic pas14 saltat faves pernil iberic pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/82/30/saltat-faves-pernil-iberic-pas14.jpeg)
Ara, escalfem una paella amb un bon raig d'oli d'oliva.
![saltat faves pernil iberic pas15 saltat faves pernil iberic pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/82/93/saltat-faves-pernil-iberic-pas15.jpeg)
Enrossirem primer una mica els alls tendres.
![saltat faves pernil iberic pas16 saltat faves pernil iberic pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/83/56/saltat-faves-pernil-iberic-pas16.jpeg)
Quan agafin coloret, afegirem el pernil i ho deixarem daurar tot plegat, donant alguna volta.
![saltat faves pernil iberic pas17 saltat faves pernil iberic pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/84/19/saltat-faves-pernil-iberic-pas17.jpeg)
Ara incorporem les faves...
![saltat faves pernil iberic pas18 saltat faves pernil iberic pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/84/82/saltat-faves-pernil-iberic-pas18.jpeg)
Ho barregem bé...
![saltat faves pernil iberic pas19 saltat faves pernil iberic pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/86/08/saltat-faves-pernil-iberic-pas19.jpeg)
... ho salem al punt...
![saltat faves pernil iberic pas20 saltat faves pernil iberic pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/86/71/saltat-faves-pernil-iberic-pas20.jpeg)
... i afegim una mica de menta fresca. La podeu picar si voleu, però a mi m'agrada trobar les fulles.
![saltat faves pernil iberic pas21 saltat faves pernil iberic pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/87/34/saltat-faves-pernil-iberic-pas21.jpeg)
Ara, ho hem de saltar tot plegat una estona....
![saltat faves pernil iberic pas22 saltat faves pernil iberic pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/87/97/saltat-faves-pernil-iberic-pas22.jpeg)
... fins que la fava comenci a agafar coloret de torrat.
![saltat faves pernil iberic pas23 saltat faves pernil iberic pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/88/60/saltat-faves-pernil-iberic-pas23.jpeg)
I ja ho podem servir immediatament, ben calentó. Acompanyeu-les d'un bon vi negre.
![saltat faves pernil iberic pas24 saltat faves pernil iberic pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/54/89/23/saltat-faves-pernil-iberic-pas24.jpeg)
Bon Profit!