Una de les clàssiques salses més utilitzades en qualsevol cuina. No té massa misteri, només heu de fer un bon sofregit... reduir-lo amb vi... i lligar-lo amb una mica de farina. Per acabar, no pot faltar una picada d'all i julivert. Si hi incorporeu una mica de brou de peix us sortirà encara més bona. Aquesta salsa combina amb pràcticament qualsevol mena de peix, marisc o mol·lusc.
4 tomàquets madurs
1 ceba
3 grans d'all
julivert fresc
uns brins de safrà
una copa de vi blanc
oli d'oliva
sal
Variants:
- S'hi poden incorporar olives o tàperes
- S'hi pot incorporar una mica d'alfàbrega fresca
![salsa marinera pas1 salsa marinera pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/32/12/salsa-marinera-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![salsa marinera pas2 salsa marinera pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/32/60/salsa-marinera-pas2.jpeg)
Si teniu tomàquets de temporada i ecològics millor...
![salsa marinera pas3 salsa marinera pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/33/08/salsa-marinera-pas3.jpeg)
... els ratllem. Si el tomàquet és prou gran... amb un de sol serà suficient... altrament, utilitzeu dos o tres més petits.
![salsa marinera pas4 salsa marinera pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/33/56/salsa-marinera-pas4.jpeg)
Posem la ceba trinxada a sofregir amb una mica d'oli.
![salsa marinera pas5 salsa marinera pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/34/04/salsa-marinera-pas5.jpeg)
Mentrestant, anirem preparant la picadeta... amb all...
![salsa marinera pas6 salsa marinera pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/34/52/salsa-marinera-pas6.jpeg)
... julivert i una mica de safrà.
![salsa marinera pas7 salsa marinera pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/35/00/salsa-marinera-pas7.jpeg)
... i a picar nanos... fins a fer-ho ben petit.
![salsa marinera pas8 salsa marinera pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/35/48/salsa-marinera-pas8.jpeg)
Quan la ceba estigui ben cuita i daurada, hi posarem el tomàquet ratllat, que deixarem coure també.
![salsa marinera pas9 salsa marinera pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/35/96/salsa-marinera-pas9.jpeg)
Ara, passats els 5 minuts, hi afegirem el vi al sofregit. Si utilitzeu un bon vi... més bona us quedarà la salsa. En aquests casos, jo acostumo a fer servir el mateix vi que serviré a taula... i un bon albariño no falla mai.
![salsa marinera pas10 salsa marinera pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/36/44/salsa-marinera-pas10.jpeg)
Hi posem el vi, aproximadament mitja copeta.
![salsa marinera pas11 salsa marinera pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/36/92/salsa-marinera-pas11.jpeg)
Ho salem i ho deixem que redueixi 10 minutets a foc baix.
![salsa marinera pas12 salsa marinera pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/37/40/salsa-marinera-pas12.jpeg)
De tant en tant li donarem unes voltes.
![salsa marinera pas13 salsa marinera pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/37/88/salsa-marinera-pas13.jpeg)
Ara, afegiu-hi la cullerada de farina. Normalment, es desfà amb una mica d'aigua freda o brou abans d'incorporar-la, ja que pot fer grumolls. Però avui no ens importa massa, pel fet que al final passarem tota la salsa per la batedora elèctrica.
![salsa marinera pas14 salsa marinera pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/38/36/salsa-marinera-pas14.jpeg)
Afegiu-hi un parell de cullerots grans de brou de peix o aigua al sofregit.
![salsa marinera pas15 salsa marinera pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/38/84/salsa-marinera-pas15.jpeg)
Ho remenem. Si busqueu un color més vermellós hi podeu afegir pebre vermell en pols.
![salsa marinera pas16 salsa marinera pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/41/60/salsa-marinera-pas16.jpeg)
... ho tapem i ho deixem uns 10 minuts més... a foc baix.
![salsa marinera pas17 salsa marinera pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/42/56/salsa-marinera-pas17.jpeg)
Ara, ho passem tot a un bol per a triturar.
![salsa marinera pas18 salsa marinera pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/43/04/salsa-marinera-pas18.jpeg)
Ho deixarem ben fi.
![salsa marinera pas19 salsa marinera pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/44/63/salsa-marinera-pas19.jpeg)
I finalment, ho tornem a portar a la mateixa paella, ja sense grumolls ni trossos... per a fer les nostres elaboracions.
![salsa marinera pas20 salsa marinera pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/45/11/salsa-marinera-pas20.jpeg)
Només ens quedarà afegir-hi la picada juntament amb el producte escollit. En aquest cas, cloïsses.
![salsa marinera pas21 salsa marinera pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/35/53/45/59/salsa-marinera-pas21.jpeg)
Que són fantàstiques les Cloïsses a la marinera! Bon profit!