Sensacional. M'encanta aquest plat, que reuneix una mica l'essència de tota la nostra cuina... de mar i muntanya, pel rap, les gambes, els bolets i la mel. Difícilment trobarem en un restaurant una recepta com aquesta. D'elaboració i de qualitat en els productes. Us haureu de rascar una mica la butxaca per a fer aquest plat, però us asseguro que no us empenedireu. Un plat de festa.
És d'aquelles receptes que et sents molt satisfet d'haver-la cuinat... i d'haver-lo tastat. Si us agrada el rap... és una autèntica delícia. El serviré amb patatetes, alguna gambeta vermella i cloïsses gallegues. Som-hi, doncs.
12 talls de rap
8-10 cloïsses gallegues
8-10 gambes vermelles
6/8 pebrots del piquillo
35/40 g de moixernons secs
1 ampolla crema de llet (nata líquida) de 250cl.
4/5 cullerades de mel
brou de peix (caps del rap, peix de roca, crancs, galeres, espines de llenguado, etc...)
oli d'oliva verge extra
pebre negre
4 alls
1 ceba
sal
![rap rostit moixernons mel pas1 rap rostit moixernons mel pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/32/20/rap-rostit-moixernons-mel-pas1.jpeg)
Prepararem un brou de peix amb els caps dels raps, una mica d'herbes pel caldo, peix de roca, crancs, etc... Jo normalment el faig el dia abans o el cap de setmana abans i el congelo. Abans de res, poseu els moixernons secs en un bol amb aigua per a que s'hidratin.
![rap rostit moixernons mel pas2 rap rostit moixernons mel pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/32/59/rap-rostit-moixernons-mel-pas2.jpeg)
Rentarem bé el rap i les gambes vermelles.
![rap rostit moixernons mel pas3 rap rostit moixernons mel pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/32/98/rap-rostit-moixernons-mel-pas3.jpeg)
En una paella gran amb abundant oli, fregirem una mica les gambes (no del tot). La idea és que l'oli ens agafi el gust de les gambes.
![rap rostit moixernons mel pas6 rap rostit moixernons mel pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/33/76/rap-rostit-moixernons-mel-pas6.jpeg)
Les reservarem en un bol apart.
![rap rostit moixernons mel pas7 rap rostit moixernons mel pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/34/15/rap-rostit-moixernons-mel-pas7.jpeg)
Ara salem, empebrem i enfarinem el rap.
![rap rostit moixernons mel pas8 rap rostit moixernons mel pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/34/54/rap-rostit-moixernons-mel-pas8.jpeg)
El fregirem per totes dues bandes fins que quedi daurat, però sense la intenció de coure'l, ja que més tard anirà al forn.
![rap rostit moixernons mel pas10 rap rostit moixernons mel pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/35/32/rap-rostit-moixernons-mel-pas10.jpeg)
Anem reservant els talls de rap ja fregits en una safata pel forn. Com veieu n'he fet uns quants.
![rap rostit moixernons mel pas11 rap rostit moixernons mel pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/35/86/rap-rostit-moixernons-mel-pas11.jpeg)
Amb les gambes que teníem fregides, la meitat les guardarem per a decorar el plat i l'altre meitat les pelarem però no llenceu les pells ni els caps.
![rap rostit moixernons mel pas12 rap rostit moixernons mel pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/36/25/rap-rostit-moixernons-mel-pas12.jpeg)
També, en el mateix plat, prepararem uns 6/8 pebrots del piquillo i ho reservarem tot plegat.
Tallarem els alls...
![rap rostit moixernons mel pas14 rap rostit moixernons mel pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/37/42/rap-rostit-moixernons-mel-pas14.jpeg)
Seguidament incorporem la ceba picada i els pebrots del piquillo. No us amoïneu per la mida dels pebrots, ja que després ho passarem per la batedora. Deixem que es dauri la ceba.
![rap rostit moixernons mel pas15 rap rostit moixernons mel pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/37/81/rap-rostit-moixernons-mel-pas15.jpeg)
Agafem els caps i les pells de les gambes i amb l'ajuda d'un "xino" i una mà de morter... extraurem tot el suquet que es pugui. Aquestes poquetes gotes són molt concentrades i es nota molt si ho posem o no.
![rap rostit moixernons mel pas16 rap rostit moixernons mel pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/38/20/rap-rostit-moixernons-mel-pas16.jpeg)
Escureu bé el xino dins la paella.
![rap rostit moixernons mel pas17 rap rostit moixernons mel pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/38/59/rap-rostit-moixernons-mel-pas17.jpeg)
Teníem els moixernons rehidratant-se amb aigua. Ara serà el moment de posar-los a la paella per a fer la salsa, però només la meitat (ja que ho triturarem). L'altre meitat els utilitzarem per posar-los per sobre del rap.
![rap rostit moixernons mel pas19 rap rostit moixernons mel pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/39/37/rap-rostit-moixernons-mel-pas19.jpeg)
Tirem un litre de brou de peix i deixem coure durant uns 10 minuts a foc mitjà.
![rap rostit moixernons mel pas21 rap rostit moixernons mel pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/40/15/rap-rostit-moixernons-mel-pas21.jpeg)
Mentre es fa la salsa... prepararem unes patates per acompanyar el plat. Les he tallat quadradetes i petites.
![rap rostit moixernons mel pas22 rap rostit moixernons mel pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/40/54/rap-rostit-moixernons-mel-pas22.jpeg)
En una paella amb abundant oli calent... fregirem les patates.
![rap rostit moixernons mel pas23 rap rostit moixernons mel pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/40/93/rap-rostit-moixernons-mel-pas23.jpeg)
Un cop escorregut l'excés d'oli.... saleu-les... i les reserveu en un plat.
![rap rostit moixernons mel pas24 rap rostit moixernons mel pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/41/32/rap-rostit-moixernons-mel-pas24.jpeg)
Tornem a l'altre paella. Tirem tot el contingut dins un bol....
![rap rostit moixernons mel pas25 rap rostit moixernons mel pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/41/71/rap-rostit-moixernons-mel-pas25.jpeg)
... i ho triturem amb la batedora...
![rap rostit moixernons mel pas26 rap rostit moixernons mel pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/42/10/rap-rostit-moixernons-mel-pas26.jpeg)
Un cop ben triturat, agafem una olla de mida mitjana i aboquem la salsa.
![rap rostit moixernons mel pas27 rap rostit moixernons mel pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/42/49/rap-rostit-moixernons-mel-pas27.jpeg)
A foc mitjà, incorporarem la nata líquida.
![rap rostit moixernons mel pas28 rap rostit moixernons mel pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/42/88/rap-rostit-moixernons-mel-pas28.jpeg)
Quines aigües que fa, eh?.... que maco!
![rap rostit moixernons mel pas29 rap rostit moixernons mel pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/43/27/rap-rostit-moixernons-mel-pas29.jpeg)
Remeneu bé la salsa i fusioneu els colors. Deixarem que es faci una mica la nata (3/4 minuts) sense deixar de remenar.
![rap rostit moixernons mel pas30 rap rostit moixernons mel pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/43/66/rap-rostit-moixernons-mel-pas30.jpeg)
En aquest moment incorporem la mel... que li donarà un toc dolç i molt especial a una salsa que tindrà un gust contundent (pels moixernons). Podeu rectificar de sal novament.
![rap rostit moixernons mel pas32 rap rostit moixernons mel pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/44/44/rap-rostit-moixernons-mel-pas32.jpeg)
Tirem l'altre meitat dels moixernons per sobre del rap.
![rap rostit moixernons mel pas33 rap rostit moixernons mel pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/44/83/rap-rostit-moixernons-mel-pas33.jpeg)
Deixem un minutet més...
![rap rostit moixernons mel pas34 rap rostit moixernons mel pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/45/22/rap-rostit-moixernons-mel-pas34.jpeg)
... i aboquem la salsa per sobre del rap...
![rap rostit moixernons mel pas35 rap rostit moixernons mel pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/45/61/rap-rostit-moixernons-mel-pas35.jpeg)
... fuasssss!... quins colors!... i perquè no podeu olorar-ho... que si no....
![rap rostit moixernons mel pas36 rap rostit moixernons mel pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/46/00/rap-rostit-moixernons-mel-pas36.jpeg)
Ara, posarem la safata al forn, a 200ºC... uns 5 minuts, bàsicament per acabar de fer el rap i escalfar-ho tot plegat. Col.locarem les gambes per sobre. No cal que quedi maco, ja que serviré els plats ja muntats.
![rap rostit moixernons mel pas37 rap rostit moixernons mel pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/46/39/rap-rostit-moixernons-mel-pas37.jpeg)
Mentre, en una paella ben calenta... tirarem una mica de sal... i les cloïsses que hem tingut tota la nit amb aigua i sal (per purgar-les de sorra). Ho remenem una mica...
![rap rostit moixernons mel pas38 rap rostit moixernons mel pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/46/78/rap-rostit-moixernons-mel-pas38.jpeg)
... i tirem un bon raig de vi blanc... amb alegria!... com es veu a la foto!... juass!
![rap rostit moixernons mel pas39 rap rostit moixernons mel pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/47/17/rap-rostit-moixernons-mel-pas39.jpeg)
Baixeu una mica el foc i tapeu la paella. La idea és que s'evapori l'alcohol... i que s'obrin les cloïsses.
![rap rostit moixernons mel pas40 rap rostit moixernons mel pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/69/47/56/rap-rostit-moixernons-mel-pas40.jpeg)
Ja s'han obert... nanos... i ja les podem incorporar a la nostre formidable safata pel forn... però quan quedi només un minut de forn, per a no assecar la cloïssa, només escalfar-la.
Bon Profit!