Aquest púding el fèiem a la pastisseria amb la intenció de gastar els retalls de pa de pessic que ens havien sobrat de fer pastissos... perquè a les pastisseries no es llença res, eh? A casa, la veritat, ja no és tan habitual tenir retalls de pa de pessic...almenys en abundància. Per tant, jo us recomano fer prèviament un pa de pessic. També podeu comprar-lo fet o utilitzar melindros. Amb la pasta brisa el mateix, la podeu fer molt fàcilment a casa o comprar-la ja feta.

Per a fer la crema del púding, us recomano la lectura prèvia de la recepta crema pastissera però en comptes de fer servir 80gr de midó haureu de posar-ne només la meitat, és a dir uns 40gr, ja que no volem que qualli en excés. D'aquest pastís us poden sortir de 12 a 16 porcions ben maques. Un cop fet, conserveu-lo sempre dins la nevera. Us aguantarà quatre o cinc dies en bones condicions.

Ingredients

500gr. retalls de pa de pessic  

4 o 5 pomes golden

1 làmina rodona de pasta brisa

gelatina de poma  

1 litre de crema pastissera (però elaborada amb la meitat de midó)  

  

Variants:

- Podeu substituir el pa de pessic per melindros o preparacions similars

Preparació
1.
puding poma pas1

Com us explicava, jo he fet prèviament un pa de pessic tradicional.

2.
puding poma pas2

Si el podeu fer el dia anterior millor, així tindrà temps de refredar-se i agafar una certa humitat. Conserveu-lo tapat amb un drap net dins la nevera.

3.
puding poma pas3

A l'endemà, si voleu, podeu esmorzar una mica de pa de pessic amb xocolata i la resta la farem a trossos pel púding.

4.
puding poma pas4

Utilitzaré un recipient amb una certa fondària i d'uns 30cm d'amplada aproximadament.

5.
puding poma pas5

A dins hi col·locarem una capa de pasta brisa, que podeu fer-vos vosaltres mateixos o comprar-la al súper.

6.
puding poma pas6

Amb els dits adaptarem la pasta brisa al contorn del recipient, procurant repartir el gruix que generen els plecs.

7.
puding poma pas7

Ara, com us deia, esmicolarem bé el pa de pessic...

8.
puding poma pas8

... i l'anirem repartint dins el motlle.

9.
puding poma pas9

I presionem amb la mà

10.
puding poma pas10

Si tot i així no arribeu a cobrir tota la pasta brisa, aquesta la podeu prémer i anivellar-la amb el pa de pessic. La idea és que finalment pa de pessic i pasta brisa siguin a la mateixa alçada.

11.
puding poma pas12

A continuació, poc a poc i amb molta cura, anirem abocant la crema sobre el pa de pessic.

12.
puding poma pas13

Doneu-li temps al pa de pessic per a que xucli la crema. Si ho feu massa ràpid, ho mullareu tot per tot arreu. Si cal, ho podeu fer en varies tandes.

13.
puding poma pas14

Ajudeu-vos d'una cullera per a remenar una mica el pa de pessic, el de sota passar-lo amunt, però amb compte de no tocar fons i malmetre la pasta brisa.

14.
puding poma pas15

Ho remenarem i ens assegurarem que no queda cap espai de pa de pessic sec.

15.
puding poma pas16

Finalment, amb la mateixa cullera, ho aplanarem tot plegat i ho reservem. Si voleu ja podeu escalfar el forn a 180 graus.

16.
puding poma pas17

Ara anem a per les pomes. Jo utilitzo una eina per a treure'n els cors, però si no ho podeu fer a mà.

17.
puding poma pas18

Segons la mida, n'utilitzarem quatre, cinc o sis pomes.

18.
puding poma pas19

Les pelem...

19.
puding poma pas20

... les tallem per la meitat i les tallem a rodanxes...

20.
puding poma pas21

... procurant que totes les llesques siguin del mateix gruix. Descarteu la primera i última llesca, que sempre són més petites.

21.
puding poma pas22

I ara, poc a poc i amb una mica de gràcia, anirem col.locant la poma sobre el nostre púding.

22.
puding poma pas23

Heu de donar tota la volta.

23.
puding poma pas24

A la part central hi dibuixarem una mena de flor.

24.
puding poma pas25

Així.

25.
puding poma pas26

Què ens queda?... pintar tota la poma amb ou batut...

26.
puding poma pas27

... i tirar un polsim de sucre per sobre.

27.
puding poma pas28

Ja tenim el púding llest per enfornar.

28.
puding poma pas29

L'haurem de coure entre 45-50 minuts a 180 graus.

29.
puding poma pas30

Quan s'acosti el temps total de cocció, haureu de comprovar si és ben cuit o no.

30.
puding poma pas31

Hi clavarem una punxa de fusta o ferro...

31.
puding poma pas32

... si surt molt tacada significarà que li falta cocció. A mi m'han faltat 5-7 minuts.

32.
puding poma pas33

Si noteu que pel que li queda es pot enfosquir massa la poma... podeu cobrir-lo amb paper d'alumini.

33.
puding poma pas34

I finalment, ja tenim el púding totalment cuit. Deixarem que es refredi uns minuts.

34.
puding poma pas35

A continuació, i com si d'una truita de patates es tractés, li donarem la volta al púding.

35.
puding poma pas36

Comprovem que ha tingut una correcta cocció interior.

36.
puding poma pas37

Al voltar-lo de nou, aprofitarem per col.locar-li una blonda.

37.
puding poma pas38

I ara el deixem refredar completament a temperatura ambient.

38.
puding poma pas39

Un cop fred, només ens quedarà pintar-lo amb gelatina. Jo utilitzo la clàssiac gelatina de poma que s'ha fet servir sempre a les pastisseries, però podeu utilitzar qualsevol altre gelatina de bon sabor o nappage (gelatina neutre en fred). 

39.
puding poma pas40

Com podeu observar, aquesta gelatina es presenta en estat semi solid.

40.
puding poma pas41

La farem bullir juntament amb un 20% d'aigua.

41.
puding poma pas42

Un cop arrenqui el bull, la deixarem refredar una estona fins que tingui textura líquida i tèbia.

42.
puding poma pas43

Pintem generosament el nostre púding. Si cal, li donem dues capes.

43.
puding poma pas44

I ja el tenim acabat.

44.
puding poma pas45

Quina pinta...

45.
puding poma pas46

Si el presenteu a taula amb un bon suport, encara farà més goig.

46.
puding poma pas47

El mirem per dins, no?

47.
puding poma pas48

Ohhhhhhh!

48.
puding poma pas49

Vinga, un bon tros per l'amo!

49.
puding poma pas50

El podeu acompanyar de nata si voleu, però llavors feu les porcions més petites.

50.
puding poma pas52

... però que després se'n fot tres d'igual... a que si?... "el viejo truco"... je,je.

51.
puding poma pas53

Bon profit!