Feia temps que tenia ganes de fer un pastís de poma... d'aquells que et serveixen amb una bola de gelat, amb una mica de nata... xocolata o el que més ens agradi. No estic parlant de la coneguda Tatín ni del no tan conegut Púding de poma, sinó d'un pastís de crema amb poma. És fàcil de fer, només us caldrà preparar una crema pastissera prèviament... i la resta és bufar i fer ampolles. És un pastís d'aquells de "mitja tarda" que dic jo... però no dura més de dues "mitges tardes", tampoc. Està molt bo. És clar, res a veure amb la versió industrial.

Ingredients

1 kg de crema pastissera  

1 planxa/full de pasta brisa (quebrada)

3 pomes Golden  

gelatina de poma de pastisseria per pintar

1 xarrup de vi dolç Pedro Ximénez  

1 ou batut  

sucre

Preparació
1.
pastis poma pas1

Primer de tot prepararem la nostra crema pastissera.

2.
pastis poma pas2

Com sempre, barregem els ingredients degudament...

3.
pastis poma pas3

... i la deixem coure fins que la pala de fusta s'aguanti sola. Deixar refredar.

4.
pastis poma pas4

Us recomano la lectura de la recepta crema pastissera.

5.
pastis poma pas5

Utilitzarem un motlle metàl·lic rodó i força pla, però si en teniu de silicona, millor.

6.
pastis poma pas6

Cobrirem el motlle amb una capa de pasta brisa/quebrada. La podeu fer vosaltres o comprar-la a qualsevol supermercat, que ara hi venen tota mena de masses preparades.

7.
pastis poma pas7

Retallem la massa sobrant.

8.
pastis poma pas9

Ara prepararem el farciment d'aquest pastís...

9.
pastis poma pas10

... tot afegint una copeta de Pedro Ximénez a la nostra crema pastissera (ja freda).

10.
pastis poma pas11

Barregeu-la bé amb un batedor. Aquest vi dolç li aportarà un regustet molt agradable.

11.
pastis poma pas12

Omplim el motlle amb la crema.

12.
pastis poma pas14

Ara pelarem les pomes. Primer els hi traurem el cor.

13.
pastis poma pas15

I en farem talls en forma de mitja lluna i tots del mateix gruix.

14.
pastis poma pas17

Es tracta de muntar cada trosset de poma sobre l'anterior fins que us quedi així de bonic.

15.
pastis poma pas18

Finalment, l'interior de la rotllana el podeu acabar en forma de flor.

16.
pastis poma pas19

Bateu un ou.

17.
pastis poma pas20

I pinteu la poma de forma generosa.

18.
pastis poma pas21

Finalment, tirarem una mica de sucre per sobre.

19.
pastis poma pas22

Aquest sucre després es fondrà i li aportarà un toc dolç a la poma.

20.
pastis poma pas23

Enforneu el pastís de poma a 180-190 graus durant uns 45 minuts.

21.
pastis poma pas24

Vigileu-lo bé i punxeu-lo amb una punxa de ferro per a comprovar si l'interior està cuit o no.

22.
pastis poma pas25

Deixeu-lo refredar una estona.

23.
pastis poma pas26

Quins colorets, eh?

24.
pastis poma pas27

Abans que estigui del tot fred, l'emplatarem. Jo ho faig com si es tractés d'una truita i utilitzo la tapa d'una cassola.

25.
pastis poma pas28

Ja li hem donat la volta. Ara, a sobre, que és la part inferior, li posarem un cartó amb blonda.

26.
pastis poma pas29

Alehop!... mitja volta més i ja tenim el nostre pastís de poma.

27.
pastis poma pas30

Deixeu-lo refredar completament.

28.
pastis poma pas32

Aquesta gelatina de poma, a part de brillantor, li aportarà un gustet molt característic a poma que considero "vital" per a presentar aquesta recepta. Un pastís de poma sense gelatina no és un pastís de poma.

29.
pastis poma pas33

És gelatina de pastisseria. 

30.
pastis poma pas34

S'ha d'escalfar i deixar refredar fins al punt que estigui freda però no quallada.

31.
pastis poma pas35

Si està una mica calenta tampoc passa res, ja que es tracta d'un producte cuit. No podríeu pintar un gelat per exemple. Per això seria millor un nappage o gelatina en fred.

32.
pastis poma pas36

Pintem el pastís amb abundant gelatina.

33.
pastis poma pas37

De fet, jo el pinto, el deixo una estona i, un cop quallada la gelatina del pastís, el torno a pintar per donar-li una segona capa i garantir un gruix ben maco.

34.
pastis poma pas38

I ja la tenim.

35.
pastis poma pas39

A què us menjaríeu un trosset, ara?

36.
pastis poma pas41

Podeu servir-la amb una bola de gelat, nata, xocolata, una crema anglesa, etc.

37.
pastis poma pas42

Acompanyeu-la amb una copeta del mateix Pedro Ximénez.

38.
pastis poma pas43

Fuas... ja sé que em repeteixo i em recreo... però és que aquestes fotos s'han de veure.

39.
pastis poma pas44

El que us deia: amb una mica de xocolata.

40.
pastis poma pas45

Bon profit!