Aquest era un dels potatges que feia habitualment la meva mare i que vaig decidir provar quan era petit, simplement, per la pinta tan bona que tenia. No sé quina edat tindria, però era menor d'edat segur. Recordo que la meva mare ho guisava pel meu pare... i es pensava que no m'agradaria. Però em va encantar. Des de llavors, és un plat que cada hivern no falta a casa nostra. Està molt bo. És un plat de temporada molt gustós gràcies a l'aportació dels espinacs frescos. Amb cigrons ja cuits tampoc queda igual, així que els haureu de posar en remull el dia abans.  

Proveu-lo.

Ingredients

400 g de cigrons secs

1 os de pernil  

1 tros de cansalada viada  

1 tros de cansalada salada  

1 tros de xoriço

3 manats d'espinacs frescos  

1 ceba gran trinxada

1 rama d'api

4 alls

3 tomàquets madurs  

oli d'oliva  

aigua

sal

un grapat d'arròs i fideus del núm. 2 (uns 50 g de cada)    

Variants:

- Es pot afegir bull o botifarra negra o crua

- Es poden afegir mongetes

Preparació
1.
potatge despinacs cigrons pas1

El dia abans posarem els cigrons en remull.

2.
potatge despinacs cigrons pas2

Calculeu aigua de sobra, ja que creixeran força.

3.
potatge despinacs cigrons pas3

L'endemà, ja els tindrem així de macos.

4.
potatge despinacs cigrons pas4

Com m'agrada tocar els cigrons, jeje!

5.
potatge despinacs cigrons pas5

Ara anem pels espinacs frescos.

6.
potatge despinacs cigrons pas6

Ja sabeu que els espinacs tenen molta sorra i s'han de rentar molt bé.

7.
potatge despinacs cigrons pas7

Començarem per les arrels.

8.
potatge despinacs cigrons pas8

Les tallem directament.

9.
potatge despinacs cigrons pas9

La resta, les fulles, jo les poso dins la pica plena d'aigua i les rento bé. Aquest procés el faig fins a 3 vegades, per assegurar-me que no quedi sorra.

10.
potatge despinacs cigrons pas11

Preparem la resta d'ingredients.

11.
potatge despinacs cigrons pas12

Primer de tot, farem un sofregit. Jo agafo una paella, amb una mica d'oli i dauro els alls.

12.
potatge despinacs cigrons pas13

A continuació, afegim la ceba, una gran o dues petites trinxades. A foc baix, i les deixem que vagin agafant coloret... que caramel·litzin.

13.
potatge despinacs cigrons pas14

Mentrestant, podem anar ratllant els tomàquets.

14.
potatge despinacs cigrons pas15

Veieu quin coloret més bonic?

15.
potatge despinacs cigrons pas16

Afegim el tomàquet, doncs.

16.
potatge despinacs cigrons pas18

Ara, aquest sofregit, el posarem dins un bol per triturar...

17.
potatge despinacs cigrons pas19

... i amb el túrmix el deixarem ben fi.

18.
potatge despinacs cigrons pas20

Així. El reservem per més endavant.

19.
potatge despinacs cigrons pas21

Preparem una olla d'aquelles de tota la vida, jeje.

20.
potatge despinacs cigrons pas22

A mi m'agrada daurar una mica la cansalada primer, per això tiro un raig d'oli.

21.
potatge despinacs cigrons pas23

Tirem la cansalada... la fulla d'api i l'os de pernil.

22.
potatge despinacs cigrons pas24

Li donem unes voltes.

23.
potatge despinacs cigrons pas25

Els cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les molècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com a oligosacàrids. Dit en termes més col·loquials, aquest contingut és flatulent. Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.

24.
potatge despinacs cigrons pas26

Els rentarem una mica a sota de l'aixeta. Amb tot aquest procés, reduirem el poder flatulent dels cigrons.

25.
potatge despinacs cigrons pas27

Mentrestant, la cansalada ja és rossa.

26.
potatge despinacs cigrons pas28

Hi abocarem els cigrons.

27.
potatge despinacs cigrons pas29

Li donarem un parell de voltes més a tot plegat i...

28.
potatge despinacs cigrons pas30

hi abocarem aigua per cobrir-ho tot.

29.
potatge despinacs cigrons pas31

Més o menys, ha d'estar ple d'aigua, però que es vegin els cigrons al fons.

30.
potatge despinacs cigrons pas32

Ho salem una mica, sense passar-nos.

31.
potatge despinacs cigrons pas33

Ara, ho tapem i ho deixem coure a foc mitjà durant una hora tranquil·lament. Vigileu si cal afegir més aigua. Penseu que el resultat final ha de ser sucós i que també s'ha de coure la pasta.

32.
potatge despinacs cigrons pas34

Mentre es fan els cigrons podem anar preparant l'arròs, els fideus i el xoriço. Normalment, calculo uns 50 g de cada ingredient, que serà suficient per a 4/6 persones. Penseu que el que mana ha de ser el cigró.

33.
potatge despinacs cigrons pas35

Quan els cigrons ja siguin cuits... incorporem els espinacs frescos. Al principi sembla que no hi cap... perquè el volum és important... però de seguida, amb l'escalfor s'abaixen i queden en res.

34.
potatge despinacs cigrons pas36

En el mateix moment... incorporarem el sofregit triturat...

35.
potatge despinacs cigrons pas37

... i el xoriço tallat a trossets.

36.
potatge despinacs cigrons pas38

A mi el xoriço m'agrada sec i fort de gust. Utilitzo més xoriço de penjar que no pas els que venen expressament per caldos o per bullir. I és que és un ingredient essencial per a mi. Si no trobo el xoriço adequat... no faig el plat. Bé, si no trobo espinacs frescos tampoc.

37.
potatge despinacs cigrons pas39

En aquest punt, deixeu el conjunt bullir 5 minuts, tot ben remenat.

38.
potatge despinacs cigrons pas40

Tasteu el caldo i rectifiqueu de sal. Ja podeu afegir l'arròs i els fideus.

39.
potatge despinacs cigrons pas41

Ho tapem... que en 20-25 minuts ja estarà acabat el plat.

40.
potatge despinacs cigrons pas42

Aquí ho tenim acabat.

41.
potatge despinacs cigrons pas43

Anem a tastar-ho... ummmmm... què magnífics que són els espinacs frescos.

42.
potatge despinacs cigrons pas44

Ja podem emplatar, ben calent.

43.
potatge despinacs cigrons pas45

Un plat d'aquells d'hivern... que entra de meravella. Cada any estic desitjant que arribi la temporada d'espinacs per fer aquest plat.

44.
potatge despinacs cigrons pas46

És un plat contundent, així que compte amb els segons i les postres.

45.
potatge despinacs cigrons pas47

Per cert, si us sobra... podeu triturar-ho tot plegat i fer una crema deliciosa. Bon Profit!