Quina gran sensació aquesta d'arribar a casa teva un dia d'hivern de fred rigurós...i estar calentet, amb els teus....i dinar un plat contundent i calentó com aquest, eh? Per a mi, aquests plats, són com la referència de temporada. Engreixen i tenen molts greixos i colesterol,... és cert, no s'en pot abusar... i menys avui en dia que ja no té sentit consumir tantes calories sense haver treballat 16 hores al camp... com es feia antigament. Però tampoc siguem tan borinots de treure'ns el plaer de tastar-los, no?... Vinga va.

Ingredients

500gr. cigrons secs  

1 porro

1 fulla d'api  

1 os de pernil  

1 tros de pernil  

1/2 xoriço sec dolç

1 tros de cansalada  

1 pastanaga

2 patates grans per bullir

aigua  

sal

Pel sofregit

1 ceba

2 grans d'all

3 tomàquets madurs  

oli d'oliva

sal  

Variants:

- Hi podeu afegir col, botifarra negre, pilota de carn picada, bledes, etc..

Preparació
1.
potatge cigrons pas1

El dia abans posarem els cigrons en remull.

2.
potatge cigrons pas2

Poseu una bona quantitat d'aigua, almenys el triple que de cigrons, amb una culleradeta de bicarbonat. A l'endemà hauran triplicat el seu volum.

3.
potatge cigrons pas3

Ho deixem tota la nit tapat... que no entrin mosques.

4.
potatge cigrons pas4

A l'endemà preparem tots els ingredients.

5.
potatge cigrons pas5

Els cigrons, els colarem, ja que no volem aprofitar l'aigua de posar-los en remull, sobretot si hi hem posat bicarbonat. Les mol·lècules de bicarbonat s'uneixen als sucres inductors de gas dels cigrons, coneguts com oligosacàrids. Dit en termes més col·loquials, aquest contingut és flatulent. Per tant, aquesta aigua amb bicarbonat la descartarem, ja que també ens pot deixar gust salat, fins i tot gust de sabó en grans quantitats.

6.
potatge cigrons pas8

Rentem i posem l'ós de pernil, també...

7.
potatge cigrons pas9

... el tros de pernil...

8.
potatge cigrons pas10

... la cansalada....

9.
potatge cigrons pas11

... la fulla d'api...

10.
potatge cigrons pas12

... el porro... (ben net, que sempre tenen sorra)

11.
potatge cigrons pas13

... la pastanaga... i deixem que faci xup-xup. Segurament haureu de posar més aigua. Que tingueu 3/4 parts de l'olla plena d'aigua. Penseu que ara estarà uns 90 minuts de cocció i s'evaporarà una gran part de líquid.

12.
potatge cigrons pas14
13.
potatge cigrons pas15

Ratllem els tomàquets...

14.
potatge cigrons pas16

... sempre frescos...

15.
potatge cigrons pas17

Ara, en una paella amb un raig d'oli... daurem una mica els alls...

16.
potatge cigrons pas18

... seguidament incorporem la ceba...

17.
potatge cigrons pas20

... i quan sigui daurada... el tomàquet. Abaixem el foc... ho salem una mica i ho deixem reduir uns 5 minutets, que es cogui el tomàquet.

18.
potatge cigrons pas21

A veure com va això?

19.
potatge cigrons pas22

Ummm... ja fot oloreta tot el pis.... jeje.

20.
potatge cigrons pas23

Posem tot el sofregit en un pot per triturar...

21.
potatge cigrons pas24

... i ho deixem ben fi.

22.
potatge cigrons pas25

Quan el potatge porti uns 75 minuts de cocció... i el cigró sigui més o menys cuit, afegirem la patata....

23.
potatge cigrons pas26

... el sofregit triturat...

24.
potatge cigrons pas27

... i el xoriço... i ho deixarem coure uns 20 minuts més, que la patata sigui cuita. Rectifiqueu de sal en aquest punt.

25.
potatge cigrons pas28

I ja el tenim fet. Deixeu-lo reposar uns 20-30 minuts (si és possible).

26.
potatge cigrons pas29

Podem emplatar, nanos.

27.
potatge cigrons pas30

Fuas, quin platàs contundent, eh?

28.
potatge cigrons pas31

Després... per la tarda.. .passa el que passa, oi?... quines coses que té la física.

29.
potatge cigrons pas32

Un plat fort, però molt nutritiu també. Amb això guanyareu molta energia.

30.
potatge cigrons pas33

Si voleu ho podeu presentar una mica més fi... que sempre fa més goig.

31.

Bon Profit!