L'altre dia em van preparar un farcellet d'herbes aromàtiques fresques que contenia romaní, farigola, sajolida i orenga. És clar, en arribar a casa vaig pensar que aquelles herbes fresques les havia d'aprofitar abans no s'assequessin i aprofitar, sobretot, l'intens aroma que les mateixes herbes en sec han perdut. També em van explicar que si prepareu unes olives, podeu tallar una mica de sajolida fresca, ben petita, i amanir-les amb aquesta herba tan particular... i creieu-me que és tot un bé de Déu. Recepta que, tot s'ha de dir, m'ha quedat per llepar-se'n els dits.

Ingredients

4 picantons

1 cabeça d'alls

2 llimones

orenga fresca

romaní fresc

farigola fresca

sajolida fresca

oli d'oliva

pebre vermell

pebre negre

1 got de vi ranci o especiat

4 o 5 patates

4 tomacons

julivert picat

sal

Preparació
1.
picantons fines herbes pas1

Quina flaire que fa aquest farcellet d'herbes fresques!

2.
picantons fines herbes pas2

La sajolida... És una herba que no s'aprofita gaire per cuinar, però que ofereix moltes possibilitats.

3.
picantons fines herbes pas3

El romaní... Aquesta herba és història viva de Catalunya...

4.
picantons fines herbes pas4

Abans de res rentarem bé els nostres picantons... i procurarem treure'ls els pelets que tenen.

5.
picantons fines herbes pas5

Posem un raig d'oli a la safata del fron on cuinarem el picantó

6.
picantons fines herbes pas6

Tallem unes patatones, de gruix considerable i les distribuïm. Les salem, els tirem una mica de pebre vermell en pols i afegim també els tomàquets.

7.
picantons fines herbes pas7

Ara hi posarem unes herbes fresques... una mica de cada...

8.
picantons fines herbes pas9

Però les tallarem ben petites amb unes tisores...

9.
picantons fines herbes pas10

Afegim una mica de pebre negre per sobre, una mica de sal...

10.
picantons fines herbes pas11

Perfecte.

11.
picantons fines herbes pas12

Tirarem també per sobre una mica d'all i julivert picat.

12.
picantons fines herbes pas13

Ara hem de farcir els picantons amb una mica d'herbes...

13.
picantons fines herbes pas14

Per cert, prèviament he untat els picantons amb sal i pebre vermell. Ho podeu fer amb les mans, que us anirà millor.

14.
picantons fines herbes pas15

Continuem farcint tots els picantons... amb un parell de grans d'all sencers i sense pelar.

15.
picantons fines herbes pas16

Perfecte. Ja tenim els quatre picantons a punt.

16.
picantons fines herbes pas17

Podem a preescalfar el forn a 190-200 graus.

17.
picantons fines herbes pas18

Tirarem un bon raig d'oli d'oliva per sobre dels picantons i els enfornarem.

18.
picantons fines herbes pas19

Primer els tindrem uns 20 minutets.

19.
picantons fines herbes pas20

Llavors afegirem el vi. Jo utilitzo aquest vi Gran Chef de Pinord, que està fet amb herbes aromàtiques i li va de meravella al plat, però podeu utilitzar un vi ranci qualsevol... i a les males males, un vi blanc.

20.
picantons fines herbes pas21

Hi tirem un bon raig per sobre. Més o menys un got.

21.
picantons fines herbes pas22

Poc a poc s'aniran coent. Ara els heu de tenir 10 minutets més i donar-los la volta. Estan cap per avall 10 minutets més i els tornem a donar la volta.

22.
picantons fines herbes pas23

En cada operació haurem de ruixar els picantons amb la salseta que s'ha generat. Si els trobeu massa secs o que falta suquet, podeu tirar un rajolí d'aigua. Ara pujarem una mica el forn i passarem a daurar la pell. Uns 10-15 minutets més.

23.
picantons fines herbes pas24

Sembla que ja està fet, aquest pollastre.

24.
picantons fines herbes pas25

Tasteu les patates per comprovar que ja siguin cuites.

25.
picantons fines herbes pas27

Servim un picantó per persona, acompanyat de patates, tomàquet i suquet. L'he volgut decorar amb una branqueta fresca de romaní.

26.
picantons fines herbes pas28

Ha quedat molt ben cuit i, sobretot, aromatitzat.

27.
picantons fines herbes pas29

Els tomacons fets així, ara que és temporada, són un barbaritat.

28.
picantons fines herbes pas30

I les patates... el complement perfecte.

29.
picantons fines herbes pas31

El podeu torrar més o menys, això va al gust, però un pollastre al forn sempre ha de quedar torradet.

30.
picantons fines herbes pas32

I a gaudir...

31.
picantons fines herbes pas33

Suqueu-hi pa a dojo... que això no passa cada dia.

32.
picantons fines herbes pas34

Bon profit!