Avui us presento un pastisset de carabassa que agrada a grans i petits. Com veureu en el procés d'elaboració, podem servir aquesta crema dolça de carabassa en mode Pastís o en mode Cassoleta de fang, molt interessant també.
La decoració, com sempre, la deixo a gust del consumidor. Jo he rematat cada porció amb unes boletes de massapà blanc i una fulla de menta, però a aquest pastís li va molt bé la nata muntada i, per tant, recomano molt aquest acompanyament. Per cert, té gust de carabassa, sí... però és molt lleuger i suau. I és que en el fons no deixa de ser una mena de quiche dolça. Espero que us agradi.
500 g carabassa
2 ous
400 ml llet evaporada
un polsim de gingebre
un polsim de canyella en pols
un polsim de nou moscada
pasta brisa
130 g sucre blanc o morè
Per decorar:
gelatina de poma
massapà blanc
fulles de menta fresca
Variants:
Podeu servir aquest pastís amb una mica de nata muntada
Podeu utilitzar la mateixa crema per servir-la de forma individual en cassoletes de fang
![pastis carbassa pas1 pastis carbassa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/84/62/pastis-carbassa-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![pastis carbassa pas2 pastis carbassa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/84/89/pastis-carbassa-pas2.jpeg)
Podeu utilitzar qualsevol mena de carabassa.
![pastis carbassa pas3 pastis carbassa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/85/16/pastis-carbassa-pas3.jpeg)
La llet evaporada és llet normal a la qual se li ha tret fins a un 60% d'aigua. No acaba de tenir la textura d'una llet condensada (tot i que moltes vegades també incorpora sucre) i funciona molt bé en salses i elaboracions com aquesta. La seva conservació també és més llarga que la de la llet normal.
![pastis carbassa pas4 pastis carbassa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/85/43/pastis-carbassa-pas4.jpeg)
D'espècies farem servir la nou moscada, molt aromàtica, el gingebre amb un punt picant i la canyella... que tots coneixeu.
![pastis carbassa pas5 pastis carbassa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/85/70/pastis-carbassa-pas5.jpeg)
Comencem per pelar bé la carabassa.
![pastis carbassa pas6 pastis carbassa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/86/06/pastis-carbassa-pas6.jpeg)
Compte no us feu mal, eh?
![pastis carbassa pas7 pastis carbassa pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/86/66/pastis-carbassa-pas7.jpeg)
Talleu-la a trossos grans.
![pastis carbassa pas8 pastis carbassa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/86/93/pastis-carbassa-pas8.jpeg)
Ara hem de coure la carabassa. La podeu coure al forn, tapada amb paper d'alumini, però també la podeu bullir com he fet jo.
![pastis carbassa pas9 pastis carbassa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/87/20/pastis-carbassa-pas9.jpeg)
En 15-20 minuts la tindreu tova.
![pastis carbassa pas10 pastis carbassa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/87/71/pastis-carbassa-pas10.jpeg)
Ara prepararem un motlle de perfil baix.
![pastis carbassa pas11 pastis carbassa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/88/01/pastis-carbassa-pas11.jpeg)
Més endavant en tornarem a parlar, però us recomano i molt que poseu paper cuisson entre la pasta brisa i el motlle. És un pastís que s'enganxa amb molta facilitat.
![pastis carbassa pas14 pastis carbassa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/88/82/pastis-carbassa-pas14.jpeg)
Perfecte.
![pastis carbassa pas15 pastis carbassa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/89/09/pastis-carbassa-pas15.jpeg)
Ara courem aquesta pasta a 180-190 graus durant uns 15 minuts.
![pastis carbassa pas16 pastis carbassa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/89/42/pastis-carbassa-pas16.jpeg)
Un cop cuita la reservem fora del forn.
![pastis carbassa pas17 pastis carbassa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/89/87/pastis-carbassa-pas17.jpeg)
La carabassa ja la tenim ben toveta. L'hem d'escórrer bé d'aigua.
![pastis carbassa pas18 pastis carbassa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/90/32/pastis-carbassa-pas18.jpeg)
Aboqueu-la dins un bol... i aixafeu-la amb una forquilla. Deixeu-la refredar uns minuts.
![pastis carbassa pas19 pastis carbassa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/90/59/pastis-carbassa-pas19.jpeg)
Afegim els ous...
![pastis carbassa pas20 pastis carbassa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/91/13/pastis-carbassa-pas20.jpeg)
... la llet evaporada...
![pastis carbassa pas21 pastis carbassa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/91/40/pastis-carbassa-pas21.jpeg)
... un polsim de nou moscada...
![pastis carbassa pas22 pastis carbassa pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/91/67/pastis-carbassa-pas22.jpeg)
... mitja culleradeta de cafè de gingebre...
![pastis carbassa pas23 pastis carbassa pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/91/94/pastis-carbassa-pas23.jpeg)
... i la canyella en pols...
![pastis carbassa pas24 pastis carbassa pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/92/21/pastis-carbassa-pas24.jpeg)
... una culleradeta de cafè.
![pastis carbassa pas25 pastis carbassa pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/92/48/pastis-carbassa-pas25.jpeg)
El sucre blanc o morè.
![pastis carbassa pas26 pastis carbassa pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/92/75/pastis-carbassa-pas26.jpeg)
Ara li passem la batedora elèctrica.
![pastis carbassa pas27 pastis carbassa pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/93/02/pastis-carbassa-pas27.jpeg)
Ha de quedar molt fina la barreja.
![pastis carbassa pas28 pastis carbassa pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/93/29/pastis-carbassa-pas28.jpeg)
Ho aboquem dins el motlle.
![pastis carbassa pas29 pastis carbassa pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/93/56/pastis-carbassa-pas29.jpeg)
Molt de compte en transportar-ho, ja que si cau barreja per darrere de la pasta brisa després s'enganxarà. Gairebé us recomanaria tirar el farciment amb el motlle dins el forn, per no tocar-ho massa. Ho hem de coure durant 30 minuts a uns 180 graus.
![pastis carbassa pas30 pastis carbassa pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/93/83/pastis-carbassa-pas30.jpeg)
Si us sobra una mica... podeu fer unes cassoletes individuals amb aquesta crema.
![pastis carbassa pas31 pastis carbassa pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/94/10/pastis-carbassa-pas31.jpeg)
Passats els 30 minuts... el nostre pastís ja és ben cuit.
![pastis carbassa pas32 pastis carbassa pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/94/37/pastis-carbassa-pas32.jpeg)
I les cassoletes individuals també.
![pastis carbassa pas33 pastis carbassa pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/94/64/pastis-carbassa-pas33.jpeg)
Fan bona pinta, no?
![pastis carbassa pas34 pastis carbassa pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/94/91/pastis-carbassa-pas34.jpeg)
Ho deixem refredar una mica. Ho desemmotlleu i ho serviu en cartó i blonda.
![pastis carbassa pas35 pastis carbassa pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/95/18/pastis-carbassa-pas35.jpeg)
A l'hora de presentar les cassoletes a taula... podeu tirar una mica de sucre llustre per sobre.
![pastis carbassa pas36 pastis carbassa pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/95/45/pastis-carbassa-pas36.jpeg)
I ja tenim unes bones postres acabades.
![pastis carbassa pas37 pastis carbassa pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/95/72/pastis-carbassa-pas37.jpeg)
Ummm... recorda una mica a la quesadilla de Cantàbria... una mica, eh?
![pastis carbassa pas38 pastis carbassa pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/95/99/pastis-carbassa-pas38.jpeg)
I aquí podeu veure com la pasta s'ha enganxat al motlle... i m'ha costat de treure. I és que a molts blogs podeu veure la foto final amb el resultat d'una recepta... però no es veu que també passen aquestes coses. Jo us explico que a mi també em passen... i, si puc, us donaré algun consell.
![pastis carbassa pas39 pastis carbassa pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/96/26/pastis-carbassa-pas39.jpeg)
Si un pastís no surt del motlle podeu intentar un parell de coses:
- podeu escalfar lleugerament el motlle per la part inferior, al foc directament. De vegades la calor ajuda.
- i en comptes de destrossar-ho tot, sempre podeu tallar el pastís a porcions
És millor presentar un pastís tallat a porcions... que un pastís trencat. És el que he fet. Primer traieu la porció que surti amb més facilitat, per evitar trencar res. A partir d'aquí, i gràcies a l'espai obtingut en treure la primera porció, us serà més fàcil anar traient la resta de porcions. O és que potser us pensàveu que jo no tenia problemes a la cuina? L'he pintat amb una mica de gelatina de poma per donar brillantor.
![pastis carbassa pas40 pastis carbassa pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/96/53/pastis-carbassa-pas40.jpeg)
En qualsevol cas, el pastís està molt bo i és tota una delicatessen.
![pastis carbassa pas41 pastis carbassa pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/96/80/pastis-carbassa-pas41.jpeg)
Com que tenia massapà fet, he optat per decorar cada porció amb tres boletes de massapà blanc i una fulla de menta fresca.
![pastis carbassa pas42 pastis carbassa pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/97/07/pastis-carbassa-pas42.jpeg)
I aquí el teniu.
![pastis carbassa pas43 pastis carbassa pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/97/34/pastis-carbassa-pas43.jpeg)
A la meva dona li ha agradat molt i, de nou, aquest és un d'aquells pastissos que (a saber per què) apassiona les dones. I aquest no és cap comentari masclista, eh?... només és una apreciació realista.
![pastis carbassa pas44 pastis carbassa pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/97/61/pastis-carbassa-pas44.jpeg)
Espero que us agradi.
![pastis carbassa pas45 pastis carbassa pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/97/88/pastis-carbassa-pas45.jpeg)
I un bon cava ben fresquet que no falti, eh?
![pastis carbassa pas46 pastis carbassa pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/91/98/15/pastis-carbassa-pas46.jpeg)