Avui us presento un pastisset de carabassa que agrada a grans i petits. Com veureu en el procés d'elaboració, podem servir aquesta crema dolça de carabassa en mode Pastís o en mode Cassoleta de fang, molt interessant també.

La decoració, com sempre, la deixo a gust del consumidor. Jo he rematat cada porció amb unes boletes de massapà blanc i una fulla de menta, però a aquest pastís li va molt bé la nata muntada i, per tant, recomano molt aquest acompanyament. Per cert, té gust de carabassa, sí... però és molt lleuger i suau. I és que en el fons no deixa de ser una mena de quiche dolça. Espero que us agradi.

Ingredients

500 g carabassa

2 ous

400 ml llet evaporada

un polsim de gingebre

un polsim de canyella en pols

un polsim de nou moscada

pasta brisa

130 g sucre blanc o morè

Per decorar:

gelatina de poma

massapà blanc

fulles de menta fresca

Variants:

Podeu servir aquest pastís amb una mica de nata muntada

Podeu utilitzar la mateixa crema per servir-la de forma individual en cassoletes de fang

Preparació
1.
pastis carbassa pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
pastis carbassa pas2

Podeu utilitzar qualsevol mena de carabassa.

3.
pastis carbassa pas3

La llet evaporada és llet normal a la qual se li ha tret fins a un 60% d'aigua. No acaba de tenir la textura d'una llet condensada (tot i que moltes vegades també incorpora sucre) i funciona molt bé en salses i elaboracions com aquesta. La seva conservació també és més llarga que la de la llet normal.

4.
pastis carbassa pas4

D'espècies farem servir la nou moscada, molt aromàtica, el gingebre amb un punt picant i la canyella... que tots coneixeu.

5.
pastis carbassa pas5

Comencem per pelar bé la carabassa.

6.
pastis carbassa pas6

Compte no us feu mal, eh?

7.
pastis carbassa pas7

Talleu-la a trossos grans.

8.
pastis carbassa pas8

Ara hem de coure la carabassa. La podeu coure al forn, tapada amb paper d'alumini, però també la podeu bullir com he fet jo.

9.
pastis carbassa pas9

En 15-20 minuts la tindreu tova.

10.
pastis carbassa pas10

Ara prepararem un motlle de perfil baix.

11.
pastis carbassa pas11

Més endavant en tornarem a parlar, però us recomano i molt que poseu paper cuisson entre la pasta brisa i el motlle. És un pastís que s'enganxa amb molta facilitat.

12.
pastis carbassa pas14

Perfecte.

13.
pastis carbassa pas15

Ara courem aquesta pasta a 180-190 graus durant uns 15 minuts.

14.
pastis carbassa pas16

Un cop cuita la reservem fora del forn.

15.
pastis carbassa pas17

La carabassa ja la tenim ben toveta. L'hem d'escórrer bé d'aigua.

16.
pastis carbassa pas18

Aboqueu-la dins un bol... i aixafeu-la amb una forquilla. Deixeu-la refredar uns minuts.

17.
pastis carbassa pas19

Afegim els ous...

18.
pastis carbassa pas20

... la llet evaporada...

19.
pastis carbassa pas21

... un polsim de nou moscada...

20.
pastis carbassa pas22

... mitja culleradeta de cafè de gingebre...

21.
pastis carbassa pas23

... i la canyella en pols...

22.
pastis carbassa pas24

... una culleradeta de cafè.

23.
pastis carbassa pas25

El sucre blanc o morè.

24.
pastis carbassa pas26

Ara li passem la batedora elèctrica.

25.
pastis carbassa pas27

Ha de quedar molt fina la barreja.

26.
pastis carbassa pas28

Ho aboquem dins el motlle.

27.
pastis carbassa pas29

Molt de compte en transportar-ho, ja que si cau barreja per darrere de la pasta brisa després s'enganxarà. Gairebé us recomanaria tirar el farciment amb el motlle dins el forn, per no tocar-ho massa. Ho hem de coure durant 30 minuts a uns 180 graus.

28.
pastis carbassa pas30

Si us sobra una mica... podeu fer unes cassoletes individuals amb aquesta crema.

29.
pastis carbassa pas31

Passats els 30 minuts... el nostre pastís ja és ben cuit.

30.
pastis carbassa pas32

I les cassoletes individuals també.

31.
pastis carbassa pas33

Fan bona pinta, no?

32.
pastis carbassa pas34

Ho deixem refredar una mica. Ho desemmotlleu i ho serviu en cartó i blonda.

33.
pastis carbassa pas35

A l'hora de presentar les cassoletes a taula... podeu tirar una mica de sucre llustre per sobre.

34.
pastis carbassa pas36

I ja tenim unes bones postres acabades.

35.
pastis carbassa pas37

Ummm... recorda una mica a la quesadilla de Cantàbria... una mica, eh?

36.
pastis carbassa pas38

I aquí podeu veure com la pasta s'ha enganxat al motlle... i m'ha costat de treure. I és que a molts blogs podeu veure la foto final amb el resultat d'una recepta... però no es veu que també passen aquestes coses. Jo us explico que a mi també em passen... i, si puc, us donaré algun consell.

37.
pastis carbassa pas39

Si un pastís no surt del motlle podeu intentar un parell de coses:

- podeu escalfar lleugerament el motlle per la part inferior, al foc directament. De vegades la calor ajuda.

- i en comptes de destrossar-ho tot, sempre podeu tallar el pastís a porcions

És millor presentar un pastís tallat a porcions... que un pastís trencat. És el que he fet. Primer traieu la porció que surti amb més facilitat, per evitar trencar res. A partir d'aquí, i gràcies a l'espai obtingut en treure la primera porció, us serà més fàcil anar traient la resta de porcions. O és que potser us pensàveu que jo no tenia problemes a la cuina? L'he pintat amb una mica de gelatina de poma per donar brillantor.

38.
pastis carbassa pas40

En qualsevol cas, el pastís està molt bo i és tota una delicatessen.

39.
pastis carbassa pas41

Com que tenia massapà fet, he optat per decorar cada porció amb tres boletes de massapà blanc i una fulla de menta fresca.

40.
pastis carbassa pas42

I aquí el teniu.

41.
pastis carbassa pas43

A la meva dona li ha agradat molt i, de nou, aquest és un d'aquells pastissos que (a saber per què) apassiona les dones. I aquest no és cap comentari masclista, eh?... només és una apreciació realista.

42.
pastis carbassa pas44

Espero que us agradi.

43.
pastis carbassa pas45

I un bon cava ben fresquet que no falti, eh?

44.
pastis carbassa pas46