La salsa "zozzona" és una barreja de les salses amatriciana i carbonara. És una recepta tradicional romana.

A primer cop d'ull sembla una barreja força singular, però resulta una salsa molt cremosa i amb molta personalitat. De fet, la paraula "zozzo" en italià significa "brut", probablement com a resultat d'una improvisació. Trobareu receptes originals fetes amb tomàquets tipus xerri, guanciale i salsitxa, però ho podeu adaptar als productes locals amb facilitat. 

No deixeu de tastar aquesta salsa, val molt la pena!

Som-hi!

Ingredients
  • 400g de carn picada
  • 200g de guanciale
  • 400g de pasta (plumes)
  • 100g de formatge ratllat (pecorino)
  • 1 ceba trinxada
  • 1 fulla de llorer
  • 4 rovells d'ou
  • 200g de tomàquet ratllat
  • 1 cullerot del brou de bullir la pasta
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

 

Variants:

 - Podeu utilitzar altres tipus de pasta

- Ho podeu fer amb panxeta si no trobeu guanciale

- Es pot fer amb tomàquets tipus xerri

 

Preparació
1.

En una paella, daura el guanciale.

2.

De seguida canviarà de color. 

3.

A continuació, afegeix la carn picada a la paella, amb sal i pebre. Deixa-la fer.

4.

Mentrestant, pots aprofitar per ratllar el formatge.

5.

La carn ha de consumir tot el líquid i ha de començar a daurar-se una mica també. 

6.

Reserva-ho. 

7.

En la mateixa paella amb un raig d'oli, sofregeix la ceba trinxada amb el llorer i un punt de sal.

8.

Mentrestant, barreja el formatge amb els rovells d'ou. 

9.

Integra-ho bé i ho reserves. 

10.

Quan la ceba estigui feta, incorpora el tomàquet. 

11.

També la carn. 

12.

Ho sales i ho deixes fer a foc lent una estona, per coure el tomàquet. Pots apagar el foc i reservar-ho fins tenir la pasta cuita. 

13.

Bull la pasta. 

14.

Incorpora-la a la salsa. 

15.

Incorpora un cullerot de brou a la pasta. 

16.

També el formatge amb els rovells d'ou. 

17.

Barreja-ho a poc a poc. Sense foc. 

18.

Amb la mateixa calor de la pasta es lligarà la salsa. Ha de quedar força cremosa. Rectifica de sal, però pensa que el formatge ja en té. 

19.

I cap a taula!

Bon profit!