La salsa "zozzona" és una barreja de les salses amatriciana i carbonara. És una recepta tradicional romana.
A primer cop d'ull sembla una barreja força singular, però resulta una salsa molt cremosa i amb molta personalitat. De fet, la paraula "zozzo" en italià significa "brut", probablement com a resultat d'una improvisació. Trobareu receptes originals fetes amb tomàquets tipus xerri, guanciale i salsitxa, però ho podeu adaptar als productes locals amb facilitat.
No deixeu de tastar aquesta salsa, val molt la pena!
Som-hi!
- 400g de carn picada
- 200g de guanciale
- 400g de pasta (plumes)
- 100g de formatge ratllat (pecorino)
- 1 ceba trinxada
- 1 fulla de llorer
- 4 rovells d'ou
- 200g de tomàquet ratllat
- 1 cullerot del brou de bullir la pasta
- Pebre negre
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Variants:
- Podeu utilitzar altres tipus de pasta
- Ho podeu fer amb panxeta si no trobeu guanciale
- Es pot fer amb tomàquets tipus xerri
En una paella, daura el guanciale.
De seguida canviarà de color.
A continuació, afegeix la carn picada a la paella, amb sal i pebre. Deixa-la fer.
Mentrestant, pots aprofitar per ratllar el formatge.
La carn ha de consumir tot el líquid i ha de començar a daurar-se una mica també.
Reserva-ho.
En la mateixa paella amb un raig d'oli, sofregeix la ceba trinxada amb el llorer i un punt de sal.
Mentrestant, barreja el formatge amb els rovells d'ou.
Integra-ho bé i ho reserves.
Quan la ceba estigui feta, incorpora el tomàquet.
També la carn.
Ho sales i ho deixes fer a foc lent una estona, per coure el tomàquet. Pots apagar el foc i reservar-ho fins tenir la pasta cuita.
Bull la pasta.
Incorpora-la a la salsa.
Incorpora un cullerot de brou a la pasta.
També el formatge amb els rovells d'ou.
Barreja-ho a poc a poc. Sense foc.
Amb la mateixa calor de la pasta es lligarà la salsa. Ha de quedar força cremosa. Rectifica de sal, però pensa que el formatge ja en té.
I cap a taula!
Bon profit!