La salsa "zozzona" és una barreja de les salses amatriciana i carbonara. És una recepta tradicional romana.
A primer cop d'ull sembla una barreja força singular, però resulta una salsa molt cremosa i amb molta personalitat. De fet, la paraula "zozzo" en italià significa "brut", probablement com a resultat d'una improvisació. Trobareu receptes originals fetes amb tomàquets tipus xerri, guanciale i salsitxa, però ho podeu adaptar als productes locals amb facilitat.
No deixeu de tastar aquesta salsa, val molt la pena!
Som-hi!
- 400g de carn picada
- 200g de guanciale
- 400g de pasta (plumes)
- 100g de formatge ratllat (pecorino)
- 1 ceba trinxada
- 1 fulla de llorer
- 4 rovells d'ou
- 200g de tomàquet ratllat
- 1 cullerot del brou de bullir la pasta
- Pebre negre
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Variants:
- Podeu utilitzar altres tipus de pasta
- Ho podeu fer amb panxeta si no trobeu guanciale
- Es pot fer amb tomàquets tipus xerri

En una paella, daura el guanciale.

De seguida canviarà de color.

A continuació, afegeix la carn picada a la paella, amb sal i pebre. Deixa-la fer.

Mentrestant, pots aprofitar per ratllar el formatge.

La carn ha de consumir tot el líquid i ha de començar a daurar-se una mica també.

Reserva-ho.

En la mateixa paella amb un raig d'oli, sofregeix la ceba trinxada amb el llorer i un punt de sal.

Mentrestant, barreja el formatge amb els rovells d'ou.

Integra-ho bé i ho reserves.

Quan la ceba estigui feta, incorpora el tomàquet.

També la carn.

Ho sales i ho deixes fer a foc lent una estona, per coure el tomàquet. Pots apagar el foc i reservar-ho fins tenir la pasta cuita.

Bull la pasta.

Incorpora-la a la salsa.

Incorpora un cullerot de brou a la pasta.

També el formatge amb els rovells d'ou.

Barreja-ho a poc a poc. Sense foc.

Amb la mateixa calor de la pasta es lligarà la salsa. Ha de quedar força cremosa. Rectifica de sal, però pensa que el formatge ja en té.

I cap a taula!
Bon profit!