La salsa "zozzona" és una barreja de les salses amatriciana i carbonara. És una recepta tradicional romana.

A primer cop d'ull sembla una barreja força singular, però resulta una salsa molt cremosa i amb molta personalitat. De fet, la paraula "zozzo" en italià significa "brut", probablement com a resultat d'una improvisació. Trobareu receptes originals fetes amb tomàquets tipus xerri, guanciale i salsitxa, però ho podeu adaptar als productes locals amb facilitat. 

No deixeu de tastar aquesta salsa, val molt la pena!

Som-hi!

Ingredients
  • 400g de carn picada
  • 200g de guanciale
  • 400g de pasta (plumes)
  • 100g de formatge ratllat (pecorino)
  • 1 ceba trinxada
  • 1 fulla de llorer
  • 4 rovells d'ou
  • 200g de tomàquet ratllat
  • 1 cullerot del brou de bullir la pasta
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

 

Variants:

 - Podeu utilitzar altres tipus de pasta

- Ho podeu fer amb panxeta si no trobeu guanciale

- Es pot fer amb tomàquets tipus xerri

 

Preparació
1.
IMG 7804

En una paella, daura el guanciale.

2.
IMG 7806

De seguida canviarà de color. 

3.
IMG 7811

A continuació, afegeix la carn picada a la paella, amb sal i pebre. Deixa-la fer.

4.
IMG 7817

Mentrestant, pots aprofitar per ratllar el formatge.

5.
IMG 7820

La carn ha de consumir tot el líquid i ha de començar a daurar-se una mica també. 

6.
IMG 7825

Reserva-ho. 

7.
IMG 7827

En la mateixa paella amb un raig d'oli, sofregeix la ceba trinxada amb el llorer i un punt de sal.

8.
IMG 7839

Mentrestant, barreja el formatge amb els rovells d'ou. 

9.
IMG 7846

Integra-ho bé i ho reserves. 

10.
IMG 7832

Quan la ceba estigui feta, incorpora el tomàquet. 

11.
IMG 7851

També la carn. 

12.
IMG 7855

Ho sales i ho deixes fer a foc lent una estona, per coure el tomàquet. Pots apagar el foc i reservar-ho fins tenir la pasta cuita. 

13.
IMG 7864

Bull la pasta. 

14.
IMG 7866

Incorpora-la a la salsa. 

15.
IMG 7875

Incorpora un cullerot de brou a la pasta. 

16.
IMG 7878

També el formatge amb els rovells d'ou. 

17.
IMG 7883

Barreja-ho a poc a poc. Sense foc. 

18.
IMG 7888

Amb la mateixa calor de la pasta es lligarà la salsa. Ha de quedar força cremosa. Rectifica de sal, però pensa que el formatge ja en té. 

19.
IMG 7890

I cap a taula!

Bon profit!