Som molts els que, quan parlem de gastronomia catalana, de seguida fem aparèixer l'escudella, els canelons, els calçots, l'allioli, el pa amb tomàquet o la botifarra, però rarament parlem de les mongetes tendres bullides amb patates, o de l'arròs bullit, o de l'amanida verda. Aquestes, són receptes que sempre han estat (i estaran) presents a les nostres taules, amb un protagonisme especial dins el receptari tradicional. De vegades, podem arribar a tenir un sentiment contradictori envers aquests plats tan poc lluïts. De forma inconscient, fins i tot, els podem arribar a infravalorar. I la importància de mantenir-los és cabdal. 

De forma silenciosa, aquest és un dels plats més consumits de la nostra cuina, i potser és aquesta la recepta que millor representa aquella expressió que tots tenim al cap de «menjar verdura». No falta mai en cap dieta equilibrada i és un recurs nutritiu habitual per aquells moments de les nostres vides quan necessitem «fer net» d'excessos o, senzillament, volem mantenir una alimentació càrdio-saludable. Un plat extremadament senzill de cuinar, que només necessita patates i mongeta tendra (o verda). 

Com podreu intuir, en plats amb tan pocs ingredients la matèria primera determinarà el resultat, i molt! Si els ingredients són prou bons, només necessitarem amanir-los amb sal i un bon raig d'oli d'oliva verge extra. Esforceu-vos una mica a trobar bona matèria primera, que sigui de qualitat, més bona i saborosa el que també ajudarà a apreciar millor la verdura a tots aquells a qui us costa menjar-la, inclosos els més petits de la casa.

Respecte a la cocció, jo considero que la mongeta verda necessita menys temps de cocció que la patata i, per tant, les hi afegeixo al cap de 10 minuts de coure les patates. Hi ha qui ho posa tot junt. 

Ingredients

1 kg de mongetes tendres

500 g de patates

oli d'oliva

aigua

sal

Variants:

Es pot preparar amb diferents verdures: carabassó, col, bledes, etc.

Hi ha qui retira la pell del lateral de la mongeta

Preparació
1.
mongetes tendres bullides patates pas1

Preparem els ingredients.

2.
mongetes tendres bullides patates pas2

Posem a bullir abundant aigua amb una mica de sal.

3.
mongetes tendres bullides patates pas3

Mentrestant, anirem preparant les verdures.

4.
mongetes tendres bullides patates pas4

Un cop alineades, talleu les dues puntes de les mongetes.

5.
mongetes tendres bullides patates pas5

Seguidament, renteu-les sota l'aixeta.

6.
mongetes tendres bullides patates pas6

Ara, talleu les mongetes a trossos de 3-4 centímetres i reserveu-les.

7.
mongetes tendres bullides patates pas7

A continuació, peleu les patates i renteu-les.

8.
mongetes tendres bullides patates pas8

Talleu-les a trossos grans.

9.
mongetes tendres bullides patates pas9

I feu-ne daus.

10.
mongetes tendres bullides patates pas10

Poseu les patates a bullir.

11.
mongetes tendres bullides patates pas11

Quan portin uns 10-12 minuts...

12.
mongetes tendres bullides patates pas12

... afegiu-hi les mongetes.

13.
mongetes tendres bullides patates pas13

Deixeu-ho coure tot plegat uns 20 minuts més.

14.
mongetes tendres bullides patates pas14

Escorreu la verdura...

15.
mongetes tendres bullides patates pas15

... i serviu-la directament al plat.

16.
mongetes tendres bullides patates pas16

Saleu-la al gust i, si voleu, poseu-hi també pebre negre.

17.
mongetes tendres bullides patates pas17

I finalment, amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra.

18.
mongetes tendres bullides patates pas18

I tothom a dinar a taula!

19.
mongetes tendres bullides patates pas19

Es pot menjar així directament...

20.
mongetes tendres bullides patates pas20

... però a ningú se li escapa que la millor manera és aixafant-t'ho tot junt amb la mateixa forquilla.

21.
mongetes tendres bullides patates pas21

Bon profit!