En aquest receptari trobareu les mones més clàssiques en pastisseria, i també les més tradicionals. Avui, però, us proposo una mona de trufa cuita farcida de gerds, molt similar al que coneixem com a "Sacher". Que no us agrada la melmelada de gerds? Doncs la canvieu, però la combinació xocolata-gerds és extraordinària i altament recomanable. Podeu farcir-la també amb la mateixa trufa cuita, o combinar-ho tot com he fet jo en un dels exemples que veureu.

Per tant, en el cas d'avui, com que he hagut de fer una per al meu fillol i una altra per als meus fills, us mostraré dues formes de presentar la mateixa mona, per donar-vos idees. D'altra banda, heu de tenir en compte que per fer aquesta mona us heu d'organitzar i preparar els ingredients prèviament, ingredients que també són receptes. Per exemple, heu de fer l'almívar pel sucre bany o pa de pessic i com no, la mateixa trufa cuita.

Jo us recomano fer-ho tot el dia abans o un parell o tres de dies abans. D'aquesta manera no se us farà tan dura la jornada de pastisseria. A més, les prereceptes que us comento necessiten reposar. Un cop fred, ho guardeu tot a la nevera. El pa de pessic embolicat amb un drap net. Un cop ho teniu tot preparat, el muntatge de la mona serà el més fàcil de tot. Jo us proposo un parell de decoracions amb ous de xocolata, però que cadascú faci els invents que més convinguin per posar contents als més petits de la casa. Dit això, molta paciència, a poc a poc i bona lletra!

Som-hi!

Ingredients

1 pa de pessic

almíbar pel sucre bany

trufa cuita

1 pot de melmelada de gerds

brandi

xocolata blanca

decoració mona (ous xocolata, gallines, llaminadures, ninos, plomes, etc,,,)

Variants:

Podeu canviar el farciment per altres melmelades o fer meitat i meitat

Preparació
1.
mona trufa cuita gerds pas1

Primer prepareu el pa de pessic. Si heu seguit les meves instruccions, el tindreu fet del dia anterior.

2.
mona trufa cuita gerds pas2

Avui us mostraré dues versions de la mateixa mona, amb un pa de pessic rodó i un de rectangular.

3.
mona trufa cuita gerds pas3

Com sabreu per altres elaboracions, heu de repelar el pa de pessic. Amb això aconseguireu una millor adherència. Però és opcional. A les pastisseries es fa així. Els retalls sobrants no es llencen, és clar, podeu fer un púding de poma espectacular.

4.
mona trufa cuita gerds pas4

Li retireu la part superior i li feu un tall horitzontal. Molt bé.

5.
mona trufa cuita gerds pas5

I ara el col·loqueu sobre una base rodona, que ens permeti manipular-lo.

6.
mona trufa cuita gerds pas6

El mateix en el cas de la mona rectangular.

7.
mona trufa cuita gerds pas7

Igual, la talleu per la meitat.

8.
mona trufa cuita gerds pas8

Ara prepareu el sucre bany: 80% d'almíbar (preparat el dia abans) + 20% brandi (conyac). El brandi li aporta un sabor molt particular als pastissos. Se'n posa a moltes pastisseries, i no patiu pels nens, es molt poca quantitat. Però podeu banyar-lo només amb almíbar, o fins i tot, només amb llet.

9.
mona trufa cuita gerds pas9

Tempereu també la trufa cuita. Compte no se us cremi. L'heu d'escalfar al foc, però molt a poc a poc. L'aneu retirant del foc i la remeneu d'abaix cap adalt constantment. Sobretot, treballeu-la fora del foc. Foc uns instants per donar calor. Repeteixo, es crema amb facilitat, i res de microones. Us ha de quedar una textura similar a la "Nocilla"

10.
mona trufa cuita gerds pas10

Treballeu també la melmelada, així us costarà menys d'estendre.

11.
mona trufa cuita gerds pas11

Doncs bé, ara tocar banyar la primera capa de la mona. Feu-ho amb un pinzell.

12.
mona trufa cuita gerds pas12

Ara toca farcir-la. Utilitzeu una paletina per estendre bé la melmelada.

13.
mona trufa cuita gerds pas13

Procureu que no sobresurti però que arribi a tot arreu.

14.
mona trufa cuita gerds pas14

I la  cobriu amb la capa superior de pa de pessic.

15.
mona trufa cuita gerds pas15

Més sucre bany.

16.
mona trufa cuita gerds pas16

Ara toca fer el mateix amb l'altre mona.

17.
mona trufa cuita gerds pas17

Però en aquest cas la faré meitat melmelada, meitat trufa, per allò dels que de seguida criden " A MI NO M'AGRADA LA MELMELADA!" Quina ràbia fan, eh?

18.
mona trufa cuita gerds pas18

Esteneu la trufa amb la paletina.

19.
mona trufa cuita gerds pas19

La tapeu amb la capa superior de pa de pessic, la pinteu amb sucre bany de nou i la cobriu amb trufa.

20.
mona trufa cuita gerds pas20

El més important és que hi hagi la mateixa quantitat de trufa a tot arreu. Si no queda perfecte no us amoïneu, la decoració ho taparà.

21.
mona trufa cuita gerds pas21

El mateix amb la mona rectangular.

22.
mona trufa cuita gerds pas22

En paral·lel, si voleu, podeu posar a fondre una mica de cobertura de xocolata blanca al bany maria.

23.
mona trufa cuita gerds pas23

I escalfeu una mica més la trufa si cal, per fer-la córrer encara més i banyar la mona.

24.
mona trufa cuita gerds pas24

Feu un cornet de paper i l'ompliu amb la cobertura blanca. 

25.
mona trufa cuita gerds pas25

Ara, amb un cullerot, aneu tirant fils de cobertura per sobre de la mona, ja coberta amb la paletina primer.

26.
mona trufa cuita gerds pas26

Seguidament, feu unes tires de xocolata blanca.

27.
mona trufa cuita gerds pas27

I amb un ganivet mateix, dibuixeu unes tires en vertical, per provocar aquest dibuix. Això només ho podeu fer mentre la trufa i la cobertura siguin manipulables. Si es refreden massa no quedarà bé. I ja podeu començar a decorar (i tapar defectes).

28.
mona trufa cuita gerds pas28

Una ja la tenim!

29.
mona trufa cuita gerds pas29

Amb l'altra mona, un cop coberta, l'he dibuixat unes tires de trufa, en dues direccions.

30.
mona trufa cuita gerds pas30

I a sobre unes rodones de xocolata blanca fetes amb el mateix cornet.

31.
mona trufa cuita gerds pas31

Per aprofitar els cornets, he fet uns punts per coronar la mona, deixant l'espai central lliure per col·locar figures.

32.
mona trufa cuita gerds pas32

I ja està. Això de la decoració és imaginació i creativitat, per tant, inventeu, no tingueu por!

33.
mona trufa cuita gerds pas33

Quatre figures típiques i ja tenim mona.

34.
mona trufa cuita gerds pas34

A la nevera fins el moment de servir-la! I sabeu que és el millor de tot?... la cara dels nens quan arriba la mona a taula. A que sí?... quina enveja de ser petit, eh?

35.
mona trufa cuita gerds pas35

I per dins, doncs una meitat de melmelada de gerds (brutal!).

36.
mona trufa cuita gerds pas36

I l'altra meitat amb més trufa. Bon profit i Bona Pasqua!