L'altre dia, i no em pregunteu per què, em van venir unes terribles ganes de menjar macarrons... però macarrons d'aquells de tota la vida.

Doncs bé, repassant i repassant receptes, em vaig adonar que encara no havia publicat mai la recepta tradicional dels macarrons!... els de tota la vida! I, és clar, no podia passar ni un minut més amb aquesta manca clamorosa.

Tot i que els macarrons que fem tota la vida a casa són lleugerament diferents, jo avui us presento la recepta tradicional de macarrons. Bé, permeteu-me haver afegit uns daus de pernil i xoriço.

I si, si... ja sé que a cada casa els macarrons es fan lleugerament diferents, no passa res, així ha de seguir. Però com sempre us indico, és important definir una recepta base que serveixi de referència única i ens permeti tipificar aquest plat dins un recull universal de receptes tradicionals catalanes

Com veureu, aquests macarrons no tenen cap misteri, però tal i com us comentava al principi... quan et venen ganes de menjar macarrons... et venen ganes de menjar macarrons... i és difícil resistir-s'hi. ... ummmm... ara, pot ser, us han vingut ganes de menjar macarrons a vosaltres... no?.

Som-hi!

Ingredients

320gr. macarrons

200gr. carn picada

100gr. formatge ratllat

2 tomàquets madurs trinxats

2 grans d'all trinxats

1 ceba trinxada

oli d'oliva

aigua

llorer

sal

 

Variants:

En comptes de gratinar-los es pot servir el formatge a part

A l'hora de gratinar s'hi poden posar unes boles de mantega amb el formatge

En lloc d'afegir aigua al sofregit, s'hi pot afegir una mica de llet

Es pot fer amb trossos de pernil substituint la carn

Es poden afegir herbes al sofregit: orenga, farigola, etc.

Si s'ha fet rostit uns dies abans, se'n pot aprofitar l'oli per fer el sofregit

S'hi pot afegir tòfona trinxada o ratllada

És costum d'afegir una mica de paté al sofregit

La carn pot ser de pollastre, vedella, porc o barrejada

S'hi poden afegir daus de pernil i xoriço o trossos de salsitxa

Preparació
1.
macarrons pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
macarrons pas2

És important escollir un bon xoriço. La incorporació del xoriço és cosa meva, però trobo que és un ingredient tan habitual que calia afegir-lo.

3.
macarrons pas3

Els macarrons, els de tota la vida... que ara em penso que li diuen "plumas". Poden ser ratllats o no, i més llargs o més curts.

4.
macarrons pas4

La carn picada. Com sempre us recomano comprar-la molt fresca. Si és possible que us la piquin al davant, ja que la carn que entra en contacte amb el metall s'oxida ràpidament. La carn picada ha de ser barreja de vedella i porc. En el meu cas, jo sempre demano una proporció de 60% vedella + 40% porc, tant per hamburgueses com per mandonguilles com per la pilota pel caldo. L'heu de salar i empebrar.

5.
macarrons pas5

L'all i la ceba, ben trinxats.

6.
macarrons pas6

De moment el que farem serà daurar la carn en una paella amb un raig d'oli d'oliva. Procureu remenar-la bé i desfer tots els grumolls.

7.
macarrons pas7

Quan la carn sigui gairebé cuita, hi afegirem l'all i la ceba.

8.
macarrons pas8

Deixarem que el conjunt es faci durant uns minutets més...

9.
macarrons pas9
10.
macarrons pas10

Ho remenem bé i abaixem el foc. Ho deixarem coure a foc lent durant uns 25-30 minuts.

11.
macarrons pas11

Ho tapem si voleu.

12.
macarrons pas12

De tant en tant, controleu que no es quedi sense líquid o es cremarà el sofregit. Com us comentava, si cal, podeu afegir una mica d'aigua.

13.
macarrons pas13

Mentre, en un altre foc, ja podeu anar preparant una olla amb abundant aigua i una mica de sal.

14.
macarrons pas14

Poseu-hi un parell de fulles de llorer...

15.
macarrons pas15

... i, quan bulli, aboqueu-hi els macarrons. No cal afegir oli a l'aigua dels macarrons. Com passa amb tota la pasta, heu de procurar controlar el temps de cocció de la pasta per evitar haver-la de mullar amb aigua freda. D'aquesta manera, un cop cuits els macarrons els barrejarem directament amb el sofregit.

16.
macarrons pas16

Poc a poc la carn s'anirà fent. Tasteu-ho per saber si s'ha de rectificar de sal i si la carn ja és feta.

17.
macarrons pas17

Passats uns 12-14 minuts, segons el que indiqui cada fabricant de pasta, ja podrem escórrer el macarrons.

18.
macarrons pas18

La salseta ja la tenim a punt. Si la paella es baixa, passeu el sofregit a una cassola més gran. Jo utilitzo la mateixa de coure els macarrons i així no cal embrutar més del compte.

19.
macarrons pas19

Escorreu-los bé.

20.
macarrons pas20

Els incorporem a la cassola.

21.
macarrons pas21

Incorporeu-hi ara el sofregit i barregeu-ho.

22.
macarrons pas22

Amb el foc més aviat baix escalfarem el conjunt uns minuts, vigilant no se'ns cremi.

23.
macarrons pas23

Avui, ho servirem en cassoletes de terrissa individuals.

24.
macarrons pas24

Quina flaire!

25.
macarrons pas25

Només ens queda posar una mica de formatge per gratinar...

26.
macarrons pas26

... i mantenir-ho al forn en mode grill durant uns 10 minutets.

27.
macarrons pas27

I ja ho podem portar a taula.

28.
macarrons pas28

Senzills, clàssics, però sempre bons. Un porronet de vi negre li va especialment bé als macarrons, així com una mica de vi amb gasosa i gel també.

29.
macarrons pas29

Bon profit!