Seguim recuperant receptes tradicionals, algunes més complexes i d'altres no tant, com aquesta. Ja sabeu que ho comento sovint, però la cuina em continua sorprenent. I m'ha passat de nou amb aquest plat, us explico per què. Lluç a la romana, dius: bé, d'acord. Com que l'has menjat en alguna ocasió, creus que recordes perfectament el seu sabor, i dins el teu cap t'imagines quin gust té un lluç, amb les seves espines emprenyadores, arrebossat amb ou i farina i tot ben 'fregidot'. I probablement oliós i pesat.

Llavors, arronses el nas i penses:

— «uf, no sé si fer el lluç a la romana o una altra cosa, és que a la romana...».

I després, un cop fet i tastat, penses:

— «collons! Això és boníssim, el lluç fresc es desfà a la boca i l'arrebossat li dóna un toc cruixent i saborós, gens oliós... no sé per què no el faig més sovint. Com m'equivocava!»

Conclusió, que al final acabes pensant que, de vegades, el record gustatiu es desdibuixa amb el pas del temps. Per tant, us recomano comprar un bon lluç fresc i gaudir d'aquest bàsic de la cuina que tants àpats ha solucionat dins la nostra història quotidiana. Com veureu, he optat per acompanyar el lluç d'unes mongetes verdes bullides i passades per la planxa. Que vagi de gust!

Ingredients

8 rodanxes de lluç

2 ous

farina

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Podeu demanar el lluç a filets i sense espina

Es pot acompanyar de Salsa Tàrtara

Preparació
1.

Prepareu tots els ingredients i netegeu el peix d'espines.

2.

Podeu demanar al peixater que us tregui la pell, tot i que a mi m'agrada.

3.

Abans de fer el peix, jo he preparat l'acompanyament: una mica de mongeta verda.

4.

La renteu, li talleu les puntes i...

5.

la poseu a bullir en abundant aigua bullent amb una mica de sal.

6.

Passats uns 20-25 minuts, ja la podeu escórrer.

7.

Reserveu la mongeta i aneu a pel peix.

8.

Poseu abundant oli en una paella a escalfar. Mentrestant, saleu els trossos de lluç.

9.

Seguidament, passeu-los per farina. Jo utilitzo una farina especial per a fregir.

10.

Prepareu un plat amb dos ous batuts. Si són ecològics molt millor.

11.

Quan l'oli sigui roent a la paella, passeu el peix per l'ou.

12.

Ajudeu-vos d'una forquilla.

13.

I directament a la paella.

14.

Deixeu-lo fer uns instants.

15.

També per l'altra banda. En total no han d'estar més de 2-3 minuts.

16.

Mentre es fa el peix, i si voleu donar una presentació més original al plat (pels nens), talleu una llimona en 'ziga-zaga'.

17.

Quan feu tota la volta, estireu una mica i ja la tindreu.

18.

No costa res presentar-ho maco, no?

19.

El peix ja estarà.

20.

Passeu-lo a un paper absorbent.

21.

Repetiu el procés fins acabar amb el lluç.

22.

Al mateix temps, en una altra paella, salteu les mongetes amb una mica d'oli i sal.

23.

Emplateu-ho tot ben calent. He acabat el plat amb un raig de crema de vinagre de Módena, si us agrada. També recomano una mica de Salsa Tàrtara, que li va molt bé.

24.

Bon profit!