Llamàntol a la barbacoa o a la brasa. El nom de la recepta parla per si mateix. Com veureu, he servit mig llamàntol per persona. Normalment, almenys a casa nostra, quan es fa marisc es reserva el llamàntol pel final. Per tant, prèviament, haurem menjat un vermut, uns entrants o, fins i tot, un segon plat. D'aquesta manera, mig llamàntol per comensal serà suficient. Però si voleu que el llamàntol sigui tot un segon plat és recomanable fer-ne un de sencer per persona.

Ingredients

1 llamàntol per persona

Per fer la picada:

oli d'oliva  

julivert

all

sal

Variants:

- Es pot acompanyar amb un allioli suau  

- La picada d'all i julivert és opcional

- Podeu tirar pebre negre per sobre

Preparació
1.
llamantol barbacoa pas1

Els llamàntols sempre els heu de comprar vius. Després potser se us morirà algún a la nevera, però la seva frescor només us l'assegurarà el fet que estiguin vius.

2.
llamantol barbacoa pas2

Els nens se'ls miren amb cara de sorpresa i és tota una atracció veure com es mouen al plat.

3.
llamantol barbacoa pas3

Abans de res, prepararem una picada amb oli d'oliva, all, julivert i sal.

4.
llamantol barbacoa pas4

La podeu fer amb la batedora elèctrica, si voleu.

5.
llamantol barbacoa pas5

A continuació prepararem una barbacoa amb unes pinyes que ens aportaran aquell aroma especial de brasa al plat d'avui.

6.
llamantol barbacoa pas6

Netegem bé la graella.

7.
llamantol barbacoa pas7

Arriba el moment de matar la bèstia. No us ho penseu massa. Talleu els llamàntols per la meitat començant pel cap, i així no allargar massa l'agonia de l'animal. Amb una ma de morter, piqueu les pinces fins que s'esquerdin. D'aquesta manera ajudarem als comensals en el procés d'extreure la carn del seu interior.

8.
llamantol barbacoa pas9

Els podeu fer directament a la graella o utilitzar una paella grossa com a planxa, cosa que resulta molt còmode a l'hora de manipular-los.

9.
llamantol barbacoa pas10

Els heu de fer primer per la part de la closca i així aprofitarem els sucs interiors de l'animal durant la cocció.

10.
llamantol barbacoa pas11

Quan comencin a canviar de color, saleu i ruixeu els llamàntols amb la picada d'all i julivert.

11.
llamantol barbacoa pas12

Ja per últim, els deixarem daurar per la part de la carn.

12.
llamantol barbacoa pas13

Vigileu bé l'alçada de la graella i el temps de cocció. Només busquem marcar la carn.

13.
llamantol barbacoa pas14

I ja podem emplatar el marisc, sense gaires parafernàlies addicionals.

14.
llamantol barbacoa pas15

Ummmm.....

15.
llamantol barbacoa pas16

Per al meu gust, el punt ideal de cocció d'aquest marisc és daurat per fora i semi-cru a l'interior. En obrir les pinces n'ha de sortir suquet, aquell suquet de mar tan excepcional. I si el llamàntol té coral, encara és més saborós.

16.I PER BEURE...
llamantol barbacoa pas17

El maridatge d'aquest marisc és vital, per tant, doneu-li la importància que correspon. Bon profit!

17.