La lasanya, de per si, és una creació atractiva. Sempre es comença a menjar-la amb molta il·lusió: donem per suposat que estarà terriblement bona. Amb les lasanyes industrials, lamentablement, això no acostuma a passar. Per tant, us animo a fer-vos una bona lasanya amb productes de la nostra terra, com ho són els fesols i la gamba vermella de Palamós. Puc entendre que, d'entrada, la combinació pot ser una mica sorprenent però gens arriscada. Us puc garantir que un fesol fi de gust barrejat amb el sabor extraordinari de les gambes de Palamós és una meravellosa combinació, i tot plegat, arrodonit amb una suau beixamel feta amb el concentrat dels caps de gamba... Si sou humans, estic segur que us agradarà. I si sou animals, també, vaja.

Ingredients

12 gambes vermelles de Palamós  

300 g fesols cuits  

5 tomàquets madurs

1 ceba trinxada

mig porro  

1 cullerada de pebre vermell

20 plaques de pasta de lasanya  

500 g de salsa beixamel  

formatge per gratinar  

oli d'oliva  

sal  

  

Variants:

- També podeu utilitzar altres tipus de fesol

Preparació
1.
lasanya fesols gambes palamos pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
lasanya fesols gambes palamos pas2

Rentarem una mica les gambes.

3.
lasanya fesols gambes palamos pas3

Com sempre, si les verdures són ecològiques i de temporada el plat sortirà mil vegades més bo. Si sou de morro fi ho notareu. Si no, doncs no, és clar.

4.
lasanya fesols gambes palamos pas4

Com us comentava, també podeu utilitzar fesol Mixigan, Fesolet de Santa Pau, Ronyó, Banyolí o de L'ull ros, tot ells són de gust suau.

5.
lasanya fesols gambes palamos pas5

El porro, el netejarem a consciència, ja que de vegades entre les fulles retenen sorra.

6.
lasanya fesols gambes palamos pas6

Trinxem la ceba...

7.
lasanya fesols gambes palamos pas7

i la posem a sofregir amb un raig d'oli d'oliva.

8.
lasanya fesols gambes palamos pas8

Mentrestant, ratllarem els tomaquets...

9.
lasanya fesols gambes palamos pas9

als que afegirem una cullerada de pebre vermell.

10.
11.
lasanya fesols gambes palamos pas11

Tallarem també el porro.

12.
lasanya fesols gambes palamos pas12

En una planxa, a banda, farem les gambes amb una miqueta de sal.

13.
lasanya fesols gambes palamos pas13

Un raig d'oli, que no en falti.

14.
lasanya fesols gambes palamos pas14

Que siguin cuites, però no les feu excessivament, ja que després aniran al forn una estona més.

15.
lasanya fesols gambes palamos pas15

Les reservem. Quan siguin fredes les pelarem.

16.
lasanya fesols gambes palamos pas16

La ceba va agafant color.

17.
lasanya fesols gambes palamos pas17

Ara, hi afegim el porro...

18.
lasanya fesols gambes palamos pas18

i ho remenem una estona fins que el porro agafi color.

19.
lasanya fesols gambes palamos pas19

Seguidament, ja hi podrem afegir el tomàquet...

20.
lasanya fesols gambes palamos pas20

que remenarem una mica...

21.
lasanya fesols gambes palamos pas21

i salarem.

22.
23.
lasanya fesols gambes palamos pas23

Mentrestant, podeu anar pelant les gambes.

24.
lasanya fesols gambes palamos pas24

Tots els caps i pells els passarem a un xino sobre un cassó i...

25.
lasanya fesols gambes palamos pas25

amb l'ajuda d'una mà de morter extraurem tot el suquet.

26.
lasanya fesols gambes palamos pas26

No sembla massa quantitat però és molt concentrat. Creieu-me que hi ha una gran diferència entre aprofitar aquest suquet o no fer-ho, i més tractant-se de gamba vermella de Palamós.

27.
lasanya fesols gambes palamos pas27

Un cop fet el sofregit, podem barrejar-lo amb els fesols.

28.
lasanya fesols gambes palamos pas29

Tracteu-los amb cura per evitar que es desfacin massa.

29.
lasanya fesols gambes palamos pas30

Incorporeu a la cassola les gambes pelades que haurem tallat a trossos. També reservarem una gamba pelada sencera per decorar cada porció de lasanya.

30.
lasanya fesols gambes palamos pas32

I ho remenem.

31.
lasanya fesols gambes palamos pas33

Avui utilitzaré plaques de pasta de lasanya que no necessiten cocció.

32.
lasanya fesols gambes palamos pas34

Simplement les haureu de submergir en aigua tèbia durant uns 10 minuts.

33.
lasanya fesols gambes palamos pas35

Quins colors! Qui diu que la cuina és avorrida? Mireu quina obra d'art!

34.
lasanya fesols gambes palamos pas36

Barregeu-lo bé.

35.
lasanya fesols gambes palamos pas37

I ja tenim la salsa beixamel de gamba feta.

36.
lasanya fesols gambes palamos pas38

Ara, hi abocarem una tercera part d'aquesta salsa sobre el farciment.

37.
lasanya fesols gambes palamos pas39

I ho remenarem.

38.
lasanya fesols gambes palamos pas40

En una cassola individual hi col·locarem la primera placa de pasta de lasanya.

39.
40.
lasanya fesols gambes palamos pas43

A poc a poc aneu fent noves capes. Les podeu fer de 4 o 5 capes.

41.
lasanya fesols gambes palamos pas44

I finalment, posarem la beixamel per sobre.

42.
lasanya fesols gambes palamos pas45

Que quedin ben cobertes.

43.
lasanya fesols gambes palamos pas46

Ara s'han de gratinar amb formatge.

44.
lasanya fesols gambes palamos pas47

En aquest cas he fet servir formatge de parma.

45.
lasanya fesols gambes palamos pas48

I una gamba pelada per acabar.

46.
lasanya fesols gambes palamos pas49

També podeu fer servir barreja de quatre formatges especial per gratinar.

47.
lasanya fesols gambes palamos pas50

I la gambeta, que no falti, és clar.

48.
lasanya fesols gambes palamos pas51

Prepareu el forn a uns 190-200ºC i ruixeu la lasanya amb una mica d'oli d'oliva. Si voleu, hi podeu posar uns daus de mantega també.

49.
lasanya fesols gambes palamos pas52

I les posem a gratinar durant uns 12 o 15 minuts.

50.
lasanya fesols gambes palamos pas53

Fins que quedin així de maques.

51.
lasanya fesols gambes palamos pas54

I ja les podeu servir a taula. Servir-les amb cassola de fang us garantirà que el plat serà calent de principi a fi. Ja sabeu que el fang manté l'escalfor durant molt temps.

52.
lasanya fesols gambes palamos pas55

La tastem?

53.
lasanya fesols gambes palamos pas56

Espero que us hagi agradat, a casa meva... els ha encantat!

54.
lasanya fesols gambes palamos pas57

Bon profit!

55.I PER BEURE...
lasanya fesols gambes palamos pas58