Avui us porto una recepta tradicional espanyola, d'aquelles que agraden però que (almenys per la meva zona) no es troba amb facilitat. I és que unes bones gambes a l'allet ben fetes us poden deixar ben satisfets. Avui veurem com fer la versió més estesa i senzilla, buscant sempre les arrels tradicionals de la cuina. 

Segons la Viquipèdia, les gambes a l'allet són un plat popular de la cuina espanyola que sol trobar-se majoritàriament al sud i centre del territori. Els ingredients que constitueixen aquest plat són gambes pelades, all i oli d'oliva. Se sol servir com a ració als bars. Les gambes a l'allet se solen cuinar en una cassola de fang on es posa a fregir prèviament all i julivert en oli d'oliva, per a continuació afegir les gambes pelades en l'últim moment. Algunes vegades es posen unes rodanxes de bitxo perquè li doni al plat un sabor lleugerament picant. Altres preparacions inclouen un raig de vi de xerès. Solen servir-se directament a la cassoleta de fang i amb l'oli bullent, amb una mica de julivert trinxat per sobre. Les gambes a l'allet han de menjar-se ràpidament, sense que arribin a refredar-se. És una tapa que se sol prendre amb vi (blanc o negre).

Ingredients

400 g de gambes pelades

5-6 alls laminats

1 bitxo (o 3 caienes) (opcional)

Oli d'oliva verge extra

Julivert fresc

Sal

Un raig de vi blanc o xerès (opcional)

 

Variants:

Es poden posar les gambes un parell d'hores en vi blanc o vi de xerès

S'hi pot posar una mica de brou

Preparació
1.
gambes lallet pas1

En aquest cas d'avui, us caldrà un bon producte per garantir l'èxit d'aquest plat. Poden ser congelades, però de bona qualitat. En aquest cas, deixeu-les descongelar a temperatura ambient.

2.
gambes lallet pas2

Prepareu els alls i el bitxo o caiena picant.

3.
gambes lallet pas3

Talleu l'all a làmines.

4.
gambes lallet pas4

Ara, poseu una quantitat generosa d'oli d'oliva a escalfar en una cassoleta de fang.

5.
gambes lallet pas5

El foc no massa fort, més aviat fluix.

6.
gambes lallet pas6

El picant és opcional. Podeu posar bitxo tallat o caienes. El grau de picant l'escolliu vosaltres.

7.
gambes lallet pas7

Afegiu el picant a l'all i deixeu tot plegat agafi color.

8.
gambes lallet pas8

Mentrestant, saleu les gambes.

9.
gambes lallet pas9

I poseu-hi pebre per sobre.

10.
gambes lallet pas10

Quan l'all tingui color, i abans no es cremi, aboqueu amb compte les gambes pelades.

11.
gambes lallet pas11

Remeneu-ho una mica.

12.
gambes lallet pas12

Opcionalment, tireu-hi un petit raig de vi blanc o xerès.

13.
gambes lallet pas13

Tapeu-ho i deixeu-ho fer un parell o tres de minuts.

14.
gambes lallet pas14

Passat aquest temps, torneu-ho a remenar i apagueu el foc i tireu per sobre una mica de julivert.

15.
gambes lallet pas15

Ja està a punt per servir, ben calentó.

16.
gambes lallet pas16

I a gaudir!

17.
gambes lallet pas17

Podeu sucar-hi una mica de pa.

18.
gambes lallet pas18

Bon profit!