El fricandó és un plat tradicional de la cuina catalana que gairebé sempre té bolets (típicament moixernons o cama-secs, però poden ser gírgoles, rovellons, etc.). Com tots els estofats, aquest guisat se sol fer el dia abans, ja que és molt convenient un reposat. L'endemà (i a l'altre) està mil vegades millor.

Aquest guisat tradicional de la cuina catalana s'elabora amb vedella i bolets. El fricandó sembla tenir origen medieval i la seva recepta, tal com la coneixem ara, apareix per primer cop per escrit en un receptari de començaments del segle XVIII. Des d'aquell moment, el fricandó de vedella surt a tots els manuals de cuina catalana, amb petites variacions, però sempre amb carn de vedella tallada fina i enfarinada, un sofregit que sol ser diferent segons la recepta, bolets i picada.

Ingredients

1 kg de vedella tallada a bistecs petits

50 g de moixernons secs

2 cebes trinxades

2 tomàquets trinxats

1 got de vi blanc

Un raig de brandi

farina

oli d'oliva

sal

aigua

Per la picada:

un grapat d'ametlles torrades

un parell d'alls

julivert picat

Variants:

- El sofregit es pot fer sense tomàquet.

- S'hi poden afegir olives sense pinyol.

- En lloc d'aigua es pot fer servir brou de carn.

- A la picada s'hi pot afegir una nyora, una mica de xocolata i uns carquinyolis.

- Es pot acompanyar el plat de tota classe de bolets i de verdures.

- En comptes de carn de vedella, s'hi pot posar pit de gall dindi, carn magra de porc (fricandó de carn magra de porc) o de corder (fricandó de carn de corder)

Preparació
1.
fricando moixernons pas1

Abans de res hem de posar els bolets en remull. Si pot ser, un parell d'hores abans, però amb una ja és suficient.

2.
fricando moixernons pas2

Preparem tots els ingredients.

3.
fricando moixernons pas4

Si li demaneu a la carnissera carn per fricandó, ja us ho farà així.

4.
fricando moixernons pas5

Salem una mica la carn i l'enfarinem...

5.
fricando moixernons pas6

... i la fregim en abundant oli d'oliva...

6.
fricando moixernons pas7

...per totes dues bandes...

7.
fricando moixernons pas8

Aquesta carn, la reservem en una safata.

8.
fricando moixernons pas9

Ara trinxem les cebes...

9.
fricando moixernons pas10

... i les farem en el mateix oli de fregir la carn...

10.
fricando moixernons pas11

Ara prepararem el tomàquet trinxat, però a mi m'agrada incorporar una mica de carn de pebrot de romesco, que li aporta un regustet final molt bo i un color més intens, més fosquet.

11.
fricando moixernons pas12

Ho podem barrejar amb el tomàquet...

12.
fricando moixernons pas13

Hi tirem un polsim de sucre (pels àcids del tomàquet)...

13.
fricando moixernons pas14

... i l'incorporem a la cassola...

14.
fricando moixernons pas15

Ho barregem tot plegat i deixem caramel·litzar el tomàquet a foc lent durant uns minuts. Vigileu que no es cremi ni s'enganxi.

15.
fricando moixernons pas16

Ara, incorporem la carn.

16.
fricando moixernons pas17

Ho barregem una mica, li donem unes voltes...

17.
fricando moixernons pas18

... i ho flambejarem amb una mica de brandi...

18.
fricando moixernons pas19

Jo ho faig a ull, però vindria a ser un gotet de xarrup. IMPORTANT: Perill de cremades, tingueu sempre a mà una tapa per ofegar el foc.

19.
fricando moixernons pas21

Ara tot plegat ja fa una altra oloreta.

20.
fricando moixernons pas22

Incorporem el got de vi blanc. Qualsevol vi blanc per cuinar anirà bé.

21.
fricando moixernons pas23

Seguidament tirarem aigua fins a cobrir tota la carn.

22.
fricando moixernons pas24

Ho salem una mica.

23.
fricando moixernons pas25

Ho tapem i ho deixem coure uns 35-40 minuts. S'ha d'anar vigilant que no s'enganxi. S'ha de remenar de tant i en tant i, si cal, afegir miquetes d'aigua calenta.

24.
fricando moixernons pas26

Mentres, anirem preparant la picada.

25.
fricando moixernons pas27

Una mica d'ametlla torrada...

26.
fricando moixernons pas28

... una mica de julivert fresc...

27.
fricando moixernons pas29

...i ho piquem, a poc a poc i bona lletra...

28.
fricando moixernons pas30

...fins que quedi ben trituradet. Podeu ajudar-vos incorporant una mica del suquet del guisat.

29.
fricando moixernons pas31

Així ja fa molt bona pinta. La idea és que la carn quedi força toveta. Tasteu-la.

30.
fricando moixernons pas32

Quan faltin 10 minutets per acabar la cocció, afegirem els moixernons amb suc i tot.

31.
fricando moixernons pas33

També podeu incorporar el suquet dels moixernons al mateix temps de tirar l'aigua. Hi ha gent que passa els moixernons per la paella abans d'incorporar-los al guisat.

32.
fricando moixernons pas34

Ho remenem bé...

33.
fricando moixernons pas35

... i també li afegim la nostra picadeta...

34.
fricando moixernons pas36

Barregeu-la bé. Us podeu ajudar del suquet per a escurar bé la picada.

35.
fricando moixernons pas37

Quatre voltes més...

36.
fricando moixernons pas38

...uns minutets més, per rectificar de sal si cal... i ja ho tindrem.

37.
fricando moixernons pas39

Està genial i la carn toveta. Com us comentava, el millor és deixar-ho reposar un mínim de 24 hores, però si no podeu esperar (com em passa a mi) doncs res. Ja miro de fer quantitats grans per anar traient entre setmana o per congelar-ho i tenir per tot el mes. És un guisat que s'aguanta força bé a la nevera.

38.
fricando moixernons pas40

Jo el serviria amb una mica de puré de patata, però us deixo la guarnició per vosaltres.

39.
fricando moixernons pas41

I aquí teniu el fricandó acabat i servit.

40.
fricando moixernons pas42

M'encanta aquest plat (i a les criatures també), a més té un gust suau.

41.
fricando moixernons pas43

Barregeu una mica de puré amb carn, salseta i un moixernó buf, buf!

42.

I suqueu pa! Bon Profit!