Un plat agraït, d'aquells amb els que sempre quedes bé. Un guisadet que fa les delícies dels més gourmets, que agrada a grans i petits. Requereix un cert temps a la cuina, però si feu una bona quantitat, és un plat que aguanta força bé a la nevera. Les 24 hores mínimes de repòs sempre són recomanables, tot i que el podeu menjar el mateix dia de cuinar-ho també.

Veureu que us recomano fer ús d'un brou fosc de carn, que podeu preparar amb antelació, la setmana anterior si voleu. Aquest fons aportarà un sabor intens, i garantirà que l'estofat sigui de categoria.

Ingredients

1 kg de carn de vedella per estofar

30 g de trompetes de la morts deshidratades

un grapat de pastanagues mini

2 tomàquets tallats a trossos

un raig de vi negre

1 ceba trinxada

1/2 porro trinxat

3 o 4 grans d'all

dues fulles de llorer

3 patates esberlades

brou fosc de carn o aigua

oli d'oliva i una mica de llard

pebre negre

sal

 

Variants:

- Podeu emprar altres tipus de bolets

- Podeu fer l'estofat sense pastanaga i afegir-hi ou dur a la presentació

Preparació
1.
estofat vedella trompetes mort pas1

Aquest plat el podeu fer directament amb aigua o amb una pastilla de brou, però per aconseguir el millor resultat us recomano que feu vosaltres mateixos el brou fosc de carn prèviament. El podeu preparar dies abans, o el cap de setmana abans i, un cop fred, el podeu conservar al congelador.

2.
estofat vedella trompetes mort pas2

El que haureu de fer primer, a banda del brou, és posar en remull els bolets deshidratats.

3.
estofat vedella trompetes mort pas3

Que quedin ben submergits. Aquí els haureu de tenir 20-30 minuts al menys. L'aigua també l'aprofitarem.

4.
estofat vedella trompetes mort pas4
5.
estofat vedella trompetes mort pas5

Saleu la carn.

6.
estofat vedella trompetes mort pas6

I empebreu-la.

7.
estofat vedella trompetes mort pas7

Poseu una cassola a escalfar amb un bon raig d'oli d'oliva i un tros de llard.

8.
estofat vedella trompetes mort pas8

Marqueu la carn. Deixeu que agafi color a foc fort.

9.
estofat vedella trompetes mort pas9

Mentrestant, netegeu i talleu tota la verdura. En el cas d'avui, no importa massa la mida de la bresa ja que la triturem a posteriori. Però deixeu les pastanagues mini senceres, que serviran d'acompanyament.

10.
estofat vedella trompetes mort pas10
11.
estofat vedella trompetes mort pas11

Un cop la carn s'hagi enrossit, reserveu-la.

12.
estofat vedella trompetes mort pas12

En aquest mateix oli, enrossiu també les pastanagues i els alls. I ho reserveu també.

13.
estofat vedella trompetes mort pas13

Poseu a daurar la ceba fins que tingui bon color.

14.
estofat vedella trompetes mort pas14

Seguidament, afegiu-hi el porro.

15.
estofat vedella trompetes mort pas15

I a continuació el tomàquet i les fulles de llorer.

16.
estofat vedella trompetes mort pas16

Poseu-hi un raig de vi. Aproximadament com una copa petita.

17.
estofat vedella trompetes mort pas17

Un punt de sal i ho deixeu sofregir.

18.
estofat vedella trompetes mort pas18

Passats uns 15-20 minuts, notareu que es comença a enganxar per la falta de líquid. És quan comença a concentrar-se el sofregit.

19.
estofat vedella trompetes mort pas19

Retireu les fulles de llorer i tota la resta passeu-la a un pot per triturar.

20.
estofat vedella trompetes mort pas20

En aquest pot jo hi poso un parell de pastanagues mini per dues raons: la primera, perquè aportarà un punt de dolçor molt interessant a la salsa i la segona, per què així els meus fills mengen pastanaga sense adonar-se. Ja m'enteneu, oi?

21.
estofat vedella trompetes mort pas21

Que quedi ben fi.

22.
estofat vedella trompetes mort pas22

Ho torneu a passar a la cassola. Aquest plat també es pot fer amb el sofregit sense triturar si ho voleu.

23.
estofat vedella trompetes mort pas23

Quan arrenqui el bull, afegiu-hi les pastanagues, la carn i més llorer.

24.
estofat vedella trompetes mort pas24

Deixeu-ho barrejar-se uns instants, tot remenant. Que s'impregni bé el conjunt.

25.
estofat vedella trompetes mort pas25

Ara, toca posar el brou. Millor si ja és ben calent, així començarà a coure ràpidament.

26.
estofat vedella trompetes mort pas26

Poseu brou fins cobrir la carn. Això ho haureu de coure durant uns 40-45 minuts, fins que la carn sigui ben tova. Durant aquest procés, potser us cal anar afegint una mica més de brou bullent. Poseu una mica de sal.

27.
estofat vedella trompetes mort pas27

Quan la carn estigui ben cuita, notareu que la salsa també s'ha concentrat més.

28.
estofat vedella trompetes mort pas28

Mentre s'acaba de fer la carn, peleu i esberleu les patates. Les talleu provocant que es trenquin i el midó ajudarà a lligar encara més la salsa.

29.
estofat vedella trompetes mort pas29

Amb la carn cuita, ja podeu afegir les patates i les pastanagues.

30.
estofat vedella trompetes mort pas30

I com no, els bolets, al mateix temps.

31.
estofat vedella trompetes mort pas31

És preferible posar primer els bolets i després abocar lentament l'aigua d'hidratar-los. Ja sabeu que de vegades contenen una mica de terra i els fons del bol (on queda la terra) el descarteu. També podeu fer servir un colador fi.

32.
estofat vedella trompetes mort pas32

Deixeu-ho coure tot junt durant uns 20-25 minuts més, fins que la patata sigui cuita. Rectifiqueu de sal si cal.

33.
estofat vedella trompetes mort pas33

Un cop acabat, apagueu el foc i deixeu reposar el plat, preferiblement 24 hores. Guanyarà i molt.

34.
estofat vedella trompetes mort pas34

Finalment, ho escalfeu i ho serviu a taula. I a gaudir! Bon profit!