Avui us presento l'Esmarris (o Asmarris) un plat molt típic de Torredembarra i Creixell. No és un plat massa conegut fora de l'àmbit local, és cert. De fet, és un plat destinat als amants dels seitons, ja que és força contundent de gust. Com sempre, és un plat d'aquells senzillots que els pescadors feien a la barca amb les restes de peix que no havien pogut vendre. Si us hi fixeu, l'elaboració es força semblant a la de l'all cremat. Penseu que el seitó es fa en només 5 minuts i això fa que, treta la preparació, sigui un plat molt ràpid d'enllestir.

Ingredients

400 g de seitons sense cap, esbudellats i escatats

3 tomàquets madurs

3 alls sencers

1 culleradeta de canyella en pols

una mica de julivert fresc

oli d'oliva

1 got de vi negre

aigua o brou de peix

sal

Variants:

- Podeu espessir la salsa amb una llesca de pa fregit a la picada o amb una cullerada de farina dissolta amb aigua freda.

Preparació
1.
esmarris pas1

Ho podeu fer vosaltres, però també li podeu demanar a la vostre peixateria que us netegi els seitons.

2.
3.
esmarris pas3

Els reservem.

4.
esmarris pas4

Per fer aquest plat, començarem preparant la picada.

5.
esmarris pas5

Piqueu un bon manat de julivert fresc.

6.
esmarris pas7

Sense deixar que es cremin, els reserveu dins un morter.

7.
esmarris pas8

Incorporeu el julivert.

8.
esmarris pas9

A mi m'agrada posar-hi una cullerada de polpa de nyora, però és opcional.

9.
esmarris pas10

Un parell de cullerades de pebre vermell dolç.

10.
esmarris pas11

Ara la canyella en pols...

11.
esmarris pas12

... una culleradeta...

12.
esmarris pas13

Ho tritureu una mica amb la mà de morter.

13.
esmarris pas14

Ara afegireu-hi el tomàquet, que pot ser sencer, pelat o ratllat. El més ideal és treure les llavors, però jo no ho he fet, a mi no em molesten.

14.
esmarris pas15

I seguiu triturant.

15.
esmarris pas16

Un polsim de sal.

16.
esmarris pas17

I el vi negre, tot ben barrejat.

17.
esmarris pas18

Ara, aquesta elaborada picada, s'esbrava a la cassola amb oli calent. Però compte que esquitxa! Perill de cremades!

18.
esmarris pas19

Hi poseu també les fulles de llorer.

19.
esmarris pas20

I l'aigua o brou de peix si en teniu. Jo en tenia congelat.

20.
esmarris pas21

Deixeu-ho reduir una mica per fer evaporar l'alcohol del vi.

21.
esmarris pas22

I ja podeu incorporar els seitons.

22.
esmarris pas23

Ara és qüestió de deixar-ho coure tot plegat durant uns 5-7 minuts.

23.
esmarris pas24

Penseu que aquest peix es fa de seguida. Tasteu-lo i rectifiqueu de sal si cal. Ja sabeu que els menjars  sempre s'han de tastar abans de servir, oi? OI?

24.
esmarris pas25

Ja podeu apagar el foc i deixar uns minuts de repós.

25.
esmarris pas26

I aquí teniu l'esmarris de seitó.

26.
esmarris pas27

Què?... us agrada? o no?

27.
esmarris pas28

A mi m'ha agradat molt més del que em pensava, sincerament.

28.
esmarris pas29

Un plat per sucar-hi pa.

29.
esmarris pas30

Bon profit!