A casa sempre hem sigut d'empanades. La veritat és que la nostra mare les feia molt ocasionalment, per la feina que donen, i això les feia ser encara més desitjables. Un cop feu una empanada sabreu com fer totes les empanades i utilitzar el farciment que més us convingui. Aquesta en particular, és una empanada gallega que incorpora talls de potes de pop i xoriço picant. L'empanada recent feta i calenta està molt bona però a mi, en particular, m'agrada encara més menjar-la freda a l'endemà, quan la massa s'ha estovat una mica. Espero que us agradi.

Ingredients

300 g de potes de pop cuites

200 g de daus de xoriço picant

5 tomàquets madurs

2 pebrots verds

1 ceba grossa

un tros de porro

pebre vermell dolç

oli d'oliva

1 bitxo

sal

 

Per fer la massa:

500 g de farina de força

15 g de llevat premsat

175 g d'aigua

2 cullerades de pebre vermell dolç

4 cullerades d'oli del sofregit

 

Variants:

- Podeu utilitzar popets de platja

- Si us agrada, podeu afegir pebrot vermell al sofregit

- Si us agrada molt picant podeu substituir el pebre vermell dolç per picant o posar-hi el bitxo trinxat

Preparació
1.
empanada pop pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
empanada pop pas2

Podeu fer servir potes grosses de pop cuites o popets de platja trinxats.

3.
empanada pop pas4

Com sempre, si teniu verdura de temporada i ecològica, més bona quedarà l'empanada.

4.
empanada pop pas5

És molt important escollir un bon xoriço. Jo recomano que sigui picant i que estigui sec.

5.
empanada pop pas6

El pebre vermell pot ser dolç o picant, com vulgueu.

6.
empanada pop pas7

També hi posarem un tros de porro.

7.
empanada pop pas8

La ceba la tallarem en juliana.

8.
empanada pop pas9

El porro, a trossos petits.

9.
empanada pop pas10

El pebrot verd també, a trossos.

10.

Renteu bé els tomàquets...

11.
empanada pop pas13

Remeneu-lo i reserveu-lo.

12.
empanada pop pas14

En una cassola amb abundant oli d'oliva farem el sofregit.

13.
empanada pop pas15

Primer la ceba en juliana.

14.
empanada pop pas16

Quan s'estovi, hi afegirem la resta de verdures.

15.
empanada pop pas17

Ho deixarem fer fins que s'estovi tota la verdura, uns 15 minuts aproximadament. Li donarem unes voltes de tant en tant. No cal daurar la ceba.

16.
empanada pop pas18

En aquest punt, hi afegirem el tomàquet que teníem reservat.

17.
empanada pop pas19

Ara, deixarem que es faci el tomàquet uns 15 minuts més a foc baix. Remeneu-lo de tant en tant i tireu-hi una mica de sal. Un cop fet, deixeu-lo refredar.

18.
empanada pop pas20

Mentre es fa el sofregit anirem tallant el pop a rodanxes.

19.
empanada pop pas21

També tallarem el xoriço a daus petits.

20.
empanada pop pas22

I el bitxo.

21.
empanada pop pas23

Obriu-lo per la meitat i...

22.
empanada pop pas24

a sota de l'aixeta, netegeu-lo de llavors. Assequeu-lo amb un drap.

23.
empanada pop pas25

En una paella amb una mica d'oli salteu el bitxo. No deixeu que es cremi. Només volem aromatitzar l'oli amb el picant.

24.
empanada pop pas26

Retirem el bitxo.

25.
empanada pop pas27

Ara, en aquest oli, fregirem lleugerament el xoriço i el pop.

26.
empanada pop pas28

Hi afegirem també una nova cullerada de pebre vermell.

27.
empanada pop pas29

Un parell de voltes i ja podrem incorporar tot això al nostre sofregit.

28.
empanada pop pas30

Però abans, vigileu i retireu l'excés d'oli, que reservarem en un bol; l'utilitzarem quan fem la massa.

29.
empanada pop pas31

Quan el sofregit hagi reposat, notareu l'aparició d'un excés d'oli en el sofregit.

30.
empanada pop pas32

Aquest oli també l'afegirem al que teníem reservat per fer la massa.

31.
empanada pop pas33

Barregem sofregit i el pop amb xoriço, en fred, no cal escalfar-ho més.

32.
empanada pop pas34

I ja tenim el farciment preparat. El reservem.

33.
empanada pop pas35

Posem la farina, el llevat, l'aigua, el pebre vermell i l'oli del sofregit en la màquina d'amassar. Podeu fer la massa a mà si voleu.

34.
empanada pop pas36

Quan estigui feta, funyirem una mica la massa, en farem una bola i la deixarem llevar una hora tapada amb un drap.

35.
empanada pop pas37

Passat aquest temps la massa haurà doblat la seva mida inicial. L'abaixarem, funyirem i farem una nova bola.

36.
empanada pop pas38

Ara, farem pesades d'uns 350 g i la resta la deixarem per decorar l'empanada.

37.
empanada pop pas39

Com podeu observar, jo he fet el doble de massa (1 kg) ja que aprofito l'avinentesa per fer dues empanades: una de llom i l'altre de pop.

38.
empanada pop pas40

Deixem reposar les boles 10 minuts...

39.
empanada pop pas41

i amb l'ajuda d'una mica de farina, les estirarem fins que tinguin la mida de la safata de forn.

40.
empanada pop pas42
41.
empanada pop pas43

la desplegarem sobre una safata de forn amb paper cuisson.

42.
empanada pop pas44

Seguidament, ja hi podem posar el farciment de la nostra empanada.

43.
empanada pop pas46

Igual que abans, estirarem una nova bola de massa i la desplegarem sobre el farciment a fi i efecte de cobrir l'empanada.

44.
empanada pop pas47

Ara, amb paciència, anirem lligant les cantonades poc a poc, tot pessigant les dues capes de massa.

45.
empanada pop pas48

Això evitarà que el farciment s'escapi durant la cocció al forn. Ja tenim l'empanada gairebé acabada.

46.
empanada pop pas49

Amb la massa sobrant farem unes tires.

47.
empanada pop pas50

Aquestes tires ens delimitaran les porcions de l'empanada.

48.
empanada pop pas51

Ja està. Ja podem pre-escalfar el forn a uns 190-200º C.

49.
empanada pop pas52

Bateu un ou i...

50.
empanada pop pas53

pinteu tota l'empanada. L'ou farà que tingui un color daurat molt atractiu.

51.
empanada pop pas54

Ara només ens queda enfornar-la. Hi estarà uns 30 minuts, segons cada forn. Engegueu la ventilació.

52.
empanada pop pas55

I ja la tenim cuita.

53.
empanada pop pas56

Porta feina una empanada, però sempre val la pena. A més, la podeu congelar si voleu.

54.
empanada pop pas57

La partim?

55.
empanada pop pas58

I ara la tastem. Bon profit!