Dolç típic àrab. Personalment, m'agrada més que el "Baklava". Ja sabeu que els dolços àrabs estan banyats amb un almívar fet amb mel. Quan aneu a comprar mel us podeu trobar amb moltes varietats. Tingueu en compte que el seu color i sabor depenen de l'edat de la mel i de la font del nèctar. Les mels de color clar solen ser de millor qualitat que les fosques. 

Trobareu aquesta recepta amb diversos farciments, sobretot salats. Els "Briouates" els podeu farcir amb una mica d'espinacs i pinyons... amb una mica de formatge "feta", pernil i dàtil... amb massapà... el que vulgueu, que sempre queden deliciosos. Endavant, doncs.

Ingredients

250 gr. pasta de filo (o brik)

125 gr. mantega desfeta o ghee

300 gr. barreja de fruits secs picats (dàtils, festucs, nous, ametlles, avellanes, pinyons, panses, etc.)

Per l'almívar aromatitzat:

2 tasses de sucre

1 tassa d'aigua

2 cullerades de suc de llimona

3 cullerades d'aigua d'azahar

3 cullerades de mel

1 branca de canyella

Preparació
1.
dolcos arabs briouates fruits secs pas1

Abans de res, treurem els pinyols a uns quants dàtils per a poder-los barrejar amb la resta de fruits secs. Els dàtils són un producte que no utilitzem massa i tenen moltes propietats beneficioses pel nostre organisme.

2.
dolcos arabs briouates fruits secs pas2

He comprat una barreja de fruits secs cruus, que porten de tot una mica.

3.
dolcos arabs briouates fruits secs pas3

Ho picarem tot en una picadora (jo utilitzo la mateixa BabyCook).

4.
dolcos arabs briouates fruits secs pas4

Afegim els dàtils sense pinyol.

5.
dolcos arabs briouates fruits secs pas5

Ho piquem fins que quedi gra. Però no us passeu o us farà una pasta... i ens interessa trobar el gra a la boca.

6.
dolcos arabs briouates fruits secs pas6

Ho reservem en un bol.

7.
dolcos arabs briouates fruits secs pas7

Ara, prepararem l'almívar. Penseu que l'haurem de tenir apunt per quan treiem la pasta del forn. S'ha de tirar roent a sobre de la pasta calenta.

8.
dolcos arabs briouates fruits secs pas8

Agafarem la llimona i li treurem tot el suc.

9.
dolcos arabs briouates fruits secs pas9
10.
dolcos arabs briouates fruits secs pas10

Mentre, anirem preparant tots els ingredients i totes les eines necessàries. Penseu que la pasta filo s'asseca molt ràpidament i per això hem de treballar ràpid. Ho hem de tenir tot a mà abans de començar.

11.
dolcos arabs briouates fruits secs pas11

La pasta filo o brik, jo l'he comprat al supermercat. Es pot fer a casa, però no s'acostuma a fer perquè és una feina molt laboriosa. Penseu que són làmines de massa de la mida d'un full de paper.

12.
dolcos arabs briouates fruits secs pas12

Un cop oberta la pasta, posarem un drap humit a sota...

13.
dolcos arabs briouates fruits secs pas13

... i un altre per sobre. Així, podrem anar agafant làmines de pasta filo... i la resta no s'assecaran.

14.
dolcos arabs briouates fruits secs pas14

El sucre ja comença a bullir.

15.
dolcos arabs briouates fruits secs pas15

Agafarem una làmina de pasta filo, la pintarem amb mantega desfeta (jo he utilitzat mantega clarificada ghee) i la doblegarem fins a dues vegades. Sempre pintant per a enganxar bé cada capa. També podeu utilitzar la meitat d'una fulla de pasta filo...i quedaran més petitets.

16.
dolcos arabs briouates fruits secs pas16

Mentre, l'almívar ja gairebé el tenim...

17.
dolcos arabs briouates fruits secs pas17

Serà el moment d'afegir l'aigua d'azahar, aigua aromatitzada amb les flors del arbres tarongers.

18.
dolcos arabs briouates fruits secs pas18

Aquesta marca està en tots els supermercats.

19.
dolcos arabs briouates fruits secs pas19

Retirem l'almívar del foc i afegim la mel...

20.
dolcos arabs briouates fruits secs pas20

Remenem bé... i ho reservarem.

21.
dolcos arabs briouates fruits secs pas21

Ara, posarem una mica de farciment en una cantonada, procurant fer la forma d'un triangle.

22.
dolcos arabs briouates fruits secs pas22

Anirem plegant la pasta sobre sí mateixa... fent triangles... fins que ens quedi així.

23.
dolcos arabs briouates fruits secs pas23

Ho pintarem amb mantega i li tirarem un polsim de festuc en gra.

24.
dolcos arabs briouates fruits secs pas24

Seguirem fent el mateix procés per cada un de les pastes.

25.
dolcos arabs briouates fruits secs pas25

Penso que queda clar com s'ha de fer, oi?

26.
dolcos arabs briouates fruits secs pas26

Ja en tenim dos...

27.
dolcos arabs briouates fruits secs pas27

Poc a poc i bona lletra... és un procés molt laboriós.

28.
dolcos arabs briouates fruits secs pas28

De moment en courem quatre, a 180º durant 25 minuts.

29.
dolcos arabs briouates fruits secs pas29

Ja els tenim cuits.

30.
dolcos arabs briouates fruits secs pas30

Només ens queda banyar-los amb l'almíbar que teníem preparat.

31.
dolcos arabs briouates fruits secs pas31

Han quedat super-cruixents... com havia de ser, vaja.

32.
dolcos arabs briouates fruits secs pas32

Tenen bona pinta oi?

33.
dolcos arabs briouates fruits secs pas33

Ja els podrem servir.

34.
dolcos arabs briouates fruits secs pas34

En qualsevol cas, estan molt millor a l'endemà de fer-los.

35.
dolcos arabs briouates fruits secs pas35

Quines ganes de fer-li una mossegada!

36.
dolcos arabs briouates fruits secs pas36

El farciment està genial, encara que la propera vegada els faré amb salat... no sé... una crema de roquefort amb pernil ibèric?... fuassss!

37.
dolcos arabs briouates fruits secs pas37

També els podeu fer salats i farcits de formatges variats. Per cert, si us agraden aquests dolços, us recomano visitar la recepta dels "Baklava".

38.
dolcos arabs briouates fruits secs pas38

Bon Profit!