Dolç típic àrab. Personalment, m'agrada més que el "Baklava". Ja sabeu que els dolços àrabs estan banyats amb un almívar fet amb mel. Quan aneu a comprar mel us podeu trobar amb moltes varietats. Tingueu en compte que el seu color i sabor depenen de l'edat de la mel i de la font del nèctar. Les mels de color clar solen ser de millor qualitat que les fosques.
Trobareu aquesta recepta amb diversos farciments, sobretot salats. Els "Briouates" els podeu farcir amb una mica d'espinacs i pinyons... amb una mica de formatge "feta", pernil i dàtil... amb massapà... el que vulgueu, que sempre queden deliciosos. Endavant, doncs.
250 gr. pasta de filo (o brik)
125 gr. mantega desfeta o ghee
300 gr. barreja de fruits secs picats (dàtils, festucs, nous, ametlles, avellanes, pinyons, panses, etc.)
Per l'almívar aromatitzat:
2 tasses de sucre
1 tassa d'aigua
2 cullerades de suc de llimona
3 cullerades d'aigua d'azahar
3 cullerades de mel
1 branca de canyella
![dolcos arabs briouates fruits secs pas1 dolcos arabs briouates fruits secs pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/68/82/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas1.jpeg)
Abans de res, treurem els pinyols a uns quants dàtils per a poder-los barrejar amb la resta de fruits secs. Els dàtils són un producte que no utilitzem massa i tenen moltes propietats beneficioses pel nostre organisme.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas2 dolcos arabs briouates fruits secs pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/69/48/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas2.jpeg)
He comprat una barreja de fruits secs cruus, que porten de tot una mica.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas3 dolcos arabs briouates fruits secs pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/69/72/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas3.jpeg)
Ho picarem tot en una picadora (jo utilitzo la mateixa BabyCook).
![dolcos arabs briouates fruits secs pas4 dolcos arabs briouates fruits secs pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/69/96/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas4.jpeg)
Afegim els dàtils sense pinyol.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas5 dolcos arabs briouates fruits secs pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/70/20/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas5.jpeg)
Ho piquem fins que quedi gra. Però no us passeu o us farà una pasta... i ens interessa trobar el gra a la boca.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas6 dolcos arabs briouates fruits secs pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/70/44/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas6.jpeg)
Ho reservem en un bol.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas7 dolcos arabs briouates fruits secs pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/70/68/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas7.jpeg)
Ara, prepararem l'almívar. Penseu que l'haurem de tenir apunt per quan treiem la pasta del forn. S'ha de tirar roent a sobre de la pasta calenta.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas8 dolcos arabs briouates fruits secs pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/70/92/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas8.jpeg)
Agafarem la llimona i li treurem tot el suc.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas9 dolcos arabs briouates fruits secs pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/71/58/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas9.jpeg)
![dolcos arabs briouates fruits secs pas10 dolcos arabs briouates fruits secs pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/71/82/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas10.jpeg)
Mentre, anirem preparant tots els ingredients i totes les eines necessàries. Penseu que la pasta filo s'asseca molt ràpidament i per això hem de treballar ràpid. Ho hem de tenir tot a mà abans de començar.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas11 dolcos arabs briouates fruits secs pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/72/06/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas11.jpeg)
La pasta filo o brik, jo l'he comprat al supermercat. Es pot fer a casa, però no s'acostuma a fer perquè és una feina molt laboriosa. Penseu que són làmines de massa de la mida d'un full de paper.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas12 dolcos arabs briouates fruits secs pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/72/30/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas12.jpeg)
Un cop oberta la pasta, posarem un drap humit a sota...
![dolcos arabs briouates fruits secs pas13 dolcos arabs briouates fruits secs pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/72/54/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas13.jpeg)
... i un altre per sobre. Així, podrem anar agafant làmines de pasta filo... i la resta no s'assecaran.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas14 dolcos arabs briouates fruits secs pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/72/78/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas14.jpeg)
El sucre ja comença a bullir.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas15 dolcos arabs briouates fruits secs pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/73/02/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas15.jpeg)
Agafarem una làmina de pasta filo, la pintarem amb mantega desfeta (jo he utilitzat mantega clarificada ghee) i la doblegarem fins a dues vegades. Sempre pintant per a enganxar bé cada capa. També podeu utilitzar la meitat d'una fulla de pasta filo...i quedaran més petitets.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas16 dolcos arabs briouates fruits secs pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/73/26/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas16.jpeg)
Mentre, l'almívar ja gairebé el tenim...
![dolcos arabs briouates fruits secs pas17 dolcos arabs briouates fruits secs pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/73/50/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas17.jpeg)
Serà el moment d'afegir l'aigua d'azahar, aigua aromatitzada amb les flors del arbres tarongers.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas18 dolcos arabs briouates fruits secs pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/73/98/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas18.jpeg)
Aquesta marca està en tots els supermercats.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas19 dolcos arabs briouates fruits secs pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/74/40/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas19.jpeg)
Retirem l'almívar del foc i afegim la mel...
![dolcos arabs briouates fruits secs pas20 dolcos arabs briouates fruits secs pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/74/64/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas20.jpeg)
Remenem bé... i ho reservarem.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas21 dolcos arabs briouates fruits secs pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/74/97/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas21.jpeg)
Ara, posarem una mica de farciment en una cantonada, procurant fer la forma d'un triangle.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas22 dolcos arabs briouates fruits secs pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/75/21/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas22.jpeg)
Anirem plegant la pasta sobre sí mateixa... fent triangles... fins que ens quedi així.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas23 dolcos arabs briouates fruits secs pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/75/45/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas23.jpeg)
Ho pintarem amb mantega i li tirarem un polsim de festuc en gra.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas24 dolcos arabs briouates fruits secs pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/75/72/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas24.jpeg)
Seguirem fent el mateix procés per cada un de les pastes.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas25 dolcos arabs briouates fruits secs pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/75/99/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas25.jpeg)
Penso que queda clar com s'ha de fer, oi?
![dolcos arabs briouates fruits secs pas26 dolcos arabs briouates fruits secs pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/76/23/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas26.jpeg)
Ja en tenim dos...
![dolcos arabs briouates fruits secs pas27 dolcos arabs briouates fruits secs pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/76/47/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas27.jpeg)
Poc a poc i bona lletra... és un procés molt laboriós.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas28 dolcos arabs briouates fruits secs pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/76/71/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas28.jpeg)
De moment en courem quatre, a 180º durant 25 minuts.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas29 dolcos arabs briouates fruits secs pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/76/95/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas29.jpeg)
Ja els tenim cuits.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas30 dolcos arabs briouates fruits secs pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/77/52/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas30.jpeg)
Només ens queda banyar-los amb l'almíbar que teníem preparat.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas31 dolcos arabs briouates fruits secs pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/77/76/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas31.jpeg)
Han quedat super-cruixents... com havia de ser, vaja.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas32 dolcos arabs briouates fruits secs pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/78/00/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas32.jpeg)
Tenen bona pinta oi?
![dolcos arabs briouates fruits secs pas33 dolcos arabs briouates fruits secs pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/78/30/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas33.jpeg)
Ja els podrem servir.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas34 dolcos arabs briouates fruits secs pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/78/81/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas34.jpeg)
En qualsevol cas, estan molt millor a l'endemà de fer-los.
![dolcos arabs briouates fruits secs pas35 dolcos arabs briouates fruits secs pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/79/05/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas35.jpeg)
Quines ganes de fer-li una mossegada!
![dolcos arabs briouates fruits secs pas36 dolcos arabs briouates fruits secs pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/79/53/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas36.jpeg)
El farciment està genial, encara que la propera vegada els faré amb salat... no sé... una crema de roquefort amb pernil ibèric?... fuassss!
![dolcos arabs briouates fruits secs pas37 dolcos arabs briouates fruits secs pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/79/77/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas37.jpeg)
També els podeu fer salats i farcits de formatges variats. Per cert, si us agraden aquests dolços, us recomano visitar la recepta dels "Baklava".
![dolcos arabs briouates fruits secs pas38 dolcos arabs briouates fruits secs pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/84/80/04/dolcos-arabs-briouates-fruits-secs-pas38.jpeg)
Bon Profit!